Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni bir araştırmaya göre, epilepsi ilacı, uyku apnesi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Araştırmanın sonuçları bu hafta Avusturya'nın başkenti Viyana'da sunuldu.
Uyku apnesi, uyku sırasında nefesin tekrar tekrar durup başlamasına neden olan ve oksijen seviyelerini etkileyen bir durum. Tahminlere göre, dünya genelinde 936 milyon insan bu hastalıktan etkilenmekte. Orta ila şiddetli vakalar ise yaklaşık 425 milyon kişiyi kapsıyor.
Çok sayıda uyku apnesi hastası, horlamayı önlemek amacıyla sürekli pozitif hava yolu basıncı (Cpap) makineleri kullanıyor. Ancak bu cihazlar, her zaman tam bir çözüm sunmuyor.
Çalışmanın başyazarı, İsveç'teki Sahlgrenska Üniversite Hastanesi'nden Solunum Tıbbı Profesörü Jan Hedner, "Obstrüktif uyku apnesinin standart tedavisi, solunum yollarını açık tutmak için bir makine ile hava üflemek. Ne yazık ki birçok kişi bu cihazları uzun vadede kullanmakta zorlanıyor, bu nedenle alternatif tedavilere ihtiyaç var" dedi.
Araştırmaya, Çekya, Belçika, Fransa, Almanya ve İspanya'dan, obstrüktif uyku apnesi (OSA) olan ve Cpap cihazı kullanmayan yaklaşık 300 kişi katıldı. Bu yaygın form, boğaz kaslarının gevşeyerek hava akışını engellemesiyle karakterize ediliyor. Katılımcılara, ya üst solunum yollarındaki kasları uyaran sulthiame ilacı ya da plasebo verildi.
12 hafta boyunca katılımcıların nefes alışverişleri, kan oksijen seviyeleri, kalp ritimleri, göz hareketleri ve uyku sırasında beyin ve kas aktiviteleri takip edildi. Sulthiame alan katılımcıların, plasebo alanlara göre uykuda nefes durmalarının daha az olduğu ve kan oksijen seviyelerinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca gündüz uyuklama olasılıkları da daha düşüktü.
Daha yüksek dozların daha büyük etkiler yarattığı gözlemlendi. En yüksek sulthiame dozunu alan hastalarda nefes durma sıklığı yüzde 39,9 azalırken, en düşük dozu alanlarda bu oran yüzde 17,8 idi.
Hedner, "Bu bulgular, sulthiame'in, özellikle de mevcut mekanik tedavileri kullanamayanlar için OSA tedavisinde etkili bir seçenek olabileceğini gösteriyor" dedi.
İlaç şu anda Avrupa'da çocukluk çağı epilepsisi tedavisinde kullanılıyor.
Çalışmanın sonuçları, Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen Avrupa Solunum Derneği (ERS) Kongresi'nde sunuldu ancak henüz bir tıp dergisinde yayımlanmadı.
ERS'nin uyku bozuklukları grubunu yöneten ve Girit Üniversitesi'nde görev yapan Solunum ve Uyku Tıbbı Profesörü Sophia Schiza, bulguları "umut verici" olarak nitelendirirken, sulthiame ve diğer potansiyel tedavilerin uzun vadeli etkilerinin anlaşılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Schiza, "Obstrüktif uyku apnesi, yüksek tansiyon, kalp ve metabolik hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunları riskini artırdığından, bu durumu teşhis ve tedavi etmek hayati önem taşıyor" dedi. (euronews)
Beyninizi uyurken temizleyin: Uyku sırasında gerçekleşen hayati süreç!
Hafif beyin sarsıntıları: Uyku ve depresyon üzerindeki ciddi etkiler!
Uyku sorunu mu yaşıyorsunuz? Bu öneriye dikkat!
Uykusuzluk çekenler dikkat! Alzheimer sebebiymiş meğer...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.