BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinÜnlü Viking haritasının gizemi çözüldü----

Ünlü Viking haritasının gizemi çözüldü

Ünlü Viking haritasının gizemi çözüldü
28 Eylül 2021 - 16:50 www.finansgundem.com

Ünlü Vinland haritasını son teknoloji araçlarla analiz eden bilim insanları haritanın bütünüyle sahte olduğu sonucuna vardı.

Ünlü Vinland haritasını son teknoloji araçlarla analiz eden bilim insanları haritanın bütünüyle sahte olduğu sonucuna vardı.

Kıtanın "Vinlanda Insula" diye adlandırılan kıyı şeridi bölümünü gösteren harita, Vikinglerin Kuzey Amerika'ya Kristof Kolomb'dan önce geldiği düşüncesine ağırlık kattığı için ortaya çıktığında büyük yankı uyandırmıştı.

ABD’nin saygın eğitim kurumlarından Yale Üniversitesi 1965’te bu haritayı alıp halka duyursa da haritanın sahte olduğu yönündeki şüpheler varlığını sürdürmüştü.

Yine Yale Üniversitesi’nden araştırmacılar, kısa süre önce yaptıkları bir çalışmada, X-ışını floresan spektroskopisi (XRF) ve alan emisyon taramalı elektron mikroskobu (FE) adı verilen yüksek teknoloji araçlarla haritayı baştan sona taradı.

Parşömenin radyokarbon tarihleme analizi, onun M.S. 1400 ila 1460’tan kaldığını gösteriyordu. Bu analiz, haritaya yönelik önceki çalışmaların bulgularıyla tutarlıydı.

METİNDE BAZI MANTIK HATALARI VARDI

Ancak yeni araştırmaya göre haritada kullanılan mürekkep kesinlikle eski değildi. Ortaçağ’ın yazarları ve haritacıları; demir sülfattan ve toz haline getirilmiş meşe ağacı yemişlerinden yapılan bir mürekkep kullanıyordu.

Independent Türkçe'nin bildirdiğine göre Vinland Haritası’ndaki satırlarda ve metinde bulunan mürekkep, neredeyse hiç demir veya kükürt içermiyordu ama çok fazla titanyum içeriyordu.

1.Yüzyıldan kalma onlarca el yazmasını da analiz eden araştırmacılar, bunlarda Vinland Haritası’nda tespit edilenden çok daha düşük seviyede titanyum ve çok daha yüksek seviyede kurşun bulunduğunu gördü.

Ayrıca haritanın geneline hakim olan titanyum bileşiği, ilk olarak 1920'lerde üretilen mürekkeplerde kullanılmıştı. İleri analizler de haritadaki mürekkebin 1923'te Norveç'te üretildiğini ortaya koydu.

Yale Üniversitesi’ndeki Kniecke Nadir Kitaplar Kütüphanesi’nin küratörü Raymond Clemens, "Vinland Haritası sahte" dedi ve ekledi:

Bu konuda makul bir şüpheye yer yok. Bu yeni analiz, tartışmaya son noktayı koymalı.

Tarihi eser satmaya çalışan 4 kişiye gözaltı

 

Fatsa'dan tarih fışkırıyor: Aynı yerde 2 bin yıllık ikinci lahit bulundu

 

Tarihi surlara bina tehdidi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)