<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÜnlü Türk işadamları jipten inip jete bindi----

Ünlü Türk işadamları jipten inip jete bindi

Ünlü Türk işadamları jipten inip jete bindi
17 Ekim 2013 - 21:13 www.finansingundemi.com

5 yıl önce 55 olan iş jeti sayısı bugün 98’e çıktı. Fiyatlar ise 25 milyon dolardan 80 milyon dolara kadar değişiyor

Türkiye’deki iş jeti sayısında yaşanan artış 4 yılda yüzde 80’e ulaştı. Bu artışla birlikte 2008’de 55 olan jet sayısı 98’e çıktı. Artışın en dikkat çeken yönü ise AKP döneminde adını duyuran işadamlarının “jetlenmesi” oldu.
 Madenci-medya patronu Akın İpek ve özelleştirmelerin “muhteşem üçlü”sü Cengiz-Limak-Kolin’in patronları da “uçuşa geçti”. Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz ve Limak Holding’in patronu Nihat Özdemir’in Falcon 2000 EX modeli jetleri bulunuyor. 30 ila 40 milyon dolar arasında bir fiyatla satılan bu jetler Türkiye’de en çok rağbet gören modeller arasında yer alıyor.
 İstanbul’a yapılması planlanan 3. Havalimanın ihalesine giren Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın Hawker 900 XPI’si, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesi’ni temmuz ayında alan ve “Ben Tayyip Bey’in adamıyım” diyen Rixos otelleriyle bilinen Sembol İnşaat Ekopark’ın sahibi Fettah Tamince’nin de Falcon 900 EX’i bulunuyor. İptal edilen Köprü ve Otoyol ihalesi’ne giren ancak alamayan Nurol Holding’in patronu Nurettin Çarmıklı’da Falcon 2000 EX ile uçuyor.
 Patronların sevdiği modeller
 İşa­dam­la­rı­nın en çok ter­cih et­ti­ği uçak mo­de­li ise Fal­con ol­du. 900 ve 2000 mo­del­le­ri­nin fi­yat­la­rı ise 25 mil­yon do­lar­dan 60 mil­yon do­la­ra ka­dar de­ği­şi­yor. Uçak içi do­na­nı­mı­na gö­re de­ği­şen fi­yat­lar­da ise üst li­mit ha­yal gü­cüy­le sı­nır­lı. Öte yan­dan ter­cih sı­ra­sı­na gö­re pat­ron­la­rın ye­ni göz­de­si Bom­bar­di­er’­in Chal­len­ger ve Glo­bal mo­del­le­ri. Bu uçak­la­rın ise 35 ila 80 mil­yon do­lar ara­sın­da yer alı­yor.
 Challenger 300’e 24 milyon dolar
 2002 son­ra­sın­da zen­gin­ler lis­te­si­ne gi­ren ve ver­gi re­kort­me­ni olan te­le­viz­yon­cu Acun Ilı­ca­lı, iki yıl­boyunca kullandığı Cess­na Ci­ta­ti­onXL ti­pi uça­ğı­nı satarak bir modele transfer oldu. Borsa yatırımları, vergi rekortmenliği ve transferlerle sık sık kamuoyunun gündemine gelen Acun Ilı­ca­lı 20 mil­yon do­lar de­ğe­rin­de­ki uça­ğı­nı sa­ta­rak ye­ri­ne or­ta ka­pa­si­te­li, Ka­na­da­lı Bom­bar­di­er şir­ke­ti­nin ta­sa­rı­mı Chal­len­ger 300’ü al­dı. Bu uça­ğın fi­ya­tı ise 24 mil­yon do­lar­dan baş­lı­yor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)