Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Günlük hayatta ‘plaza dili’ olarak da bilinen karmaşık konuşma biçimi iş dünyasındaki iletişimin en büyük bariyerlerinden biri olabiliyor. Kimsenin bilmediği ‘süslü’ kelimeler çalışanların kulağını tırmalarken bir yandan da görevlerin anlaşılmasını ve dolayısıyla yerine getirilmesini zorlaştırıyor. Ünlü milyarder Mark Cuban bu süslü dili kullanmayı sevmeyenler arasında. Üstelik diğer milyarderler de bu konuda benzeri bir bakış açısına sahip.
Patronunuzu veya potansiyel bir işvereninizi etkilemek için karmaşık kelimeler kullanmayı denemenin cazip bir fikir olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak basit ve net kelimeler tercih edebilecekken belli bir jargona ait çok fazla kişinin bilmediği kelimeler kullanmak Mark Cuban’a göre tam tersi bir etkiye sebep oluyor.
CNBC’nin haberine göre Cuban konuyla ilgili verdiği bir röportajda, “Her zaman daha basit kelimeleri kullanın” diyor. Milyardere kendisini en çok rahatsız eden “iş dünyası kelimeleri” sorulduğunda ise Cuban hemen bir örnekle cevap veriyor:
“'Grup' kelimesini kullanabilecekken 'kohort' kelimesini kullanmanın hiçbir nedeni yok. Kohort bir grup insan anlamına gelir. ‘Grup’ deyin. 'Kohort' kelimesini kullandığınızda akıllı gibi görünmeye çalışıyorsunuz ama aptal gibi görünüyorsunuz.”
Kurumsal jargon ve moda sözcükler genellikle onları tekrar tekrar duyanların sinirlerini bozabiliyor. Dil öğrenme platformu Preply tarafından 1.500'den fazla Amerikalının katıldığı bir ankete göre, "yeni normal", "şirket kültürü" ve "feedback" gibi terimler, en sinir bozucu örnekler listesinin başında yer alıyor.
Cuban konuşma dilini basit tutmak konusunda milyarder Warren Buffett’la aynı fikirde. Buffett da 2019’daki yıllık hissedar toplantısında yatırımcı mektuplarını iki kız kardeşiyle konuşuyormuş gibi yazdığını belirtti. Bu da elbette jargon kelimelerin kullanılmadığı anlamına geliyor.
Dünyanın en zengin insanı Elon Musk da özellikle iş yerinde jargon kelimelerin kullanılmasını küçümsüyor.
Musk 2018’te Tesla çalışanlarına gönderdiği bir mesajda, “Tesla'daki nesneler, yazılımlar veya süreçler için kısaltmalar veya anlamsız kelimeler kullanmayın. Genel olarak, açıklama gerektiren herhangi bir şey iletişimi engeller. İnsanların sadece Tesla'da çalışmak için yeni bir sözlüğü ezberlemek zorunda kalmalarını istemiyoruz” uyarısında bulundu.
Zeki görünmek için aşırı karmaşık kelimeler kullanmak aslına bakılırsa tam tersi bir etki yaratıyor: Araştırmalar, bu tür kullanımların daha az zeki görünmenizi sağladığını ve mesajınızı da karmaşıklaştırabileceğini gösteriyor.
Columbia İşletme Okulu Liderlik ve Etik Profesörü Adam Galinsky, okulun internet sitesi için ağustos ayında yazdığı bir makalede, "Kendimizi güvensiz hissettiğimizde, daha yüksek bir statüye sahip olduğumuzu hissetmemize yardımcı olmak için jargonu kullanıyoruz" diye yazdı.
Galinsky’e göre daha basit olan kelimelerin kolayca yeterli olacağı yerde aşırı karmaşık terimleri kullanmak, kendi zekanız konusunda güvensiz olduğunuzu gösteriyor ve telafi etmek için aşırı bir biçimde uğraştığınız izlenimini yaratıyor. Araştırmacılara göre bunun yerine açık ve net konuşmak daha iyi bir tercih.
Galinsky, “Daha yüksek statüye sahip insanlar, kendilerini ifade etmekle ve etkili bir şekilde iletişim kurmakla daha fazla ilgilenirler” açıklamasında bulundu. Başka bir deyişle: Basit bir dil kullanmak düşüncelerinizi en etkili şekilde ifade etmenin en doğru yoludur. Jargonla birlikte konuşmanızı abartmak yerine basit bir dille kendinizi ifade etmek, karşı tarafı etkilemenin daha muhtemel bir yoludur.
Mutluluk disiplinli olmaktan mı geçiyor?
Kariyerlerine ara verenler işe nasıl dönebilir?
"Kişisel bilgilerinizi dijital ortamda paylaşmayın"
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.