BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPiyasaÜnlü iktisatçı Başçı'yı haklı buluyor----

Ünlü iktisatçı Başçı'yı haklı buluyor

Ünlü iktisatçı Başçı'yı haklı buluyor
24 Eylül 2013 - 17:28 www.finansgundem.com

“Asaf, uçtun gene!” dendi. Eylülde 2.08 TL’ye zıplayınca hatırlandım. Kıskanıp “bozuk saat günde iki kez doğruyu gösterir” rivayeti çıkaran da oldu...

Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, piyasaları bir "kur isterisi"nin sardığını, "sıcak para korosu"nun Başçı'ya ağır eleştiriler yönelttiğini düşünüyor.
Geçen yılın Aralık ayında doların 2 TL'yi göreceğini tahmin eden Asaf Hoca, Merkez Bankası'nın izlediği politikayı Vatan Gazetesi'ndeki köşesinde şöyle değerlendiriyor:
Fed’in “statükoya devam” kararının yol açtığı piyasa coşkusu kalıcı olmadı. Adeta saman alevi gibi hemen sönüverdi. Yerini başka tedirginlik ve korkular aldı. Anlaşılan bu balonun da patlama zamanının geldiği düşüncesi yaygınlaşıyor.
Merkel üçüncü seçimini kazandı. Oy oranındaki artış seçmenden güçlü destek aldığını gösteriyor. Euro bölgesinde kritik reformlar için ciddi adımların önünden önemli bir engel kalktı. Ekonomik toparlanma hızlanabilir. Türkiye için iyi haberdir.
Dolar 2 TL
TL’de değer kaybı beni yakından ilgilendiriyor. Geri planda Ekodiyalog ekibinin 2013 tahminleri var. Aralık sonunda CNBC-e’de Servet Yıldırım’ın programında açıklıyoruz. Yılbaşında köşemde yayınlıyorum. Kesip saklamanızı tavsiye ediyorum.
Doları yıl sonunda 2 TL öngördüm. Diğerleri 1.80-1.85 TL bandında kaldı. “Asaf, uçtun gene!” dendi. Fakat eylülde 2.08 TL’ye zıplayınca hatırlandım. Kıskanıp “bozuk saat günde iki kez doğruyu gösterir” rivayeti çıkaran da olmuş.
Dalgalı kur rejiminde nokta tahmin yapmak yanlıştır. Adı üstünde; kur dalgalanıyor. Amacım TL’nin bu yıl değer kaybedeceğini vurgulamaktı. 2 TL kritik duygusal eşiklerin aşılacağını ifade ediyordu. Haklı çıktım.
Başçı’nın tahmini
Kur zirve yaparken Başkan Başçı’nın 1.92 TL’den söz etmesi nokta kur tahmini tartışmasını canlandırdı. Yeni para politikasından rahatsız olan “sıcak para korosu” Başçı’ya ağır eleştiriler yöneltti. Vahim hata olarak niteledi.
O günün ortamına bakalım. Piyasayı tam bir “kur isterisi” sarmış. Medyada gerçek dışı sayılar seslendiriliyor (dolar 2.20 olur!). Böyle anlarda Merkez Bankası’nın piyasayı ve vatandaşı uyarması olağandır. Hatta görevidir.
Başçı o gün imkânsız duran değeri neden verdi? “Aman dikkat edin, gaza gelmeyin” mesajını güçlendirmek istedi. Böylece dikkatleri kurun yönüne çekti. Nitekim hesabı doğru çıktı. Kur kısa sürede dediği düzeye yaklaştı. Eleştirenleri mahcup etti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)