Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu yıla damgasını vuran yeniliklerin başında yapay zeka ve uygulamaları geliyor. Bu uygulamaların başında ise başta yatırımcılar olmak üzere birçok kesimde heyecan yaratan ChatGPT geliyor. Ancak uzmanlar, sohbet robotu olarak da bilinen bu uygulamaların gelişmiş birer kayıt cihazından başka bir şey olmadığını düşünüyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyanın önde gelen fizikçilerinden biri olan Michio Kaku, chatbot’ların (sohbet robotu) sadece gelişmiş kayıt cihazları olduğunu söylüyor. Kaku’ya göre farklı bir bilgi işlem devrimi için ise hala biraz beklemek gerekiyor.
Gelişmiş kayıt cihazları
Fortune’dan Christiaan Hetzner’in haberine göre, ChatGPT ve benzeri üretken yapay zeka teknolojileri, önde gelen fizikçi Michio Kaku tarafından kuantum hesaplamada yaklaşan atılımı gölgeleyebilecek bir medya malzemesi olarak görülüyor.
Kaku, sohbet robotlarının içerik oluşturmadaki etkinliğini kabul etse de gerçekle kurguyu ve doğru verileri yanlış verilerden ayırma konusundaki yetersizliklerinin altını çiziyor. Kaku, bu uygulamaları, mevcut internet içeriğini yeniden düzenleyen ‘gelişmiş kayıt cihazları’ olarak nitelendiriyor.
Kaku, “Sohbet robotları internette bulunan verilerin bir insan tarafından oluşturulan parçacıklarını alıyor, bunları birleştiriyor ve sanki bunları kendi yaratmış gibi dağıtıyor. İnsanlar, ‘Aman Tanrım, bu bir insan, bu insana benziyor!’ diyor. Oysa sohbet robotları, zaten internette olanı yeniden düzenlemekten başka bir şey yapmıyor” şeklinde konuşuyor.
Kaku'nun eleştirisi, protesto için şirketten ayrılan ve eski bir Google yapay zeka araştırmacısı olan Meredith Whittaker'ın yakın tarihli benzer yorumlarını yansıtıyor. Whittaker, yapay zeka temelli sohbet robotları hakkında, “Bu zeka değil. Bu, temelde son 20 yıldır internette olanların bir tür çarpık aynası. Sohbet robotları makul görünen şeyleri kusmak için tasarlanmış” diyor.
İnsan beyninin paralel işlem gücünden yararlanma
Parçacık fiziği ve sicim teorisi alanında önde gelen uzmanların başında yer alan Kaku, son kitabında, tarihin akışını değiştireceğini iddia ettiği kuantum hesaplama alanındaki yaklaşan devrime dikkat çekiyor. Kaku, “Kuantum bilgisayarlar, insan beyninin işlem gücüne en yakın ve uyumlu olma özelliği taşıyor. Tabiat ana hala önümüzde. Beynimiz, bilinen evrendeki en karmaşık nesne” diyor.
Kuantum hesaplamanın potansiyelini vurgulayan Kaku, bu tür hesaplamaların, insan beyninin karmaşık ve eşzamanlı reaksiyonlarına benzeyen paralel işlem gücüne sahip olduğunu vurguluyor. Geleneksel bilgisayarlardan farklı olarak son derece düşük sıcaklıklarda çalışan kubitleri (kuantum bit) kullanan kuantum bilgisayarların, deterministik sonuçlardan ziyade olasılıkları tahmin ettiğini açıklıyor.
Kuantum bilgisayarlar
Kuantum bilgisayarların en gelişmiş süper bilgisayarların bile zorlanacağı karmaşık sorunları çözme potansiyeline sahip olduklarını ifade eden Kaku, “Labirentteki bir fareyi düşünün. Dijital bir hesap makinesi, her bir farenin yörüngesini, karar verilmesi gereken her yerde, her eklemde hesaplıyor. Bu sonsuza kadar sürüyor. Bir kuantum bilgisayar, tüm olası yörüngeleri aynı anda ve anında analiz ediyor” diyor.
Neyse ki, yapay zeka alanının liderleri konumundaki Google ve Microsoft gibi lider şirketler, tüm yumurtalarını sohbet robotu ve yapay zeka sepetine koymuyor. Her iki şirket de kuantum üstünlüğü yarışında en güçlü makineleri inşa etmek için büyük yatırımlar yapıyor.
Kaku ve birçok isim, kuantum bilgisayarlarının yetenek bakımından çevredeki en gelişmiş dijital bilgisayarları geride bıraktığı anın çok yakın olduğunu die getiriyor.
ChatGPT, Türkiye dışında birçok ülkede yayınlandı
ChatGPT'ye yeni özellik: Sizi tanıyacak
Associated Press, haber arşivini ChatGPT ile paylaşacak
Z kuşağı ChatGPT’yi kopya için mi kullanıyor?
ChatGPT CEO'sunun yapay zeka endişesi: Çok kötü yerlere gidebilir!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.