Üniversitelilere Özel Sigortacılık Kursu
TSEV, sigorta sektöründe istihdam sayısının ve niteliğinin artırılması amacıyla bir eylem planı başlattı
TSEV Müdürü Prof. Dr. Suna Özyüksel, üniversitelerin sigortacılık bölümünden mezun gençlerin sektöre katılmalarının sağlanması için Vakıfın başlattığı Özel Sigortacılık Kursu projesi hakkında bilgi verdi.
Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV), sigorta sektöründe istihdam sayısının ve niteliğinin artırılması amacıyla bir eylem planı başlattı. Eylem planını açıklayan TSEV Müdürü Prof. Dr. Suna Özyüksel, Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalarda işsizlik sorununu çözmede finans sektörü, en etkin sektörlerden biri olarak öne çıkıyor. Türkiyedeki bankacılık ve özellikle de sigortacılık sektörünün gelişmiş ülkelerin büyüklüklerine henüz ulaşamamış olması, sektörün büyüme potansiyelini çok açık ortaya koyuyor dedi. Üniversitelerin sigortacılık bölümünden mezun olanların sadece yüzde bir gibi küçük bir kesiminin kendi mesleğini yaptığına dikkat çeken Özyüksel, Türkiyedeki sigortacılık bölümü mezunlarından ancak yüzde 1â²i sektörde istihdam ediliyor. Sigortacılık alanına daha ziyade mühendisler ve doktorlar eğilim gösteriyor dedi. Durumu rapor olarak YÖKe ilettiklerini belirten Özyüksel, Türkiyede bankacılık sektörü 2001â²deki krizden sonra rehabilite edildi. Sigortacılık sektörü ise ancak 2007â²de yürürlüğe giren yeni Sigortacılık Kanunu, 2008 ve 2009â²daki yönetmelikler ile yeniden yapılandırıldı diye konuştu.
20 kişiye pilot eğitim
Özyüksel, nitelikli gençlerin sektöre katılmasının sağlanması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla açacakları Özel Sigortacılık Kursu ile gençlerin hem çok kolay iş bulabilmelerine hem de işe başlar başlamaz üretken olabilmelerine destek sağlayacaklarını belirtti. Kurs programının Avrupa Finansal Belgelendirme Organizasyonu ile de akredite edildiğini anlatan Özyüksel, ilk olarak mayıs ayında 20 kişiye verilen pilot eğitim ile projeye başladıkladıklarını bildirdi. Kursun 4 bin lira bedelinin olduğunu dile getiren Özyüksel, sertifika alacak kursiyerlerin sektörde daha rahat iş bulabileceklerini söyledi. Ayrıca, İngiltere ve Türkiyedeki finans sektörlerinin durumu konusunda bir karşılaştırma yapan Özyüksel, Bank of Englandın verilerine göre Avrupanın en gelişmiş finans sektörüne sahip ülkelerden biri olan İngilterede finans sektörünün aktif büyüklüğü 7,7 trilyon Euro iken, Türk finans sektörünün büyüklüğü 483,6 milyar Euro (1,06 trilyon TL) ile bu ülkenin yüzde 6sına karşılık geliyor. İngilterede finans sektörü 1,2 milyon kişiye istihdam sağlarken, Türkiyede finans sektöründe 248 bin kişi çalışıyor. İki sektördeki istihdam oranları arasında 1 milyon kişilik bir fark söz konusu. Rakamlar, Türk finans sektörünün istihdam potansiyelini ve işsizliğe nasıl çare alabileceğini çok açık biçimde gösteriyor diye konuştu.
TSEV PROJELERİNE TAM HIZ DEVAM EDİYOR
TSEV, kriz döneminde sigorta şirketlerinin eğitim ve İK birimlerine, maliyetleri düşürecek ve verimliliği artıracak faaliyetlerle destek vermek amacıyla, Eğitim ve İK Platformları düzenleyerek, şirketlerin ilgili birimlerinde çalışan profesyonellerinin deneyim ve görüşlerini birbirleriyle paylaşabileceği ortamlar oluşturuyor ve şirket çalışanlarının faydalanabilmesi amacıyla Bowling Ligi, TSEV Türk Müziği Korosu, Doğa Fotoğrafçılığı Kursu gibi etkinliklerle sigorta şirketlerinin İK birimleri tarafından yürütülen sosyal aktivitelerini tek elde toplayarak söz konusu birimlere destek oluyor. Ayrıca, şirket içi terfi sınavları düzenliyor, ihtiyaç duyulan konularda araştırma ve yayınlar hazırlıyor, organize ettiği seminerlerle sektör çalışanlarının bilgilerini tazeliyor. Olası bir İstanbul depreminde mevcut sigorta eksperlerinin konut hasarlarını tespit etmekte sayıca yetersiz kalacağı düşüncesinden hareketle, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından yürütülen ve finanse edilen, inşaat mühendisleri ve mimarlardan oluşacak gönüllü bir eksper havuzunun oluşturulmasına yönelik projede eğitim konusunda çalışılıyor. TSEVin işbirliği yaptığı bir diğer kuruluş ise Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER). TSEV, Kaza Tespit Tutanaklarının en kısa sürede TRAMERe ulaştırılması ve değerlendirmeye alınabilmesi amacıyla, kurum ile işbirliği içerisinde bir e-eğitim projesi yürütüyor.
TÜSAF e-gazete