Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çin ödeme sistemi UnionPay’in banka kartı pazarında ilk kez ABD ödeme sistemi Visa’yı geride bıraktığı anlaşıldı.
İzvestiya gazetesi, The Nilson Report’un tüm dünyayı kapsayan ve alacak bakiyesi rakamlarını baz alarak hazırladığı raporuna dayandırdığı haberinde, UnionPay logolu banka kartlarındaki işlemlerin payının yüzde 40,03’e ulaşırken Visa’nın payının yüzde 38,78 olduğunu bildirdi.
Gazetemru'nun haberine göre, Çin ödeme sisteminin kartlarındaki işlem hacmi 16,2 milyar dolar olurken, Amerikan ödeme sisteminin payı ise değer bazında 14,1 milyar doları buldu.
Banka kartları kullanılarak yapılan UnionPay işlemlerinin hacmi yüzde 75,12, Visa için ise yüzde 63,91 olarak gerçekleşti.
2021’de Visa’nın pazar payı yüzde 39,53 iken UnionPay’in pazar payı yüzde 38,68 olarak kaydedilmişti.
2011’den bu yana Amerikan ödeme sistemindeki Banka kartı işlemleri neredeyse yüzde 80’den %39,53’e düşerken, Çin ödeme sistemindeki banka kartı işlemleri sıfıra yakın bir seviyeden yüzde 38,68’e yükseldi.
2022’de MasterCard logolu banka kartlarının payı ise yüzde 18,5 azalarak yüzde 21,19’a geriledi.
İzvestia’nın görüştüğü analistler, UnionPay’in pazar payındaki artışın bu sistemin en yaygın olduğu Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelerin ekonomilerinin büyümesine bağlarken, Asya Kalkınma Bankasına göre, 2022’de bu bölgede ekonomik büyüme yüzde 4,2 olarak gerçekleşti.
Uzmanlar, UnionPay’in güç kazanmasına Ukrayna’da düşmanlıkların patlak vermesinden sonra Mart 2022’de Visa ve MasterCard’ın Rusya’dan ayrılmasının da katkıda bulunduğunu ifade ediyor.
Garanti ve UnionPay'den Uzakdoğu atağı
Huawei, UnionPay ile mobil ödeme işbirliğine gitti
Visa ve Mastercard kriptoda frene bastı
Endonezya, Visa ve Mastercard ile ödemeleri kaldıracak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.