Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi, ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,1 azalarak 2 milyar 168 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ekonomi Bakanlığı, mart ayına ilişkin "Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni"ni yayımladı. Buna göre, martta 1 milyar 94 milyon dolarlık uluslararası net doğrudan yatırım girişi gerçekleşti. Ocak-mart döneminde ise net doğrudan uluslararası yatırım girişi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,1 düşüş göstererek 2 milyar 168 milyon dolar oldu.
Martta 765 milyon dolar sermaye girişi görülürken, nakit sermaye girişinin 583 milyon dolarlık bölümü Avrupa Birliği (AB), 55 milyon dolarlık kısmı Asya ülkeleri kaynaklı yapıldı.
Uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı
Martta 605 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 10 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.
Mart sonu itibarıyla bin 920 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 27 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki geldi. Toplam bin 947 uluslararası sermayeli şirketin başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri, ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleriyle imalat sektörlerinde hizmet verdikleri görüldü.
Aynı dönemde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde 30 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleşti. Bu şirketlerin 11'i toptan ve perakende ticaret sektöründe hizmet gösterdi.
Söz konusu dönemde kurulan bin 947 uluslararası sermayeli şirketin bin 333'ü Yakın Doğu ve Ortadoğu ülkeleri, 219'unun AB, 127'sinin ise Kuzey Afrika ülkeleri ortaklı şirketler olduğu belirlendi.
Verilere göre, mart sonu itibarıyla Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirket ve şube sayısı 54 bin 29'a ulaştı. 6 bin 909 yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti. Böylece toplamda 60 bin 938 uluslararası sermayeli şirket faaliyette bulundu.
Uluslararası sermayeli şirketlerin ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise AB ülkeleri ortaklı girişim sayısının 22 bin 810 ile birinci sırada bulunduğu tespit edildi. Bunların içinde Almanya 7 bin 212 şirket ile ilk sırayı aldı. Bu ülkeyi 3 bin 110 şirketle İngiltere ve 2 bin 825 şirketle Hollanda takip etti.
Söz konusu şirketlerin illere göre dağılımında ise 37 bin 12 ile İstanbul başı çekerken, bu ili 5 bin 371 şirketle Antalya, 3 bin 141 şirketle Ankara, 2 bin 628 şirketle İzmir izledi.
İstanbul'daki uluslararası sermayeli şirketler, başta toptan ve perakende ticaret (14 bin 512) olmak üzere gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri (6 bin 420) ile imalat sanayisi (4 bin 360) sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
35 projeye yatırım teşvik belgesi düzenlendi
Ekonomi Bakanlığı tarafından mart ayında yatırım teşvik belgesi düzenlenen 35 proje kapsamında yaklaşık 477,5 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü. Böylece bu yıl belgelendirilen yatırım projesi sayısı 75'e, belge kapsamındaki yatırımların tutarı ise 5 milyar 721 milyon dolara ulaştı.
Bu yıl verilen yatırım teşvik belgelerinin 52'si imalat, 16'sı hizmetler, 5'i madencilik ve 2'si enerji sektörlerinde düzenlendi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.