Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son haftalarda değerli metaller piyasasında altın, çalkantılı dönemlerin güvenli limanı olarak yükselişe geçti. Artan jeopolitik riskle birlikte yatırımcılar bir kez daha altına yöneldi. Yatırımcıların ilgisini çeken altın, 2024 yılında büyük bir çıkış yakaladı.
Dünyanın en zenginleri için yüksek güvenlikli depolama alanlarına olan talebin artması nedeniyle Singapur'da inşa edilen ve The Reserve adı verilen dev bir depolama tesisi kuruldu. 10.000 ton gümüş ve 500 ton altın saklama kapasitesiyle dikkat çeken Silver Bullion Pte Ltd. tarafından inşa edilen 180.000 metrekarelik bu tesis, şirketin önceki kasasının dolması nedeniyle inşa edildi.
Silver Bullion Pte Ltd. tarafından inşa edilen 180.000 metrekarelik bu tesis, şirketin önceki kasasının dolması nedeniyle inşa edildi. CNBC-e haberine göre şirket, yeni tesisin müşterilerden yoğun ilgi gördüğünü ve daha fazla kasaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Firmanın kurucusu Gregor Gregersen, "Aldığımız geri bildirimler, daha fazla kasa ihtiyacımız olduğunu gösteriyor" dedi.
25 yılın en iyi ikinci çeyreği
Altının ons fiyatı geçtiğimiz hafta 2.500 doları aşarak rekor seviyelere ulaşırken, gümüşte de yüzde 20'den fazla bir artış gözlemlendi. Özellikle Asya'daki aile ofislerinden altın para ve külçe talebi patlama yaşarken, tezgah üstü piyasada alımlar son 25 yılın en iyi ikinci çeyreğini kaydetti.
Altın talebinde 'küresel risk' etkisi
Tezgah üstü piyasada yapılan alımlar, 2023 yılında 450 tona ulaştı ve 2024'te daha da genişlemesi bekleniyor. Altına olan bu yoğun talep, artan jeopolitik riskler, merkez bankalarının alımları ve Çinli tüketicilerin ilgisi gibi faktörlerle desteklendi. Hong Kong merkezli Precious Metals Insights Ltd. şirketinin genel müdürü Philip Klapwijk, "İnsanlar, ekonomik ve politik açıdan dünyanın gidişatından memnun değiller. Bu nedenle, altına olan tahsislerini artırıyorlar" dedi.
'Dünyanın sıcak noktalarından uzak bir güvenli liman'
Altının fiziki olarak elde tutulmasının bazı dezavantajları olsa da, karşı taraf riski taşımaması, yani başka bir tarafın taahhüdünü yerine getirememe riskinden arınmış olması gibi avantajları bulunuyor. JPMorgan analistleri, pandemi sonrası dönemde mahremiyet ve somutluk gibi faktörlerin yüksek net değere sahip yatırımcılar için daha önemli hale geldiğini belirtti. Yatırımcılar, işlemlerinin kaydedildiği ETF'lerden kaçınırken, fiziki altın, kağıt sertifikalara göre daha güvenli ve çekici bulunuyor.
Singapur, istikrarlı ve tarafsız düzenleyici rejimi sayesinde, bu ihtiyacı karşılayan öncü bir merkez haline geldi. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'daki New Zealand Vault da Hong Kong ve ABD'deki aile ofislerinden gelen talep sayesinde stoklarını artırdı. Şirketin yöneticisi John Mulvey, "Yeni Zelanda'nın avantajlarından biri, doğal düşmanlarımızın olmaması. Dünyanın sıcak noktalarından uzak bir güvenli liman olarak görülüyoruz," dedi.
Altının kilogram fiyatında güncel durum
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.