Ortaöğretimi bitiren gençlerin bugünlerde derdi büyük. Sınavda aldıkları sonuçlar ve ailelerinin ayırdığı bütçelere göre sayıları 190’a ulaşan devlet ve vakıf üniversitelerinden tercih yapmak zorundalar. Bu yüzden bu günlerde sokaklar ve gazeteler üniversite tanıtımlarıyla dolu. Üniversiteler farklılıklarını ve öğrencilere ne vaatettiklerini anlatmaya çalışıyorlar.
İstanbul Şehir Üniversitesi destekçileri arasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu Bilim ve Sanat Vakfı tarafından üç yıl önce kurulan bir şehir üniversitesi. Yıldız Holding Başkanı Murat Ülker’in yoğun finansman desteğiyle her yıl büyüyen bir üniversite. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve üniversitenin mütevelli heyet üyesi Ali Ülker, Bilim ve Sanat Vakfı Başkanı Mustafa Özel, Üniversite Rektörü Prof. Ahmet Ademoğlu, Üniversite Genel Koordinatörü Hamdi Irmak ve öğretim üyelerinden Prof. Cem Behar bir iftar düzenleyerek üniversiteyi anlattılar.
Altunizade’de 3 farklı binada hizmet veren üniversite 200 kurumun bağışlarıyla kurulmuş. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanlığını ANAP döneminin bakanlarından, Yıldız Holding Danışma Konseyi Başkanı Oltan Sungurlu yürütüyor. Mustafa Özel ana bağışçı sayısının 30-40 civarında olduğunu söylüyor. En büyük
finans destekçisi ise Murat Ülker.
Özel, üniversitenin asıl kampüsünün Milli Emlak’tan 49 yıllığına kiralanan Tekel’in arazisi üzerinde Dragos’ta olacağını ve 2 yıl içinde tamamlanarak taşınacaklarını ekliyor.
Özel’in verdiği bilgiye göre kampüs 50-55 milyon dolara tamamlanacak. Bu paranın büyük bölümü ise Murat Ülker’den gelecek. Özel, Murat Ülker’in büyük desteği karşısında bazı bölümlere Ülker adını koymak istediklerini ancak Murat Bey’in kabul etmediğini söylüyor. Ancak yeni kampüste yeniden önerilecekmiş.
Öğrenci sayısının kısa sürede 1350’ye ulaştığını söyleyen Özel, ulaşmak istedikleri öğrenci sayısının ise 5-6 bini geçmeyeceğini belirtiyor.
Üniversitede 44 ülkeden 200 yabancı eğitim görüyor. Bu yıl 75 ülkeden 285 öğrenciye kabul gönderilmiş. Paraguay’dan bile öğrenciler gelmek istemiş.
Ali Ülker, “Memlekete hizmet eden gerçek bir üniversite olsun istiyoruz” diyor. Bunun için araştırmaya büyük önem vereceklerini anlatan Ülker, şöyle konuşuyor:
“Öğretim üyelerimizin haftalık ders saati 6’yı geçmeyecek. Böylece araştırma yapmalarına zaman kalacak. Özellikle devlet üniversitelerinde öğretim üyeleri geçim derdi nedeniyle haftada 20 saat ders vermek durumunda kalıyor. Bizde ise şu anda 9 öğrenciye bir öğretim üyesi düşüyor. Ticari amaçlı olmak için 10 bin öğrenciyi geçmek gerekiyor.”
‘ÇOK İSTİYORUM BURSU’
Rektör Prof. Ahmet Ademoğlu ise uyguladıkları bursları anlatıyor. “Bizim başarılı öğrencilere verdiğimiz çeşitli düzeydeki burslarımızın yanı sıra bir de ‘Çok istiyorum’ bursumuz var” diyor.
“Öğrenci, yazarak, görüntüler çekerek bursa neden çok ihtiyacı olduğunu, neden onu seçmemiz gerektiğini anlatıyor. Anlatımda en başarılı 3 kişiye sınavdaki düzeyine bakmaksızın burs veriyoruz.”
Bu bursa bir öğrenci oldukça ilginç öyküyle başvurmuş:
“Yüksekovalı bir öğrencimiz, ’Babam kaçakçılık geliriyle beni okuttu, bu günlere getirdi. Ben üniversiteyi bitirince memlekete dönüp sınır ticaretiyle uğraşacağım. Ancak ben ihracatçı olacağım’ diye başvurdu. Bu öyküyle burs almaya hak kazandı.”
Gelecek yıl ilk mezunlarını vermeye başlayacak İstanbul Şehir Üniversitesi ‘gerçek bir üniversite’ olmak iddiasıyla ortaya çıkmış. Üniversitenin 174 kişilik akademik kadrosunda Kemal Karpat’tan Ergun Özbudun’a, Serap Yazıcı’dan Ferhat Kentel’e kadar birçok önemli isim bulunuyor. Üniversite yeni ama Yüksek Öğrenim Kurumu Başkanı’nı da göndererek iddiasını gösteriyor!
Bu arada gençlerin işi artık gerçekten zor. Birçok üniversitenin kalitesi yüksek liseyi geçmiyor. Türkiye’nin ‘parasını ödeyip diplomasını aldığı’ boş üniversitelerden çok nitelikli insan yetiştirecek üniversitelere ve eğitime ihtiyacı var!
100 BİN KİTAPLI KÜTÜPHANE
Vakıf Başkanı Mustafa Özel, 3 yıllık üniversitenin çok zengin bir kütüphaneye sahip olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Taha Toros, Fuat Köprülü ve Kemal Karpat kütüphaneleri üniversitemize devredildi. Şu anda 100 bin dolayında kitapla, bu alanda üniversiteler arasında ilk 3’teyiz. Hedefimiz 1 milyon kitaba ulaşmak. Elektronik ortamdaki kitap varlığımız da 150 bine doğru gidiyor.”
Murat Ülker’in desteklediği İstanbul Şehir Üniversitesi 55 milyon dolar yatırımla Darıca’da kampüs kuruyor. Hedef, araştırma ağırlıklı üniversite olmak.
Tekel’in izleri silinmesin!
Bu arada Tekel arazisinde yapılacak kampüsle ilgili tartışmalar da sürüyor. İddialara göre arazinin altında bir antik şehir var. Ancak araştırılmasına izin verilmemiş. Şehir Üniversitesi ise eleştirilere karşı tüm vakıf üniversitelerine uygun koşullarda arazi verildiğini savunuyor. Kentsel mirasın korunması için bu kesimin bir talebini de duyurmakta fayda var. “TEKEL arazisi bir endüstri mirası. Cevizli TEKEL kampüsü diye adlandırdığımız bu kampüs TEKEL’in izlerinin silinmemesi adına korunmalı.” Gerçek bir üniversite olmayı hedefleyen Şehir Üniversitesi’nin kentin hafızasının korunmasını isteyenleri mutsuz etmeyeceğini düşünüyorum! (Jale Özgentürk/Radikal)