BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÜlker Şok’a ‘kısa devre’ yaptıracak----

Ülker Şok’a ‘kısa devre’ yaptıracak

Ülker Şok’a ‘kısa devre’ yaptıracak
09 Haziran 2011 - 07:58 www.finansgundem.com

Migros, indirimli market zinciri ŞOK’u 600 milyon liraya Murat Ülker’in lider sermayedar olduğu Gözde Finansal’a sattı

Ülker’in 1230 mağazalık ŞOK’u Fransa’da ortaya çıkan ‘kısa devre’ modeliyle 10 kat büyütmeyi hedeflediği öğrenildi.
Migros’un indirimli market zinciri ŞOK, 600 milyon lira bedelle Murat Ülker’in lider sermayedar olduğu Gözde Finansal Hizmetler ve Bizim Toptan Satış Mağazaları’na satıldı.
Bu satışa ilişkin yapılan yorumlara göre Ülker, ŞOK mağazalarıyla, BİM ve A101’lere rakip olmayacak. Oysa satış görüşmeleri sırasında Ülker’in ‘soft discount’ denen farklı markaların indirimli fiyatlarla satıldığı ŞOK mağazalarını ‘hard discount’ denilen private label ve market markalı ürünlerin satıldığı BİM konseptine dönüştüreceği söylenmişti.
Şimdi yapılan değerlendirmelere göre ise ŞOK’larda ilk kez Fransız işadamı Edouard Leclerc tarafından 1949 yılında yaratılan ‘kısa devre’ modeli uygulanacak. Bu model, bağımsız marketlerin tek bir marka altında bir araya gelmesini öngörüyor. Bu modelle, aynı çatı altına toplanan ‘yarı bağımsız’ marketler, kaynağından aldığı ürünlerle fiyat avantajı sağlıyor.
ŞOK’un da büyümesini küçük marketleri kendi çatısı altına alarak gerçekleştireceği ifade ediliyor. Küçük marketlerin ise bu yolla hem markalaşacağı hem de ürün tedariğini Yıldız Holding’e ait ‘Bizim Toptan Satış Mağazaları’ kanalıyla tek bir elden uygun fiyatla gerçekleştireceği belirtiliyor.
Uygulanacak modelin küçük perakendecilerin büyük zincirler nedeniyle yaşadığı sıkıntıyı bertaraf etmek için hayata geçirilecek bir yapı olduğu da söylenenler arasında.
Yapılan bu yoruma da piyasada küçük esnafın desteklendiği tedarik şirketi boşluğu neden olduğu belirtiliyor.
Kulislerde konuşulanlara göre, ŞOK bu modelle mağaza sayısını kısa sürede 10 bine kadar çıkarabilecek ve Türkiye’nin en yaygın market zinciri haline gelecek.
40 milyon lira peşin
Öte yandan dün Migros’tan yapılan ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda da (KAP) yayımlanan açıklamada, Yönetim Kurulu toplantısında alınan karar gereğince, şirketin yüzde 99.60 hissedarı olduğu Şok Marketler Ticaret Anonim Şirketi’ndeki 99 bin 600 lira nominal değerli hisselerinin tamamının, Şok Marketler Ticaret Anonim Şirketi’ne özgülenen malvarlığı ile birlikte 600 milyon lira bedelle Yıldız Holding bünyesindeki Gözde Finansal Hizmetler Anonim Şirketi ve Bizim Toptan Satış Mağazaları Anonim Şirketi’ne satışına ilişkin bir hisse devir sözleşmesi imzalandığı duyuruldu.
Satış bedelinin 40 milyon lirasının imza tarihinde peşin ödendiği, bakiyesinin kapanış tarihinde tahsil edileceği belirtildi.
JP Morgan ve Merrill Lynch International’ın işlem için Migros Yönetim Kurulu’na ayrı ayrı uygunluk görüşleri (fairness opinion) verdiği, söz konusu hisse devrinin Rekabet Kurumu’nun izninin alınmasını ve diğer ön şartların tamamlanmasını takiben gerçekleşeceği kaydedildi. Açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:
‘Yerli ve yabancıların ilgi odağıydı’
“2007 sonu itibariyle 460 mağazası bulunan Şok Ucuzluk Marketleri son 3 yılda hızla gelişerek, bugün 1.230 mağazaya ve 236 bin metrekare satış alanına ulaşmıştır. Şok’un marka gücünü artırması sonucunda, son dönemde bu format çeşitli yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmuştur.
Migros Grubu, iş hacminde ağırlıklı yer tutan ve yenilikçi uygulamalarla öncü olduğu süpermarket ve hipermarket perakendeciliğine odaklanmak üzere, Şok Ucuzluk Marketleri için gelen bu talebi değerlendirmiştir. Hisse devri gerçekleştiğinde, Migros Grubu süpermarket formatında, ulusal bazda Migros ve Tansaş, gurme süpermarket alanında Macrocenter, hipermarket formatında 5M, online satış kanalında Migros Sanal Market ve yurtdışında Ramstore markaları ile lider olduğu süpermarket alanında öncü adımlarla büyümeye devam edecektir.”
Milliyet iki hafta önce duyurdu
Milliyet, Murat Ülker’in lider sermayedar olduğu Gözde Finansal’ın Migros’un indirimli zinciri ŞOK’u satın almak için masaya oturduğunu 22 Mayıs’taki özel haberinde duyurmuştu.
İngiliz yatırımcı yavaş yavaş çıkıyor
-  İngiliz BC Partners’a bağlı Moonlight adlı yatırım fonu, Migros’un yüzde 50.8’ini Şubat 2008’de Koç Holding’ten 1.98 milyar TL’ye satın aldı.
-  Moonlight ardından İMKB’de çağrı yapıp Migros hisselerinin yüzde 47.09’ini alarak, şirketteki toplam hisse oranını yüzde 97.9 seviyesine çıkardı.
-  2008 sonuna gelindiğinde Migros’un yüzde 97.9’unun İngiliz fona maliyeti 3.7 milyar TL’yi buldu.
-  2009 yılında Migros geçmiş yıl kârlarını nakit temettü olarak dağıttı ve 2 milyar TL temettü geliri elde edildi.
-  2010 yılında temettüden 163 milyon TL’lik gelir sağlandı.
-  Moonlight, Nisan 2011 başında Migros hisselerinin yüzde 17.4’ünü yabancılara sattı. Buradan 775 milyon TL gelir elde etti.
-  Dün de Migros’un içindeki Şok’un 600 milyon TL bedelle Gözde Finansal’a satıldığı duyuruldu.
-  Moonlight, şu anda Migros’ta yüzde 80.5 hisseyi kontrol ediyor. Şirketin piyasa değeri 3.5 milyar TL’ye işaret ediyor.
Murat Ülker’in transferi
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in ŞOK zincirini satın alma operasyonuyla ilgili olarak Dieter Brandes’i danışman olarak transfer ettiği söyleniyor.
Aldi’nin eski yöneticilerinden olan Brandes indirim mağazacılığının ‘guru’su olarak biliniyor. BİM’in Aldi’den transfer ettiği Dieter Brandes, BİM’in kuruluş döneminde tüm sistemi oturtan
yöneticisi olarak biliniyor.
Kurama: İşi büyütüp 5-7 yıla çıkabiliriz
Gözde Finansal Hizmetler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Kurama, Migros’un Şok hisselerinin satışıyla ilgili olarak, Migros yönetiminin, bu tür haberlerin kısa süre içinde duyulup, şirket hisselerinde spekülasyona yol açabileceği kaygısı ile bu konuda belirli çekinceleri olduğunu belirterek, “Biz de aynı çekinceleri paylaştığımızı, bunları kısa sürede çözebilecek imkanlarımız olduğunu anlattık. Bir hafta gibi süre içinde bu işi tamamladık” dedi.
‘Halka arz gündeme gelebilir’
Girişim sermayesi yatırım ortaklığı şirketlerinin başarılı olmasının arkasında, işleri basitleştirmek, şirketlerle ilgili verimliliği artırmak, büyümeyi desteklemek ve doğru motivasyonun yattığını anlatan Kurama, “Bizim de bu şirket için birinci hedefimiz bu işin daha da büyümesi. Finansal riskten ödün vermeksizin belirli bir süre içinde yatırımı büyütüp, daha sonra da bu sektörden bir şeyle çıkması gerekir. Bizim yatırım hedefimiz de 5 ila 7 senedir. Tabii daha önce de olabilir. Bunu iyi bir noktaya getirdikten sonra alternatif bir çıkış yöntemi ile daha başka yatırımlara devam etmemiz gerek” diye konuştu.
Çıkış yollarından birinin bunun halka arzı olduğunu, halka arz edilebileceğini, stratejik ortakla işbirliği yapılabileceğini, Türkiye şartlarında en kolay yollarından birinin halka arz etmek olduğunu söyleyen Kurama, “İlla tamamından çıkacağız anlamına da gelmiyor, bir kısmında yatırımcı portföyümüze uygun düştüğü takdirde de ortaklığımızı devam ettirebiliriz” dedi.
Yatırım yapacakları alanların Türkiye ile sınırlı olmadığını, ifade eden Kurama, şu anda hayalini gördükleri yatırımlar olduğunu, bunların da özellikle büyümenin yüksek olduğu ülkelerde olmasını istediklerini belirtti.
Hedef sektörlerini perakende, gayrimenkul ve tarım olarak sıralayan Kurama, şurları söyledi:
“Gerekli kıstasları gördüğümüz takdirde Yıldız Holding’in ana faaliyet konusuyla rekabet etmemek kaydıyla yatırımda serbestiz. Şirketin kuruluşu esnasında ana hissedarımızla ’hangi alanlarda yatırım yapmamız gerekiyor’ diye konuşurken, Murat Bey, ‘Sadece bir alanda yatırım yapamazsınız, o da Yıldız Holding’in ana faaliyet alanı olan konular...’ dedi.”
Tort: Taraflar için kazan-kazan olacak
Milliyet gazetesine açıklama yapan Migros Genel Müdürü Özgür Tort, Migros’un ‘ŞOK’ operasyonları ile kısa sürede önemli bir değer yarattığını ve değerini bulduğunu söyledi. Tort, Migros’un ŞOK hisselerini satışının iki taraf için de ‘kazan kazan’ anlamına geleceğini belirtti.
2007’de 460 mağazalı bir zincir olan ŞOK’ların sayısı üç yılda üçe katlandı ve 1230 mağazaya ulaştı. ŞOK zincirine bir süredir yabancı ve yerli yatırımcılardan talep olduğu biliniyor. Migros yönetiminin bu talebi, işinin ağırlıklı kısımlı olan süpermarket ve hipermarkete odaklanmak için değerlendirdiği söyleniyor. Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)