Ülker dev ihaleye girecek mi?
Yıldız Holding'in 2012 yılı faaliyet değerlendirme toplantısında çarpıcı açıklamalar...
Ülker Grubu’nun gıda sektöründeki marka ve şirketlerini çatısı altında toplayan Yıldız Holding, 2012 yılında konsolide 12.4 milyar TL ciro gerçekleştirirken, Holdingin faaliyet karı yüzde 64 artarak 587 milyon TL’ye, yurtdışı gelirleri ise yüzde 19 büyüme ile 2.8 milyon TL’ye yükseldi.
Yıldız Holding’in 2012 yılı mali sonuçlarını ve 2013 hedeflerini aktarmak üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, 2013 yılına iyimser baktıklarını belirterek, “Bu yıl çift haneli bir büyüme, yüzde 15’ler düzeyinde bir ciro artışı sağlamayı ümit ediyoruz. Türkiye’nin ekonomik büyümesinin iki katı üzerinde bir büyüme hedefimiz var” dedi. Ali Ülker, bu yıl Yıldız Holding şirketleriyle ilgili bir halka arz planı olmadığını da ifade etti.
6 BİN YENİ İSTİHDAMLA ÇALIŞAN SAYISI 36 BİNE ULAŞTI
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, toplantıda özellikle istihdamla ilgili gelişmelere de vurgu yaparak, Yıldız Holding’in geçen iki yılda yaklaşık 1 milyar TL yatırım yaptığını belirterek, yeni yatırımlarla birlikte çalışan sayısına 6 bin yeni üye eklendiğini ve böylece toplam çalışan sayısının 36 bini bulduğunu söyledi. Ülker, yurtdışı operasyonlardaki çalışan sayısının 7 bin 500’e ulaştığını, sadece Japonya’daki çalışan sayısının bin kişiyi aştığını ifade etti. Yeni mezunlara iş olanağı sağlama konusunda da hassas davrandıklarını vurgulayan Ülker, “Geçtiğimiz yıl işe alınanların bin 350’si üniversiteden yeni mezun olanlardı. Genç Platform adı altında bir çalışma başlattık. Bu platformla hem çalışanlar arasındaki işbirliğini artırıyoruz hem de tüketici profilimizin önemli bölümünü oluşturan ‘Y’ kuşağının fikir ve önerilerini alıyoruz. Bu platformların bir benzerini de kadın çalışanlarımız için başlattık” dedi.
“BU YIL 5 BİN KİŞİ DAHA ALACAĞIZ,HEDEF 40 BİNİN ÜZERİNDE ÇALIŞAN”
Ali Ülker, 2012’de çalışan sayısını 30 binden 36 bine çıkaran Yıldız Holding’in 2013 yılında 5 bin yeni istihdam yaratmayı ve toplam sayıyı 40 binin üzerine çıkarmayı hedeflediğini belirterek, “İstihdamdaki bu artışın bir bölümü Godiva ağırlıklı olarak yurtdışındaki yatırımlarımızdan gelecek. Ama en büyük kısmı ise yurtiçinde gerçekleşecek. Bu yıl 400’ün üzerinde yeni şok mağazası açmayı planlıyoruz. Şok’taki büyüme organik büyümenin yanı sıra satın almalarla da olabilir. Ak Gıda’nın da genişlemesi sürecek. Ayrıca bisküvi,çikolata ve kek fabrikalarımızda da yeni istihdam artışları olacak. Bu nedenle 5 binin üzerine de çıkabilir” dedi. Ali Ülker, halen 7 bin 200 olan kadın çalışan sayısını artırmayı ve kadın yöneticilerin daha üst görevlere gelmesini de teşvik eden bir yönetim anlayışını benimsediklerini söyledi.
‘KÖPRÜ-OTOYOL İHALESİYLE İLGİLENİYORUZ’
Ali Ülker, “Köprü ve otoyol ihalesi iptali sonrası yüksek montanlı fırsat ortaya çıkarsa değerlendiririz, ama 3. havaalanına ilgimiz yok” diye devam etti.
GODİVA’DA GLOBAL SATIŞLAR İLK DEFA KUZEY AMERİKA’YI GEÇTİ
Toplantıda soruları da yanıtlayan Ali Ülker, 2008'de satın aldıkları Godiva için yaptıkları beş yıllık plana uygun bir büyüme çizgisini sürdürdüklerini kaydederek, “Holdingin içinde bağımsız bir şirket olarak yönettiğimiz Godiva, özellikle Uzakdoğu ve Ortadoğu’da genişlemesine devam etti. İlk kez Godiva global satışları Kuzey Amerika satışlarını geçti. Krize rağmen Kuzey Amerika’daki performansımızı da arttırdık. 82 ülkede 463 mağazası bulunan Godiva Çin, Güney Kore, Suudi Arabistan, Endonezya ve Avustralya gibi ülkelerde mağazalaşmaya devam ediyor. Godiva’nın satışlarının artık yüzde 35’i yeni ürünlerden oluşuyor. Çin’de mağaza sayımız şu an 32’ye ulaşmış durumda. Bu yıl bu sayıyı 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Hızlı gelişen ve potansiyeli yüksek ülkelere giriş stratejisi ile hareket eden Godiva, önümüzdeki beş yıl içinde bu bölgede ciddi bir büyüme hedefliyor. Ülker, Godiva’nın Rusya pazarına yönelik hazırlıkları olduğunu da sözlerine ekledi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE HER PLATFORMDA KATKI YAPIYORUZ”
Yıldız Holding’in stratejik önceliklerinden birinin de sürdürülebilir büyüme ve kaynak temini olduğuna ve sürdürülebilir büyümenin en temel halkasının sürdürülebilir hammadde tedariki olduğuna dikkat çeken Ülker, “Türkiye’den tedarik edemediğimiz kakao gibi bazı ürünler dışında ihtiyacımızın büyük bölümünü iç piyasadan temin ediyoruz. Bu da yüz binlerce üreticinin hayatına değer katmak anlamına geliyor. Holding genelinde geçtiğimiz yıl 14.1 milyon TL’lik çevre yatırımı gerçekleştirdik. Satış ve dağıtım ağındaki yeniden yapılanma ile 2 bine yakın aracın trafikten çektik. Enerjinin verimli kullanılması ve tasarruf çalışmaları sonucunda 92.3 milyon kW/saat’lik bir tasarruf sağladık ve karşılığında 63.7 bin ton eşdeğerinde karbondioksit salınımı engellendi. Ayrıca 200 milyon litre (4 bin kişinin bir yıllık su tüketimine eşdeğer miktarda) su tasarrufu sağlandı” dedi. Ak Gıda Pamukova fabrikasında açılan anaerobik arıtma ve biyogaz tesisi olduğuna işaret eden Ülker, yaklaşık 8 milyon TL’lik yatırımla Türkiye’nin teknolojik anlamda en yeni tesisinin inşa edildiğini belirtti. Bu tesisle fabrikadaki atıkların işlenerek 1.4 MW/saatlik enerji ürettiğini kaydeden Ülker, bu sayede çevreye 500 bine yakın ağaç dikimine eşdeğer katkı sağlandığını ifade ederek, sera gazı emisyonlarının da yıllık 9.8 bin ton azaltıldığını vurguladı.
“YURTDIŞI GELİRLERİMİZ 2.8 MİLYAR TL OLDU”
Holding’in 2012 yılı bilançosu ile ilgili bilgi veren Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Dr. Cem Karakaş ise, 2012 yılının, gıda sektörünün dengeli büyümesini devam ettirdiği bir yıl olduğunu, holdingin de buna paralel olarak brüt cirosunu yüzde 8 artırarak 11.5 milyar TL’den 12.4 milyar TL’ye çıkarırken, yurtdışı operasyonlarda ise çift haneli büyümelerin yakalandığını ifade etti. Karakaş, “Gelirlerimizin 2.8 milyon TL döviz kazancı olarak hanemize yazıldı. 2011 yılına göre yurtdışı operasyonlarımızdan elde ettiğimiz kazanç yüzde 19 artış göstermiş oldu” dedi. Yıldız Holding son iki yıldır önemli bir yeniden yapılanma içinde olduğuna işaret eden Karakaş, “Bir yandan satış şirketlerimizi yapılandırırken bir yandan da muhtelif şirket satışları ve ortaklıklar yaptık. Yeniden yapılanmanın etkisini 2013 yılında almayı hedefler iken, bilanço rakamlarından da görüleceği üzere 2012’de özellikle karlılığımızın olumlu yönde etkilenmeye başladığını gördük. Dolayısıyla, 2012 hem karlılık hem nakit yaratma açısından müspet bir yıl oldu” diye konuştu.
ÜRÜN YELPAZESİNİ BİN 850’DEN 811’E İNDİRDİK
Organizasyonda sadeleşme ve verimlilik ilkeleriyle hareket ettiklerini, gıda dışındaki işleri Gözde şirketine kaydırdıklarını, Yıldız Holding'in ise ana iş olan gıda sektörüne odaklandığını ifade eden Karakaş, yapılan sadeleştirmelerle ürün yelpazesinin bin 850’den 811’e indirildiğini ve buna karşın ciro artışı da sağladıklarını söyledi. Satış ve dağıtım kanallarının sadeleştirildiğini, geleneksel ile modern kanala giden ürünlerin ayrıştırıldığını ifade eden Karakaş bu konuda şu bilgileri verdi:
“2010 yılından beri organizasyon anlamında devam eden sadeleştirme çalışmaları, geçen sene büyük ölçüde tamamlandı. Sadeleştirmeyi iki şekilde gerçekleştirdik. Birincisi halka açık şirketlerimizin iştirak yapılarını kademeli olarak azalttık. Önceleri birden fazla şirket altında yapılan üretim veya satış işlerini tek çatı altında topladık. Bu da, karar almada sürat ve esneklik getirdi. Bu yapılanma, organizasyonel verimliliğimizi artırdığı gibi maliyetlerimizi de aşağıya çekti. Sadeleştirmede ikinci adım satış organizasyonu tarafında gerçekleşti. Önce market kanalında başlayan ve 2012 yılında geleneksel kanalda devam eden yeniden yapılanma sürecini başarı ile tamamladık. Satış kanalında önümüzdeki dönemde sürdürülebilir verimliliği sağlayacak bir yapı oluşturduk. Satış masraflarımızda önemli tasarruflar elde ettik ve hedeflediğimiz oranlara ulaştık. Bu tasarruflarla hem satış şirketlerinin hem de üretim şirketlerinin karlılığını artırdık.”
10’UNCU GLOBAL ORTAK JAPONYA’DAN
Karakaş, konusunda lider global oyuncularla ortaklık yapma geleneğini sürdürdüklerini belirterek, “Bu geleneğimizi 2012 yılında da sürdürdük.Makarna sektöründe faaliyet gösteren Japon Nissin Foods şirketi ile 10’uncu global ortaklığımızı gerçekleştirdik. Bu vesileyle ilk defa Uzakdoğu’dan bu derece büyük çaplı bir ortaklık yapmış olduk. Japonya’nın bir devinin Yıldız Holding’le ortaklık yapması, hem bizim kültürel zenginliğimizi artırdı hem de doğu dünyasındaki şirketlerin ilgisini gruba çekmede önemli bir mihenk taşı oldu” dedi.
“2013 YILINDA BÖLGEDE YENİ TESİSLER KURABİLİRİZ”
Cem Karakaş, 2013 yılı hedefleriyle ilgili olarak da “2013 yılı ajandamızda bölge ülkelerinde hem yeni şirketlere bakmak hem de yeni yatırım imkanlarını aramak da önemli bir yer tutuyor. Holding olarak girdiğimiz pazarlarda gıda alanında satın alınabilecek büyüklükte oyuncu olmadığını gördüğümüz durumlarda yeni tesisler kurmak daha avantajlı olabiliyor. Örneğin Mısır, böyle bir pazardı. Yıldız Holding olarak 2009 yılında Mısır’da üretime başladık. 3-4 yıl gibi bir sürede oradaki işimizi pazar ikinciliğine ulaşacak duruma getirdik. Aynı şekilde bölgedeki diğer ülkelerde de benzer başarı hikayeleri oluşturma hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.