<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÜlkeler arası farklılık korkutuyor!----

Ülkeler arası farklılık korkutuyor!

Ülkeler arası farklılık korkutuyor!
12 Ekim 2021 - 16:08 www.finansingundemi.com

IMF: Ülkelerin ekonomik görünümlerindeki tehlikeli ayrışma büyük bir endişe olmaya devam ediyor

Uluslararası Para Fonu(IMF), ülkelerin ekonomik görünümlerindeki tehlikeli ayrışma büyük bir endişe olmaya devam ettiğini ve bu ayrışmanın aşılama ile politika desteği konularındaki büyük farklılıkların sonucu olduğunu bildirdi.

IMF bugün yayınladığı "Dünya Ekonomik Görünümü Ekim 2021-Bir Salgın Sırasında Toparlanma" başlıklı raporunda küresel ekonomide toparlanmanın devam ettiğini ancak bu toparlanma ivmesinin pandemi tarafından zayıflatıldığını, engellendiğini vurguladı. Delta varyantının tam normalleşmeye dönüşü yavaşlattığını ifade etti.

"Küresel tedarik zincirlerinin kritik bağlantılarındaki pandemi salgınları beklenenden daha uzun süreli arz kesintilerine yol açtı birçok ülkede enflasyonu daha da besledi" değerlendirmesini yapan IMF, "Ekonomik beklentilere yönelik riskler genel olarak arttı ve politika değiş tokuşları daha fazla karmaşık hale geldi" ifadelerini kullandı.

Temmuz 2021 raporu ile karşılaştırıldığında küresel büyüme için 2021 büyüme tahminini yüzde 6,0'dan yüzde 5,9'a indirdiklerine ve 2022 için büyüme tahminini yüzde 4,9 olarak koruduklarına işaret eden IMF, "Yapılan bu ılımlı revizyon, bazı ülkeler için tahminlerdeki büyük aşağı yönlü revizyonları maskeliyor. Düşük gelirli kalkınmakta olan ülkeler grubu için görünüm kötüleşen pandemi dinamikleri nedeniyle kayda değer şekilde kötüleşti. Ilımlı aşağı yönlü revizyon gelişmiş ekonomiler gurubu için kısa vadede daha zorlu görünümü de yansıtıyor. Ülkeler arasında ekonomik görünümün tehlikeli şekilde ayrışması en büyük endişe olmaya devam ediyor. Gelişmiş ekonomi grubunun pandemi öncesi toplam GSYH seviyesine 2022 içinde ulaşmaları ve 2024'te bunu yüzde 0,9 aşması bekleniyor. Ancak gelişmekte olan piyasa ve kalkınmakta olan ekonomi grubunun (Çin hariç) 2024'te bile pandemi öncesi tahmin edilen toplam GSYH'nın yüzde 5,5 gerisinde olacakları tahmin ediliyor" dedi.

IMF, ABD için 2021 yılı GSYH beklentisini yüzde 7,0'dan yüzde 6,0'a indirirken, 2022 yılı büyüme beklentisini ise yüzde 4,9'dan yüzde 5,2'ye çıkardı. Euro Bölgesi için 2021 yılı GSYH büyüme beklentisini yüzde 4,6'dan yüzde 5,0'a yükselten IMF, 2022 yılı büyüme beklentisini ise yüzde 4,3 olarak korudu.

Çin için 2021 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 8,1'den yüzde 8,0'a ve 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 5,7'den yüzde 5,6'da çeken IMF, Hindistan için 2021 ve 2022 GSYH büyüme beklentilerini yüzde 9,5 ve yüzde 8,5 olarak korudu.

Para politikasının enflasyon ve finansal riskler ile mücadele, ekonomik toparlanmayı destekleme yolunda ilerlemeye devam etmesi gerektiğini belirten IMF, yüksek belirsizliğe rağmen, manşet enflasyonun gelişmiş ekonomiler ve gelişmekte olan ekonomiler ile kalkınmakta olan ekonomiler için pandemi öncesi seviyelere 2022 ortasına kadar dönmesini beklediklerini de vurguladı.

IMF, "Para politikası enflasyondaki yükselişi geçici olarak değerlendirse de, merkez bankaları artan enflasyon bekleyişlerinin daha kayda değer hale gelmeleri riski ortaya çıkar ise hızla hareket etmeye hazırlıklı olmalılar" ifadelerini de kullandı.

"Son gelişmeler hepimizin bu gemide bir arada olduğumuzu açıkça gösterdi, pandemi her yerde sona ermeden bitmeyecek" değerlendirmesini yapan IMF, eğer Kovid-19’un etkileri orta vadede devam eder ise, küresel GSYH'nın gelecek 5 yılda cari projeksiyonlara göre kümülatif olarak 5,3 trilyon dolar azalabileceğini vurguladı.

Global toplumun adil aşı erişimini her ülke için sağlaması ve herkes için daha iyi ekonomik görünümü güvenceye alması gerektiğini de belirtti.

IMF, Türkiye için büyüme beklentisini yükseltti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)