Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya Merkezli bir düşünce kuruluşu olan Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nün Ukrayna Destek İzleyicisi verilerine göre, ABD, savaşın patlak vermesinden bu yana Ukrayna’ya 8,2 milyar dolar yardım sağladı.
Sözcü'de yer alan habere göre, ABD bu savaşta Ukrayna’nın en büyük mali destekçisi olurken Polonya ise yaklaşık 1,1 milyar dolar ile ABD’den sonra Ukrayna’ya en çok para veren ülke oldu. Polonya’nın ardından listede sırasıyla İngiltere ve Almanya yer aldı.
Avrupa Birliği üye ülkeleri toplam 3,1 milyar dolar verirken AB kurumları toplam 1,5 milyar dolar yardımda bulundu. Avrupa Yatırım Bankası ise Ukrayna’ya 2,1 milyar dolar destek verdi.
Öte yandan İngiltere, Kanada ve Japonya Ukrayna’ya toplam 1 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulundu. Milli gelire oranla ise Estonya, Polonya ve Litvanya Ukrayna’nın en büyük destekçileri oldu.
ABD’nin desteğinin büyük kısmını askeri yardımlar oluştururken Polonya komşuna yaptığı finansal yardımla ön plana çıktı.
ABD, AB’DEN DAHA ÇOK PARA VERDİ
Konu ile ilgili değerlendirmeler bulunan Kiel Enstitüsü araştırma direktörü Christoph Trebesch, “ABD’nin tek başına AB’nin tamamından önemli ölçüde daha fazla destek vermesi dikkat çekici” dedi.
Trebesch, “Ukrayna’ya coğrafi yakınlık, Doğu Avrupa ülkelerinin katılımında önemli bir rol oynuyor gibi görünüyor. Ancak İngiltere, hem mutlak anlamda hem de ekonomik çıktı açısından Ukrayna’nın önemli bir destekçisisi olarak öne çıkıyor” diye konuştu.
Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) da Ukrayna’ya savaş sırasında büyük maddi destek sağlayan kuruluşlar oldu. Dünya Bankası martta Ukrayna için toplamda 923 milyon dolarlık finansman desteğini onaylamıştı.
Geçtiğimiz hafta Dünya Bankası Başkanı David Malpass temel hükümet hizmetlerinin devamlılığını desteklemek için Ukrayna için yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir paket hazırlığında olduğunu kaydetti.
IMF de Rusya’nın Ukrayna’daki işgalinin ekonomik etkisini hafifletmek ve acil harcama ihtiyaçları için Kiev’e 1,4 milyar dolarlık acil durum paketini geçtiğimiz aylarda onaylamıştı. IMF ayrıca, Ukrayna'nın 2020’de verdiği ve 2,2 milyar dolarlık ödemesi bulunan krediyi de yeniden gözden geçiriyor.
Ukrayna'da sıkıyönetim uzatılıyor
Polonya: 10 bin Ukraynalı yaralı askeri tedavi etmeye hazırız
Psaki: Ukrayna'ya savunma yardımlarını sürdüreceğiz
Ukrayna AB üyelik sürecinde ilk adımı tamamladı
Yeniden inşa için ne kadar gerekli? İşte savaşın Ukrayna'ya maliyeti!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.