Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ukrayna kuvvetleri, daha fazla hava gözetimi, koruma ve uzun menzilli saldırı dronelarına ihtiyaç duyuyor. Ancak askeri malzemeler için devlet kaynakları sınırlı olduğu için drone üreticileri fazla üretimlerini yurt dışına satarak gelir elde etmeyi ve ordunun ihtiyaçlarını karşılayacak yeni üretimler yapmayı hedefliyor.
Drone ihracatının Ukrayna’ya 20 milyar dolara kadar gelir sağlayabileceği tahmin ediliyor.
Financial Times'ın haberine göre yetkililer ve sektör temsilcileri, üretimi artırmanın zorunlu olduğunu belirtiyor.
Ukrayna Parlamentosu Ekonomi Alt Komitesi Başkanı Oleksandr Marikovskyi "Bu, tam da eksik olan para" diyerek drone ihracatının önemini vurguladı.
"Devasa boyutta drone açığı var"
Ukrayna’nın önde gelen insansız hava aracı (İHA) üreticilerinden Ukrspecsystems’in başkanı Dmytro Khasapov, Ukrayna ordusunun "drone konusunda devasa bir açığı" olduğunu söyledi. Khasapov, devletin şirketlerinin üretim kapasitesine uygun sözleşmeler sağlamadığını ve devlet bütçesinin bu alımları karşılayacak durumda olmadığını belirtti.
Bu yıl Ukrayna’nın silah bütçesi 6 milyar dolar, bunun sadece üçte biri drone’lara ayrılmış durumda.
Ukrayna’daki drone üreticileri için devlet ve özel fonlar dışında müşteri bulunmuyor. Bu da üreticileri kısa vadeli sözleşmelere mahkum ediyor ve pahalı bileşenleri satın alma konusunda uzun vadeli garantilerden yoksun bırakıyor.
Polonya'da üretim yapılıyor
Bazı Ukraynalı drone üreticileri, ihracat yasağını aşmak için Polonya’da üretim yapmaya başladı. Marikovskyi, bu durumun Ukrayna için beyin göçüne ve vergi gelirlerinin azalmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. İhracatın yeniden başlamaması durumunda, Ukrayna’da üretilen droneların fiyatlarının artacağını belirtti.
Roboneers isimli Ukraynalı bir drone üreticisi, kamu ihalelerini ancak üretim maliyetlerini karşılayacak fiyatlarla kazandıklarını söyledi.
Şirket temsilcisi, "Her Ukraynalı şirket için en büyük sorun araştırma ve geliştirme" dedi.
Hollanda’dan, Ukrayna'ya 400 milyon euroluk 'İHA' yatırımı
Ukrayna'dan zafer planı stratejisi
ABD'den Ukrayna'ya 8 milyar dolarlık yardım
ABD'den Ukrayna'ya 375 milyon dolarlık askeri yardım
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.