Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Korona, geçen sene 143 ila 163 milyon kişinin yoksulluk sınırının altına düşmesine neden olurken, Ukrayna'daki savaş 71 milyon kişinin yoksulluklaşmasına yol açtı.
Salgının etkisiyle aşırı yoksulluk sınırı olan günde 2,15 dolara çalışanların sayısında 1990'dan bu yana görülen düşüş durdu ve bu sayı yüzde 8,1 arttı. Bu artışta, savaşlar ve iklim değişikliği de etkili oldu.
2022'de 75 ila 95 milyon kişi daha yoksullaşacak
Salgının ekonomide devam eden etkileri, savaşlar ve tüm dünyada yükselen fiyatlar yüzünden geçen yıl 143 ila 163 milyon kişinin yoksulluk sınırı altına düştüğü raporlara yansıdı. Dünya Bankası bu sayıya 2022'de 75 ila 95 milyon kişinin daha ekleneceğini öngörüyor.
Özellikle gıda enflasyonunun yoksulları daha fazla vurması, yoksul ülkelerde kişi başına gelirin üçte ikisinin gıda harcamalarına yapılacağı düşünülürken, bu oranın gelişmiş ülkelerde gelirin dörtte birini bulması tahmin ediliyor.
Dünya Bankası, 2030'da yüzde 3'e düşürmeyi planladığı yoksulların oranının, salgın öncesinde yapılan gelecek projeksiyonlarına göre ulaşılması güç bir hedef olduğuna, salgın sonrası ise daha zor bir hedef olduğunu bildiriyor.
Güney Asya'daki yoksullar dünyadaki yoksulların yarısını oluşturuyor
BM verilerine göre dünyada aşırı yoksulluk sınırının altında gelir elde edenlerin yarısı Güney Asya'da yaşıyor. Sahra Altı Afrika'daki yoksullar ise dünyadaki yoksulların üçte birini oluştururken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki yoksul sayısı 2015'ten bu yana iki kattan daha fazla arttı.
Özellikle Orta Doğu'daki artışta en büyük etkiyi Suriye ve Yemen'deki iç çatışmalar yapsa da Kovid'in etkisi tüm gelir gruplarında yaşandı. Bu yönüyle Kovid, son 30 yılda yoksulluğu azaltmaya yönelik küresel hedeflere en büyük darbeyi vurdu.
Savaşın yoksulluğa etkisi
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gıda ve enerji fiyatlarına etkisinin de dünyada yoksul sayısını artırması bekleniyor. BM Kalkınma Programı'na (UNDP) göre, artan enerji ve gıda fiyatları nedeniyle 71 milyon kişinin yoksulluk sınırının altına düştüğü öngörülüyor.
UNDP'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkilerine yönelik hazırladığı rapora göre, savaşın ilk 3 ayında yaklaşık 51 milyon kişi yoksulluk sınırının altına düştü.
Dünyadaki yoksul sayısını yüzde 9'a çıkaran bu gelişme, yaklaşık 20 milyon kişinin günlük gelirinin orta alt gelirli ülkelerde yoksulluk sınırı olan 3,20 doların altına düşmesine de yol açtı.
İspanya'da 13,1 milyon kişi yoksulluk riski altında
İngiltere'de etnik azınlıklar için yoksulluk riski daha fazla
Dünya Bankası'na göre aşırı yoksulluk 2030'a kadar devam edecek
AB vatandaşları kitlesel yoksullukla karşı karşıya
Almanya'da yoksulluk hızla artıyor
BM: Yoksulluk ve açlıkla mücadeledeki ilerleme tersine döndü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.