Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulansa da Rusya'nın AB'ye ihracat oranında belirgin bir artış gözlemlenmektedir.
Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) yayınladığı son rapora göre mart ve haziran ayları arasında Avrupa Birliği'nden (AB) Rusya'ya 15,32 milyar euroluk ihracat yapıldı. Bu rakam, geçen yıl aynı dönemde 30,5 milyar euroya yakın gerçekleşti.
Öte yandan, Rusya'dan AB'ye ihracat, aynı dönem içinde neredeyse 80 milyar euroya ulaştı. 2021 yılının mart ve haziran ayları arasında bu rakam 47,45 milyar euro oldu.
Eurostat tarafından mart ayında yayınlanan bir başka rapora göre, AB'nin Rusya'dan yaptığı ithalatın yüzde 62'ini enerji oluşturuyor. AB'nin Rusya'dan ithal ettiği doğalgazın fiyatı Mart 2021'de 6,127 dolar/MMBtu iken, Haziran 2022'de fiyat 5,6 kez artarak 34,35 dolar/MMBtu'te yükseldi. Doğalgaz ölçümünde kullanılan 1 MMBtu belirli bir ısı ve basınçta yaklaşık 26,3 metreküpe denk geliyor.
AB'NİN ENBÜYÜK TİCARİ ORTAKLARINDAN BİRİ RUSYA
Bu fiyat artışı göz önüne alındığında, Rusya doğalgaz sevkiyatını kısıtlamamış, AB ülkeleri gaz tüketiminin azaltılmamış ve AB'nin diğer küresel doğalgaz tedarikçileriyle anlaşmalar devreye girmemiş olsaydı, AB'nin Rusya'dan ithalatına ilişkin rakamlar çok daha yüksek çıkacağı, hatta ikinci sıradaki Amerika Birleşik Devletleri'nin yerine geçeceği değerlendirmesi yapılıyor.
AB, Rusya'dan ithal ettiği doğalgaz miktarı temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 70 azalarak günlük 100 milyon metreküpün altına indirmişti.
Rusya AB'nin en önemli ticaret ortaklarından biri olduğu belli. 2021'de Rusya AB'nin en fazla ihracat yaptığı ülke sıralamasında beşinci, AB'nin ithalat yaptığı ülke sıralamasında ise üçüncü konumdaydı. Rusya geçen yıl AB'ye 158,7 milyar euroluk çeşitli mal ihraç etmiş, AB'den ise 89,3 milyar euroluk mal ithal etmişti.
AB, Rus doğalgazını satın almayı sürdürerek Moskova'nın Ukrayna'yı işgali için başlattığı savaşa tepkisini ortaya koymak ve mali olarak destek olduğu eleştirilerine yanıt vermek amacıyla enerji ithalatını azalttı ve sert yaptırımlar uygulamayı sürdürüyor.
Rusya ihracatındaki artış şaşırttı!
Putin: Rusya ekonomisindeki daralma diğer ülkelerden az olacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.