Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Taşeron şirketin sahibi ve şantiye şefi ile işçilerin düştüğü iskeleyi temin eden şirketten iki sanığa ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ten beşer yıl hapis cezası çıktı. Köprünün ihalesini alan ICA İÇTAŞ/ASTALDİ ortaklığının proje koordinatörü ile iki iş güvenliği uzmanı ise iki bilirkişi raporunda asli, birinde tali kusurlu görüldükleri halde suçsuz bulanarak beraat etti.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapımını üstlenen ICA İÇTAŞ/ASTALDİ ortaklığı, viyadüklerini yapımını Ongun Yapı ve Tasarım Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi adlı taşeron şirkete verdi. Namık Kılıç adlı kişiye ait şirkette çalışan kalıpçı olarak çalışan Lütfü Bulut, Yaşar Bulut ve Kahraman Baltaoğlu, 5 Nisan 2014’te Beykoz’daki V35 numaralı vidayükte çalışırken, kalıbın betonu ve iskelesinin çökmesiyle 25 metre yükseklikten yere çakıldı. Üç işçi feci şekilde can verdi.
İstanbul İş Teftiş Grup Başkanlığı’nca yapılan incelelemede, iskele bağlantılarının mevcut yüke dayanıklı şekilde kurulmadığı, iskelenin bükülmesi sonucunda kazanın meydana geldiği anlaşıldı. İskelenin güvenli şekilde desteklenmediği, yatay ve düşey kuvvetlere karşı uygun bir şekilde sabitlenmediği, bağlantı elemanlarının kontrolünün yapılmadığı belirlendi. Hazırlanan bilirkişi raporunda da iskelenin kurulum ve güçlendirme detayları projesi bulunmadığı, teknik yeterliliğe ve deneyime sahip iskele sorumlusu görevlendirilmediği ifade edildi.
Raporda; ICA İÇTAŞ/ASTALDİ’nin vekili ve proje koordintatörü olan Mustafa Cılız’ın iş güvenliğine öncelik vermediği için asli kusurlu olduğu ifade edildi. Cılız’ın yanı sıra taşeron şirketin sahibi Namık Kılıç, şantiye şefi Özgür Vatan, iş güvenliği uzmanı Gülenden Kara ve Gizem Karabiber ile iskeleyi tedarik eden URTİM adlı şirketten URTİM’den Serdar Urfalılar’ın asli, Ramazan Kurtoğlu’nun ise tali kusurlu olduğu belirtildi.
Yedi sanığa ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkemece alınan ikinci bilirkişi raporunda Kılıç ile Kara ve Karabiber’in tali, diğerlerinin asli kusurlu olduğu bildirildi. Son duruşma 17 Kasım’da görüldü. Cılız, Kara ve Karabiber’in beraatına karar verilirken, dört sanığa beşer yıl hapis cezası verildi. Karar kesinleşirse sanıklar bir yıl görevlerini yapmaktan men edilecek.
Avukat Mehtap Cabak Özcan, “Benzer iş kazası dosyalarında olduğu gibi maalesef ülkemizin en büyük projelerinden birini üstlenen büyük şirket yetkililerine ceza verilmemiştir. Vezalar ise çok düşüktür, caydırıcı değildir. Cezaların düşük olması ve asıl sorumlulara ceza verilmemesi, yeni iş kazalarının önünü açmaktadır. Karar hukuka ve vicdana aykırıdır. İtiraz edeceğiz” dedi.(İsmail Yılmaz/Hürriyet)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.