Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyaya yayılması engellenmeye çalışılan bir salgının küresel etkilerinin sürpriz boyutları şaşırtmaya devam ediyor.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre Çin ekonomisindeki bir kilitlenmenin küresel ekonomiye ve bulunduğumuz farklı yerlerde hangi ürünleri bulup bulamayacağımız üzerindeki etkisi konusunda çalışmalar yayınlanmaya analizler yapılmaya başlandı.
Londra merkezli danışmanlık şirketi Capital Economics, salgının, 2020 yılının ilk üç ayı içindeki maliyetini 280 milyar dolar olarak tahmin ediyor.
Karşılaştırmalarla ifade etmek gerekirse bu, Avrupa Birliği’nin toplam yıllık bütçesinden, Microsoft şirketinin ya da Apple’ın yıllık gelirinden, ya da bir ülkeyle kıyaslamak gerekirse örneğin Nijerya bütçesinin sekiz katından büyük bir meblağ.
Bunun nedeni her şeyden önce hastalıktan şu ana kadar en çok etkilenen ülke olan Çin’in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve “dünyanın imalathanesi” olması kuşkusuz.
Ama bu somut olarak bireysel bütçelerimizi ve ihtiyacımız olan ürünleri nasıl etkileyebilir?
En başta bilgisayar, tablet ya da bu haberi okumakta olduğunuz telefon ekranının Çin’de imal ediliyor olması ya da Çin’den gelen parçalar içermesi çok muhtemel.
Bu tür elektronik cihazlar dışında Covid-19 hastalığının etkisinin hayatımızın hiç beklemediğimiz alanlarını da etkileme ihtimali var.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Marianna Brady’nin aklına 3 Temmuz’daki düğününde giyeceği gelinliğin korona virüs nedeniyle yetişmeyeceği hiç gelmemişti. Aralık ayında Chicago’daki gelinlik mağazasında siparişini verdiğinde gelinliğin Çin’den geleceği hakkında hiç bir fikri yoktu.
Gelinliği, dünyadaki gelinliklerin yüzde 80’inin yapıldığı Çin’in Suju kentinden gelecekti.
Fakat, korona virüs salgını nedeniyle alınan karantina önlemlerinin felce uğrattığı sektörlerden biri de gelinlik imalatı oldu.
Hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla insanların bir araya geldikleri ortamlar kapatılınca fabrikalarda üretim de durdu. Seyahat yasakları üretilmiş gelinlik stoklarının piyasaya ulaşması imkanlarını da ortadan kaldırdı.
Brady, daha önce Mart ayında teslim edileceği bildirilmiş olan gelinliğinin teslimatının Temmuz ayında yapılacağına dair bir elektronik mektup aldı. Verilen tarih düğününden bir hafta sonraydı.
“Her şeyden çok gelinliğin Çin’de yapıldığı konusunda hiç bir fikrimin olmaması beni şok etti” diyen Brady “Öfkelenmiş değilim. Sadece corona virüsün benim gibi sıradan bir insanın hayatını bu şekilde etkilemesi beni çok irkiltti” diye sürdürüyor.
Marianna Brady şimdi düğünü için ikinci el bir gelinlik ayarlamayı düşünüyor.
CEP TELEFONU SIKINTISI
Çin bir sanayi devi fakat salgından en çok etkilenen ürünlerden biri akıllı telefonlar olacak. Ne de olsa Çin dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi ve ihracatçısı.
Apple’ın iPhone’ları dahil dünyanın en çok satılan bir çok akıllı telefonunun sıkıntısı çekilebilir.
Apple 17 Şubat günü üretim ve satışlarının salgından etkilendiğini duyurmuş ve dünya çapında iPhone temininde belli bir süre sıkıntı yaşanacağını bildirmişti.
Apple Çin'de kapattığı 29 mağazasını açtı
Canalys tarafından yapılan bir piyasa araştırması 2019’un Ekim ayı ile 2020 Mart ayı arasında Çin’in ihraç edeceği akıllı telefon miktarında yüzde 50 azalma olacağını tahmin ediyor.
MARKA ÇANTALAR RAFLARDA TOZLANIYOR
Çin dünyaya en çok turist gönderen ülke ve Çinli turistler dünyanın bütün diğer ülkelerinin vatandaşlarından daha çok para harcıyor.
Çin Turizm Akademisi tarafından yakında açıklanan bir araştırma Çinli turistlerin 2018 yılında 150 milyon yurt dışı seyahat yaptıklarını ortaya koydu.
Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü’ne göre, Çinli turistler 2018 yılında yurt dışında 270 milyar dolar harcadı. ABD’li turistlerin aynı dönemde sadece 144 milyar dolar harcadığı göz önüne alındığında bu rakamın önemi daha iyi anlaşılabilir.
Korona virüs seyahat kısıtlamaları ve yasakları nedeniyle turizmi çok köklü bir şekilde etkiledi.
Bu Tayland, Myanmar, Kamboçya ve Vietnam açısından çok kötü bir haber çünkü Çinli turistler bu ülkelere gelen toplam turistlerin en az beşte birini oluşturuyor.
Ama diğer daha uzak ülkeler de Çinli turistlerin yokluğunu ciddi şekilde hissetmeye başladı. Örneğin Fransa’nın başkentini ziyaret eden Çinli turistlerin diğer ülkelerden turistlerin iki misli para harcadığı biliniyor.
Grip gibi davranın! Trump korona virüsü yine küçümsedi
Çinli turistlerin rağbet ettiği lüks tüketim mallarının satışlarında ciddi düşüşler yaşandığı haberleri gelmeye başladı bile.
UÇAK BİLETLERİ UCUZLAYABİLİR
Korona virüs nedeniyle konulan seyahat yasakları Çin’de yurt içi ve yurt dışı uçuşların büyük ölçüde aksamasına yol açtı.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA 21 Şubat günü Corona virüs yüzünden hava yolu şirketlerinin 29,3 milyar dolar zarara uğrayacağının tahmin edildiğini açıkladı.
Bu zararın çok büyük kısmı (27 milyar dolar) Çin ve Asya Pasifik bölgesinde faaliyet gösteren hava yolu şirketlerinin omuzlarında olacak.
IATA başkanı Alexandre de Juniac, “Hava yolu şirketleri bazı seferleri ve sefer sayısını azaltma konusunda çok zorlu kararlar veriyorlar. Bu yıl hava yolu sektörü için çok çetin bir yıl olacak” diyor.
Fakat çelişkili gibi görünse de bu hava yolculuğu yapanlar açısından avantajlı bir yıl olacağı anlamına gelebilir çünkü bir çok hava yolu şirketi zararlarını azaltmanın ve sıcak para akışını telafi etmenin bir yolu olarak piyasaya çok sayıda ucuz bilet sürüyorlar.
Sivil havacılık uzmanları, korona virüsün bilet fiyatlarını aşağı çekme etkisini sürdüreceğini tahmin ediyor.
PETROL VE MADEN FİYATLARININ DÜŞMESİ AFRİKA EKONOMİLERİNİ VURACAK
Çin 2009 yılında Afrika’nın en çok ticaret yaptığı ülke sıfatını ABD’den devraldı.
Örneğin Observatory of Economic Complexity adlı kuruluşun verdiği rakamlara göre petrolünün yüzde 67’sini Çin’e satıyor.
Ancak Bloomberg haber ajansının Şubat ayı başlarında geçtiği habere göre Çin’in petrol talebi korona virüs nedeniyle yüzde 20 dolayında düşüş gösterdi ve petrol fiyatlarında düşüş ile etkisini gösterdi.
Çin'de koronadan ölenlerin sayısı 2 bin 800'e yaklaştı
Aynı şekilde Afrika ülkelerinin Çin’e ihraç ettikleri en önemli ürünlerden bakır da salgından etkilenerek fiyat kaybetti.
Londra merkezli Overseas Development Institute (Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü) uzmanlarından Dirk Willem te Velde “Afrika ülkeleri toplam 4 milyar dolar civarında ihracat geliri kaybına uğrayabilir” dedi.
VİRÜSÜN YAYILIŞININ ETKİLERİ
Virüsün yayılışı İran ve İtalya’da da ticareti etkilemeye başladı.
İtalya’da virüsün yayılmasını engellemek amacıyla, daha dar bir bölgede de olsa Çin’deki gibi kapsamlı bir karantina uygulaması başlatılırken, hastalığın görüldüğü bölgelerde dükkanlar ve lokantalar kapandı.
Korona virüsü İtalya'dan Avrupa'ya yayılıyor
Şimdi küresel ekonomi açısından en önemli soru, alınan önlemlerin yeterli olup olmayacağı ve virüsün ortaya çıktığı yerden binlerce kilometre mesafedeki ekonomilerin de durma noktasına gelip gelmeyeceği.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.