Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi verilerine göre son bir yıl içinde yabancılar son bir yıl içinde 68 binin üzerinde taşınmaz satın aldı. Yabancıların tercihi hem yatırım hem yerleşim için İstanbul, İzmir, Ankara'nın yanı sıra küçük sahil kasabaları, otantik kültür bölgeleri oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, "Bu üç ilin tamamı, kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Bakanlar Kurulu kararıyla yabancıların taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edemeyecekleri alan olarak belirlenmiştir" dedi.
YABANCILARA KONUT SATIŞI YÜZDE 43.5 ARTTI
Yabancılara konut satışı 2021'de 68 bin 600 bin adetle rekor kırarken, bu yıl 70 bine ulaşılması hedefleniyor. Geçen yıl önceki yıla göre yabancılara konut satışı yüzde 43.5 artış gösterdi. Bakan Kurum, yabancılara mülk satışı ile ilgili soruları yanıtladı.
Kasım 2020 ile Kasım 2021 arasında yabancıların en çok konut aldığı il 29 binle İstanbul oldu. İstanbul'u 12 bine yakın satışla Antalya, 3 bin 464 ile Ankara, 2 bin 256 ile Mersin, bin 829'la Yalova, bin 666 bursa, bin 321'le İzmir izledi. Trabzon da 900'e yakın satışla en çok konut satılan iller arasında yer aldı.
HATAY, KİLİS, MARDİN'DE SATIŞ YASAK
Bakan Kurum, Türk vatandaşı olmayan Süryani, Ermeni, Rumların Hatay, Kilis, Mardin'de mülk satın alamadığına yönelik eleştirilere şöyle yanıt verdi:
Bu illerin tamamı kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Bakanlar Kurulu'nun 27 Ekim 2008 tarihli kararı ile yabancıların taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinemeyecekleri alan olarak belirlenmiştir. Hatay, Kilis, Mardin illerinde yabancıların taşınmaz edinimi yasaklanmış olup; bu illerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes herhangi bir renk, dil, ırk ayırımı olmadan taşınmaz edinebilmektedir. Ülkemizde yabancı gerçek kişilerin edinimleri ile ilgili uygulanan mevzuatta belirgin bir ırk, ya da dini cemaat ayrımı gözetilmemektedir. Tapu Kanunu kapsamında belirlenen ülkeler, ülkemizden taşınmaz edinebilmektedir.
EN FAZLA TAŞINMAZ EDİNEN ÜLKE İRAN
Geçen yıl yabancıların satın aldığı taşınmazların 64 bin 500'ü konut, geriye kalanı da arsa, arazi, bahçe oluşturdu. Tapudaki alım satım değeri de 40 milyar liraya ulaştı. En fazla taşınmaz edinen ülkelerin başında İran, Irak, Rusya, İngiltere geliyor. Antalya, Alanya, Bodrum, Marmaris, Fethiye yerleşim açısından en çok ilgi gören bölgeler arasında yer alıyor. Villa tipi konutlar, site tarzında sosyal alanları da içeren projeler, eski taş evler, tarihi binalar en çok talep edilen konut tipleri arasında yer alıyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, bugüne kadar 279 bin 88 yabancı gerçek kişi, toplam 280 bin 736 adet taşınmaz edindi.
Konut güçlendirme taleplerinde büyük artış
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.