Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD merkezli ulaşım şirketi Uber'e ait binlerce belge sızdırıldı. Bu belgelere göre şirket, birçok ülkede kurallara uymadan büyümek için bazı üst düzey politikacılardan, bakanlardan gizli destek aldı.
Bu siyasilerin arasında şu an Fransa Cumhurbaşkanı olan Emmanuel Macron ve eski Avrupa Birliği (AB) yöneticilerinden Neelie Kroes da var.
Şirketin kurucu ortaklarından Travis Kalanick’in yönetimindeki 5 yılı kapsayan belgelerde şirketin bütün dünyaya yayılmak için attığı adımlar ve agresif yöntemler gündeme geldi. Belgelerde, Uber’in ABD dışındaki şehirlerde hizmete başlamasının teşvik edildiği ve bunun için yasaların çiğnenmesi ya da taksi regülasyonlarının göz ardı edilmesinin sıkıntı yaratmayacağı belirtildi.
Başta Türkiye, Frasa, İspanya olmak üzere birçok ülkede Uber tepki toplamış ve taksiciler büyük çaplı gösteriler düzenlemişti. Belgelerde, Uber’in gizli kapılar ardından başbakan, devlet başkanı, milyarder, oligark ve medya patronlarından destek almaya çalıştığı da ortaya çıktı.
2013-2017 yılları arasındaki 83 binden fazla e-posta yazışması, iMessage, WhatsApp mesajında Kalanick ve üst düzey kurmaylarının konuşmaları ve yorumları yer alıyor. Bazı mesajlarda, “Biz yasa dışıyız” ve “korsan gibiyiz” yorumları öne çıkıyor.
Macron gizlice lobi yapmış
Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Kalanick arasındaki yazışmalar da ifşa edildi. Macron henüz ekonomi bakanıyken yaptıkları yazışmalarda Macron’un Uber için lobi yaptığı ve muhalifleri ikna ettiği de ortaya çıktı.
Uber’in yöneticilerinin, diğer devlet liderleri ile de anlaşma yapmayı planladığı belirlendi. Henüz Hamburg Belediye Başkanı olduğu dönemde Başbakan Olaf Scholz’la da iletişime geçildiği ortaya çıktı. Scholz’un Uber’in lobicilerini geri çevirdiği ve şoförlere asgari ücret verilmesini talep ettiği de ortaya çıktı.
Öte yandan Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomi Forumu’nda da dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da Uber’den lobicilerle görüştüğü belirlendi.
Türkiye de aralarında
Belgelerde Uber’in şoförleri ve müşterileri platforma çekmek için çok büyük indirim ve avantajlar sunduğu belirtilirken bunun sürdürülebilir bir iş modeli olmadığının da altı çizildi.
Uber’in lobi ve halkla ilişkiler faaliyetleri için 2016’da 90 milyon doları gözden çıkardığı belirtilirken, Biden ve Macron’un yanı sıra İrlanda Başbakanı Enda Kenny, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve dönemin İngiltere Ekonomi Bakanı George Osborne’la da görüşmelerin yapıldığı kayıtlara geçti.
Kaostan besleniyorlarmış
Kalanick’in gizli yazışmaları, Avrupa’da Uber karşıtı protestoların başladığı bir dönemde dikkat çekti. 2016 yılının Ocak ayında Uber’in Avrupa pazarına girmesiyle birlikte Belçika, İspanya, İtalya ve Fransa’da taksiciler büyük çaplı eylemler düzenlerken Kalanick kurmaylarına bir uyarı mesajı attı.
Kalanick, “Ateşler yanmaya başlasa bile büyümeye önem vermeliyiz. Bu Uber’in normal iş planı. Kaosu benimseyin. Bu sizin anlamlı bir şey yaptığınızı gösterir. Şiddet başarının garantisidir” yorumunu yaptı.
Gizli iç yazışmalarda Uber çalışanları birçok ülkede yasal olmadıklarını itiraf etti. Regülasyonla uyumlu olmadıklarını söyleyen çalışanlar Türkiye, Güney Afrika, İspanya, Çekya, İsveç, Fransa, Almanya ve Rusya’da yasal olmadıklarını dile getirdi. Üst düzey bir yetkili e-posta üzerinden, “Birçok ülkede yasal değiliz ve bu sebeple iddialı açıklamalardan kaçınmalıyız” dedi.
Bütün belgeleri silin
Uber’in ofislerine güvenlik güçlerinin baskın yapması durumunda da belli taktikler izlediği ortaya çıktı. Belgelerde Uber’in bir “öldürme” hamlesi olduğuna dikkat çekilirken, teknik birimden ekiplerin olası bir polis baskını durumunda sistemdeki bütün verilerin silinmesi istendi.
Fransa, Hollanda, Belçika, Hindistan, Macaristan ve Romanya’da bu yöntemin en az 12 kez kullanıldığı belirtildi.
Macron'dan Rusya açıklaması: 'Yok etme' isteğimiz yok
Fransa'da Macron kabinede değişiklikler yaptı
Uber'e 19 milyon dolarlık ceza
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.