Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) 3 milyon 243 bin 425 aday girdi. ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi, 81 il ve Lefkoşa'da yapıldı.
Bugün sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 10.00´da başladı. 165 dakika süren sınav saat 13.00'te sona erdi.
Peki sınav sonrası adayların yorumu ne oldu? YKS'nin ilk oturumu olan TYT zor muydu yoksa kolay mı? Eğitimci Adil Kurt Haber Türk'e değerlendirdi.
"MAÇIN İLK DEVRESİ BEKLEDİĞİMİZ KADAR ZOR GEÇMEDİ"
Kurt, "Maçın birinci devresi bitti. İlk devre beklediğimiz kadar zor geçmedi. Geçen yıl ilk sınavda öğrenciler matematikte zorlanmıştı ve motivasyonları düşük bir gün geçirip AYT'ye girdiler. Matematikte yine zorlandılar. Bu bir sıralama sınavıdır. Nasıl sorarsanız sorun bir sıralama yapıyorsunuz dolayısıyla soruların zorluğunun kolaylığının bir önemi yoktur. Ancak bugünkü sınav öğrencilerimizin geri dönüşlerine göre, Türkçede 7 tane dil bilgisi sorulmuş, paragraf, yorumlama, terim, kelime anlamı, anlam bilgisi yoğun sorulmuş ve uzun olmuş. Şıklarda çeldiriciler olmuş, Türkçe sınavı öğrenciyi yormuş. Sınav bir performanstır, öğrenci Türkçeden başlayıp yorgun devam ettiyse belki sosyalde zorlanmış olabilir. Bu sene sınavın en çok zorlayıcısı Türkçe sınavı olmuştur. TYT'yi belirleyici kısım olacak. TYT yüzde 40'tır ama TYT'yi geçen yıl matematik belirlemişti" dedi.
"GEÇEN YILA GÖRE MATEMATİK SORULARI DAHA KOLAY"
Kurt, matematik sınavının geçen yıla göre daha iyi sonuç geleceğini anlatarak, "Yapılabilir sorular var. Rasyonel sayılar, ondalık sayılar, işlem gerektiren, problem kurmayla ilgili sorular var. Bu soruların içerisinde öğrenci okuduğunu net anlayacak. Şu çok önemli; matematikte soruyu okuyorsunuz, anlaşılması güç oluyor. Matematiği değil orada başka bir şeyi sorguluyorsunuz. Çocuğa matematiği sorgulayacak bir bilgiyle soru sormalısınız. Yalın, Türkçesi çok net ve açık olmalı. Çocukların bize söylediği geçen seneki anlaşılması güç olan soru modeli olmadan fazla olmadan denklem kurarak yapılıyor. Matematikteki bazı soruların öğrencilere zor gelmesinin temel nedeni, lise sondaki öğrenci ilkokul kafasıyla soru çözüyor. Lisede modelleme öğreniyor, değişken öğreniyor. O değişkenle soru çözmesi gerekiyor. Öğrenci değişkeni 7'nci sınavda öğreniyor. 7'den sonra 9-10-11 devam ediyor. Somuttan soyuta geçiş devresini iyi yaparsa öğrenci matematik eğitimini yaparken teorik işlemeli. Sabahtan akşama soru çözerek matematikte başarılı olması mümkün değil. Öğrenci eğitimini düzgün yaptıysa, kitap okuduysa, makale okuduysa, kompozisyon çalışması yaptıysa bunlar bile matematikte etkilidir. Sınava hazırlanan bir öğrenci mutlaka kitap okumalı" diye konuştu.
ALAN YETERLİLİK TESTİ (AYT) YARIN YAPILACAK
2022-YKS kapsamında TYT'de adaylara, soruları yanıtlamaları için geçen yıllara göre 30 dakika ek süre verildi.
TYT adaylarının Türkçe Testi'nde 40, Sosyal Bilimler Testi'nde 20, Temel Matematik Testi'nde 40, Fen Bilimleri Testi'nde 20 soru olmak üzere 120 soru için 165 dakika süreleri oldu.
Pazar günü ise 2'nci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) saat 10.00´da; 3'üncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) 15.30´da yapılacak. Sınavın başlama saatinden sonra gelenler içeriye alınmayacak.
545 ENGELLİ ADAY GİRDİ
Her sınav merkezinde en az bir olmak üzere YKS'de 208 sınav merkezinde sadece engelli adaylar için toplam 309 bina ayrıldı. Bu binalarda engel gruplarına göre oluşturulan tekli ve toplu salonlarda TYT'ye 12 bin 545 engelli aday girdi.
SAAT 10.00'DAN SONRA ADAYLAR SINAVA ALINMADI
Adaylar, saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmadı. T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası ve fotoğraf bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık bulunduruluyor.
Sınavlarda, maske ve dezenfektan dağıtımı yapılmadı, sınav binası girişlerinde adaylara sadece dezenfektanlı mendil verildi. Sınav görevlileri ve adaylardan isteyenler, kendi maskeleriyle sınava geldi.
Covid-19 pozitif durumunu bildirir laboratuvar sonuç raporunun bir dökümünü sınav günü atandıkları sınav binası girişindeki görevlilere teslim eden adaylar, sınav binasında sadece Covid-19 pozitif durumu olan adaylar için hazırlanan yedek sınav salonlarında sınava alındı.
TYT'ye geçen yıl 2 milyon 607 bin 903 aday başvurmuştu.
BU SENE YKS'DE BARAJ KALDIRILDI
YKS'de bu yıl baraj kaldırıldı. TYT'de 135 dakika olan süre, 165´e çıkarıldı. Adayların yerleştirme puanının hesaplanabilmesi için TYT'deki testlerden birinden 0,5, AYT´de de yine testlerden en az birinden 0,5 ham puana sahip olmaları yeterli olacak.
BU SINAV BAŞARI SIRALAMASINA DAYALI
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu yıl YKS'ye 3 milyon 250 bin adayın gireceğini hatırlatarak, "Bu sınava girecek müstakbel meslektaşlarımıza başarı dilemek istiyorum. Arzu ettikleri programı umarım kazanmış olurlar. Bu sene pandemiden sonraki ilk sınav olacak. Maskesiz öğrencilerimiz kendi içinde rekabet edecekler. Türkiye'de 1 milyona yakın bir kontenjan var. Bu kontenjan için 3 milyon 250 bin adayımız üniversite sınavında yarışacaklar. Sınav başarı sıralamasına dayalı bir sınavdır. Yani bu sınavda kim daha fazla soru çözer, kim daha fazla başarılı olursa sınav sıralaması ona göre teşekkül edecektir. Bu açıdan sınavın başarı sıralamasına dayalı olduğunu unutmamaları lazım" dedi.
DAHA ÇOK SORU ÇÖZMELERİ İÇİN SÜRE UZATILDI
Sınav süresinin 30 dakika uzatıldığını kaydeden Özvar, "Biz YÖK olarak daha önce ilan ettiğimiz gibi bu önemli sınavda, süreyi 30 dakika kadar uzattık. Bunu öğrencilerimiz için; sorularla daha fazla meşgul olmaları, daha fazla çözmeye çalışmaları, biraz da streslerini azaltmaları maksadıyla böyle bir karar aldığımızı bilmenizi isterim. Bu sınavın 30 dakika uzamasının sınav sorularının kolaylığı ya da zorluğuyla hiçbir alakası yok. Sınavdaki soruların zorluğu ya da kolaylığı bu soruları hazırlayan hocalarımızın, soru hazırlama tarzıyla alakalı. Bizler de soruları bilmiyoruz, bizim için de tam bir merak konusu. Sınavdan sonra soruların durumunu, kolaylığını, zorluğunu birlikte tartışacağız, birlikte değerlendireceğiz" diye konuştu.
Niğde’de Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) geç kalan öğrencilerin yardımına polis ekipleri yetişti.
İl Emniyet Müdürlüğü motorize trafik ekipleri, TYT'ye girecek olan ancak geç kalan ya da okulunu bulamayan öğrencilerin yardımına yetişti. Özellikle trafik motorize ekipleri, bazen bir bazen de iki öğrenciyi motosikletlerine alarak gidecekleri okullara zamanında ulaştırdı.
YKS'de yine aynı manzara! Sınava giremediler
Barajsız ilk YKS'nin birinci oturumu tamamlandı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.