Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son dönemde aldığı kararlarla adından sıkça söz ettiren 242 milyar dolarlık şahsi servetiyle dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk’ın 44 milyar dolara satın aldığı Twitter’la ilgili asıl planı ortaya çıktı. Musk’ın asıl planı, “yazışma platformu”nu ödeme hizmetleri de verebilen bir dijital banka platformuna çevirmek. Musk'ın esin kaynağı ise Çin’de geliştirilen sesli ve yazılı mesajlaşma uygulaması olarak 1.4 milyar civarında kullanıcısı olan sosyal medya platformu olan WeChat. Kullanıcılar WeChat üzerinden dijital parayla ödeme de yapabiliyor.
Dünya'nın haberine göre, geçtiğimiz yıl verdiği bir röportajda Musk, “Her şey uygulaması” diye adlandırdığı WeChat’i övmüş, “Twitter ile buna yakın bir şey yaratmak muazzam bir başarı olur" demişti. Musk geçtiğimiz hafta attığı bir mesajda da “Önümüzdeki aylarda kapsamlı iletişim ve tüm finansal dünyanızı yönetme yeteneği ekleyeceğiz” diyerek Twitter’daki olası değişime dikkat çekmişti.
İngiliz BBC Televizyonu, “Musk, satın aldığından bu yana X’in reklam gelirlerinin neredeyse yarısını kaybetti. Ağır bir borç yükü altında mücadele ediyor. X’i büyütmek gelirde bir sıçramaya yol açacaktır” yorumunu yaptı. X’in 2023 yılında 353.9 milyon olan kullanıcı sayısının gelecek sene 335.7 milyona düşeceği tahmin ediliyor.
2011 yılında teknoloji devi Tencent tarafından başlatılan WeChat’in hizmetleri arasında mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama, sosyal medya, yemek dağıtımı, mobil ödemeler, oyunlar, haberler ve hatta flört yer alır. “WhatsApp, Facebook, Apple Pay, Uber, Amazon, Tinder ve çok daha fazla uygulamanın sanki bir araya gelmiş hali” diye adlandırılan WeChat’in “Wallet (Cüzdan)” özelliği yaygın olarak kullanılıyor.
Bu özellikle kullanıcı, WeChat’e banka ve kredi kartlarına bağlayabiliyor. Çin'deki çoğu mağaza ve çevrimiçi perakendeci, kullanıcıların ödeme yapmak için QR kodlarını taramasıyla WeChat ödemelerini kabul ediyor. Kullanıcılar fatura ödeyebiliyor, yatırım yapabiliyor ve hatta WeChat üzerinden kredi alabiliyorlar. Peki Çin modeli Batı’da işe yarar mı?
Hong Kong’daki Çin Üniversitesi’nden Kecheng Fang, WeChat’in Çin’deki başarısını ülkedeki rekabet düzenlemesi eksikliğine bağlıyor: “Pekin yönetiminin, çoğu Batı ülkesiyle çelişen, rekabet düzenlemesi eksikliği, WeChat gibi bir uygulamanın alışveriş platformu Taobao ve video uygulaması Douyin gibi rakip platformları etkili bir şekilde engellemesine izin veriyor.”
Twitter'ın eski yöneticisi Elon Musk'ı topa tuttu
Musk, Twitter'ın logosunu değiştirdi! İşte yeni logo
Elon Musk açıkladı: Twitter mavi kuşa veda mı ediyor?
Twitter'ın nakit akışı halâ sıkıntıda
Elon Musk'ın 'X' aşkı nereden geliyor?
Musk'a,"X logosu" soruşturması
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.