Twitter Ekonomi Zirvesi!
İş dünyası yasağı zirveden deldi!
"Türkiye'nin Davos'u" olarak yakın coğrafyaya da yayılmayı hedefleyen ekonomi zirvesinin açılış saatlerinden itibaren gündeme damgasını Türkiye ekonomisi ve global ekonomiye ilişkin sıcak gelişmelerden daha çok gece yarısına doğru kapatılan twitter vurdu.
İşadamlarının, bürokratların, siyasilerin ve gazetecilerin dilinden düşmeyen twitter yasağı, zirvede ilginç de bir dayanışmasının yaşanmasını sağladı.
Twitter'a normal yollardan erişimin engellenmesi nedeniyle zirvede bir twitter'a erişim yarışı ve dayanışması yaşandı. Twitter'a erişim engelini aşan hotspot gibi programların müthiş bir trafikle indirildiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde twitter engelinden cep telefonu, ipad veya lap top'ından aşanlar, aşmayanlara taktiklerini gösterirken ortaya oldukça ilginç manzaralar da çıktı.
Bu arada zirvede konuşan her konuşmacının ve işadamının ilk konuşma maddeleri arasında yine twitter'a getirilen erişim yasağı vardı.
Türkiye, mikro blog sitesi Twitter'in mahkeme kararıyla erişime kapatılmasını konuşuyor. Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katılan Türkiye'nin önde gelen işadamlarının da gündeminde Twitter yasağı vardı. Haberturk.com işadamlarına Twitter'a erişimin durdurulması ile ilgili düşüncelerini sordu.
Faruk Eczacıbaşı
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, internetin kurumlarla birbirine bağlı olduğunu ifade ederek, bu bağın kopartılamayacağını söyledi. Eczacıbaşı açıklamasında: "İnanılır gibi değil. Yanlış ve acemice bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Her ne için ise, bu yanlıştan en kısa zamanda dönülmesini umuyorum. Ama bu yanlışın izi kalacak. İnşallah bunu temizleyebiliriz. Bu sistemin en büyük özelliği, sizin alıştığınız yasaklama, denetleme, sınırlama kavramlarının etrafından dönmek için zaten bir sürü yöntem olmasıdır. Önüne geçemiyorsunuz, ama belki yine de öyle bir yöntem alıp geçebilirsiniz. Bu da iç ve dış ekonomimizi yok eder. Kurumlar da internet etrafında dönüyor. İnternet iletişiminden koparamazsınız, bir yerinden hep birbirine bağlıdır. Bu, bir noktada 'birazcık hamilelik' gibi bir kavrama geliyor. Birazcık hamilelik olmuyor." dedi.
Süreyya Ciliv
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ise yasak hakkında "Genelinde sayın Babacan güzel özetledi. Türkiye , ekonomisinde ciddi yükselme var. Ama daha yapacak çok işimiz var. Basına da görev düşüyor. Basının yapıcı ve birleştirici olması gerekiyor. İnsanlarımız teknolojiyi kullandıkça inovasyona yönelmemeleri için hiçbir gerekçe yok. İnternet müthiş bir fırsat eşitliği sunuyor. 'Urfa'da Oxford vardı da biz mi gitmedik' artık geçerli değil. İnternetiniz varsa mümkün. Genç nüfus için bu çok önemli fırsat. Onlar elbetteki bu zor duruma bir çözüm bulmaya çalışıyorlar. Ancak Sms ve twitter başka başka şeyler. Mahkeme kararı alındı, operatörler de buna uymak zorunda. Devletimizin talimatlarını uygulamalıyız. Bu sorunları kısa sürede aşacağımıza ve normalleşeceğimize inanıyorum. Ümidim bu." dedi.
Erdal Karamercan
Eczacıbaşı Şirketler Topluluğu Erdal Karamercan, Twitter'ın erişime engellenmesi hakkında "Tabi kimsenin böyle bir şeyin yanında olması mümkün değil. 'Ülkemize hayırlı oldu' lafını etmeyeceğim. Böyle birşey beklemeyin benden. Yabancı ortaklar soruyorlar. Anlatıyoruz. Anlamamıyorlar. Cemaat diyoruz. Paralel diyoruz. Anlamıyorlar. Tedirgin değiliz ama. Ülke gündemini 3 aya kilitleyip son 10 yılı görmezden gelmemek lazım." dedi.
Hakan Ateş
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Twitter'ın kapatılması ile ilgili açıklamada bulundu. Ateş, "Kapanışı sürpriz olduğu gibi açılışı da sürpriz olacak. Sürpriz bir an önce olsun isteriz tabi." dedi.
TUSİAD'DAN TWITTER AÇIKLAMASI
TÜSİAD, Twitter’a erişimin engellenmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İnternet coğrafi sınırlar bulunmaksızın kişiler arasında bir etkileşim aracıdır ve bu özelliğiyle bilgi toplumunun temelini oluşturmaktadır. İnternette haber alma, ifade ve iletişim özgürlüğünün korunması ve bu alandaki yasal altyapının gelişen teknolojiye uyarlanması konusunda ülkemiz yasaklama dürtüsünden maalesef kurtulamamıştır. Yıllarca Youtube başta olmak üzere binlerce web sitesine erişim engellenmiş; internet yasakları ile ilgili mevzuatta olumlu yönde düzenlemeler yapılması gerekli iken, son çıkan kanun ile yasa koyucu daha da tartışmalı bir düzenlemeye imza atmıştır. Şimdi ise Twitter’ın erişime engellenmesi kararı ile karşı karşıyayız. Orantısız ve özgürlüklere aykırı bu tür yasaklamaların temelsiz korkuların göstergesi olduğu ve demokrasiye hizmet etmediği açıktır. Gerçek demokrasinin ancak halkın daha fazla bilgiye özgürce ulaşması ve ifade özgürlüğünün teminat altına alınması ile mümkün olabileceğini tekrar hatırlatmak isteriz.”