TVyi 4, buzdolabını 10TLye sigortalatın
Şemsiye Dergisi'nin haberine göre Türkiyede Avrupa ülkelerine oranla ev sigortaları primi oldukça düşük
Biz Türkler otomobilimize gösterdiğimiz önemi yaşam alanı olarak kullandığımız evimize ve ev eşyalarımıza göstermiyoruz. Oysa ev eşyalarınızı düşük primler ödeyerek yüksek teminatlarla sigortalatmak mümkün.
Türkiyede sigorta primleri oldukça düşük⦠Öyle ki birçok üründe sigorta primleri, satın alınan teminat ile kıyaslandığında çerez parası bile değil. Türkiyede 15 bin liralık bir otomobilin kasko primi 1.500 lirayı bulurken, 1.500 liralık bir televizyonu 5 liraya, 10 bin liralık bir tabloyu 50 liraya, 1.000 liralık bilgisayarı ise 5 liraya sigortalatmak mümkün. Türkiyede primlerin ucuz olmasına karşın yine de ev sigortalarında istenilen büyüme sağlanamıyor. Çünkü insanlar ev sigortalarında primlerin yüksek olduğunu düşünüyor. O yüzden biz de bu ayki sayımızda ev eşyaları sigortalarının prim tutarlarını ve bu pirimler ile satın alınan teminatları haberleştirdik⦠Hemen belirtelim bu sigortalar ev sahibi ya da kiracı evde oturanlar için⦠Özellikle kiracıyız diye doğal afet sigortası (DASK) yaptırmayanlar, sakın ev eşyalarınız sigortalatmayı ihmal etmeyin⦠Peki ev eşyalarını sigortalatırken nelere dikkat etmeli? Ev eşyaları hangi riskleri karşı sigortalanır? Hangi riskler teminat altına alınır hangileri alınmaz? İşte size konut sigortaları ile ilgili ayrıntılarâ¦
Pirimler hangi riskleri kapsar
Ev sigortalarında primler ilgili riziko ile ilgili alınan teminatlar ve binanın deprem bölgesinde olup olmadığına göre değişiyor. (deprem teminatı alınmışsa), Bunun yanı sırda prim miktarı binanın yapı tarzına, riziko adresinin sel riskli bölgede bulunup bulunmamasına, ilgili rizikonun boş kalma süresine (hırsızlık teminatı açısından), enflasyona göre ayarlama teminatı olup olmadığına, hırsızlık açısından kıymetli eşya ve normal ev eşyasının dağılımına göre değişebilir. Örnek olarak aynı evdeki eşyaların fiyatı bu tür değişkenlere göre yüzde 30 oranında değişiklik gösterebilir.
Peki sigorta yaptırırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Ayrıca ev sigortası yaptırırken daha sonra mağdur olmamak için nelere özen göstermeliyiz? Yapı Kredi Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Selim Fenercioğlu, öncelikli olarak riziko adresinin tam ve doğru olarak (deprem ve sel teminatları açısından) verilmesine, sigorta bedelinin tam olarak bildirilmesine özen gösterilmesi gerektiğini söylüyor. Kıymetli ve normal eşyaların ayrımının tam olarak beyan edilmesine ve hırsızlık koruma önlemlerinin tam olarak bildirilmesine dikkat etmek gerektiğini belirten Fenercioğlu, teminatların kapsamının da iyi belirlenmesinin önemli olduğunu söylüyor.
Bu sigortalarda genel olarak yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin sigortalı mallarda doğrudan neden olacağı maddi zararlar teminat altına alınıyor. Bunlarla birlikte isteğe bağlı olarak; grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör, deprem ve yanardağ püskürmesi, sel ve su baskını, yer kayması, fırtına, dahili su, duman, kar ağırlığı, hava taşıtları, kara taşıtları, hırsızlık risklerine karşı teminat altına alınabilir. Teminat altında olmayan riskler ise şöyle sıralamak mümkün:
Teminat dışı riskler
Her türlü savaş olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma (savaş ilan edilmiş olsun olmasın), iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler nedeniyle meydana gelen bütün zararlar teminat dışında tutuluyor.
Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer artıklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden meydana gelen iyonlayıcı radyasyonların veya radyo-aktivite bulaşmalarının ve bunların gerektirdiği askeri ve inzibati tedbirlerin sebep olduğu bütün zararlar da teminat dışında tutuluyor. (Bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrışım olayını da kapsayacaktır.)
Kamu otoritesi tarafından sigortalı şeyler üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiyle meydana gelen bütün zararlar ile yangın çıkarmaksızın; sigortalı şeylerin kendi ayıplarından, mayalanmalarından, kavrulmalarından veya bünyelerinde meydana gelen bozulmalar ile kavrulmalar nedeniyle uğradıkları zararlar da teminat dışında.
Yangın çıkarmaksızın; sigortalı şeylerin işlenmek için veya başka faydalı bir maksatla ateşe veya sıcaklığa tutulmasından kaynaklanan hasarlar. Eşyaların ocak veya bunun gibi ateş bulunan bir yere düşmesinden veya atılmasından veya elbise, çamaşır ve diğer eşya yanıklığı gibi alev almaksızın kavrulma veya yanmasından veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri ile lamba, mum, sigara ve bunların benzerlerine temasından doğan zararlar.
Yangın çıkarmaksızın; elektrikle çalışan her türlü motor, elektrik veya elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının elektrik cereyanına bağlı bulundukları sırada bu cereyan yüzünden kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları ve bu yüzden ısınma ve endüksiyon cereyanı gibi nedenlerle uğrayacakları zararlar.
Alçak basınç sebebiyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması ve sair şekilde deformasyonu, yıpranması ile santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ve motorlarda meydana gelen bütün zararlar.
Primleri değiştiren etkenler
Konut sigortalarında primlerin eşyaların bedeli ile belli bir fiyatın çarpımı sonucunda hesaplandığını söyleyen Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, primi oluşturacak fiyatı etkileyen farklı unsurlar olduğunu belirtiyor. Koçak bu unsurları şöyle sıralıyor: Konutun bulunduğu deprem bölgesi (Ahşap, yığma, betonarme olup olmaması deprem fiyatını değiştiriyor). Dairenin bodrum veya zemin katta olması, binanın sel riski yüksek olan bir bölgede olması (sel fiyatını etkiliyor). Konutun hırsızlık riski (bodrum, zemin kat olması, alarm bulunması güvenlikli bir sitede olup olmaması). Eşyaların niteliği â sürprime tabi eşya (takı, mücevherat gibi ziynet eşyası veya elektronik eşyaların bulunması primi arttırıyor). Antika veya sanatsal niteliği olan değerli eşya veya tablolar (Yangın ve hırsızlık primini arttırıyor). Yapı cinsi (Ahşap, yığma, betonarme olup olmaması yangın fiyatını değiştiriyor.). Enflasyon oranı (Enflasyona karşı koruma teminatı alınması durumunda prim artıyor.)
Kutu
Konut Paket Poliçemizde otomatik olarak teminat altına riskler
⢠Yangın
⢠Yıldırım
⢠İnfilak
⢠Hırsızlık
⢠Sel veya su baskını
⢠Dahili su
⢠Fırtına
⢠Yer kayması
⢠Duman
⢠Kar ağırlığı
⢠Kara taşıtları çarpması
⢠Hava taşıtları çarpması
⢠Enkaz kaldırma masrafları
⢠Yangın mali mesuliyeti (komşuluk ve kiracılık sorumluluk)
⢠Kira kaybı
⢠Alternatif ikamet değişikliği masrafları (hasar nedeniyle)
⢠Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör
â¢
⢠Deprem
⢠Cam kırılması
⢠Deniz taşıtları çarpması
⢠Elektronik cihaz
⢠Makine kırılması
⢠Aile sigortası (Ferdi Kaza+Üçüncü Kişilere Karşı Sorumluluk + Kapkaç-Gasp)
Görüşler
Metin Oğuz / Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı:
Her türlü riski teminat altına almak lazım
Ev eşyalarını sigortalarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus eşyanın sigorta bedelinin mümkünse mobilyalar, giyim eşyaları, beyaz eşya vb. gruplara ayırarak doğru bir şekilde belirlenmesidir. Evde bulunan eşyaların tamamının bir hasar olduğunda tamamen zarar görmesi durumunda tekrardan yenilerinin alınabilmesi için gerekli tutar, sigorta bedelinin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için yeterli bir kriterdir.
Bir diğer önemli husus ise özellikle ziynet eşyalarının en azından kilitli bir çekmecede bulundurarak, listesinin sigortacıya verilmesidir. Bu uygulama hırsızlık hasarlarının sorunsuz ve kayıpsız bir şekilde tazminini sağlayacaktır.
Ülkemizin deprem kuşağında bulunduğunu unutmadan poliçelerimizde mutlaka Deprem teminatını talep etmeliyiz. Sigorta yakın sebep prensibi ile çalışmaktadır. Örnek vermek gerekirse deprem sonucu çıkan bir yangın hasarı poliçede deprem teminatı mevcut ise ödenebilir.
Anadolu Hizmet teminatı maddi tazminattan çok günlük hayatta karşımıza çıkabilecek küçük pürüzleri büyümeden ortadan kaldırarak hayat kalitemizi artırmaya yarayan bir hizmet buketidir.
Selim Fenercioğlu / Yapı Kredi Sigorta Genel Müdür Yardımcısı
Sigorta primleri ucuz
Sigortalanan meblağa göre alınan prim oranlandığında; Türkiyenin deprem kuşağında bulunması, altyapı sorunları, çarpık şehirleşme gibi olumsuz faktörlerin etkisine rağmen bu oranın oldukça düşük olduğunu söylenebilir.
Gelişmekte olan sigorta sektöründe, güven esasına dayalı bir işleyiş mevcut olduğundan sigortalı beyanını sigortacıya tam olarak bildirmek zorunda olup aynı şekilde sigortacı da poliçe ile ilgili muafiyetleri, teminat kapsamlarını, hasar ile ilgili işlemleri ve poliçe hususundaki diğer bilgileri sigortalıya tam olarak iletmekle yükümlüdür.
Sigortalılar poliçelerini aldıklarında mutlaka dikkatle okumalı anlamadıkları hususları sigortacılarına danışmalıdırlar.
Recep Koçak / Işık Genel Müdürü
Yaşam alanlarımız önemli olmalı
Evde bulunan eşyaların sigorta bedellerinin tek tek düşünülerek bedellerinin hesaplanması, gerçek bedellerinden düşük bir bedelle sigorta yapılmaması gereklidir. Böylece herhangi bir hasar durumunda eksik hasar ile karşılaşmadan, hasarın sigorta şirketinden tam olarak alınması mümkün olacaktır. Ayrıca, hasar durumunda hasarın daha kolay tespiti için eşya listesinin, özellikle sürprime tabi eşya diye belirtilen eşyaların (mücevherat, takı, sanatsal eserler, tablolar, elektronik eşyalar vb.) listesinin yapılarak poliçeye eklenmesi çok önemlidir.
Sigorta primleri Avrupa veya Amerikadaki emsallarine göre çok daha hesaplı. Bunun haricinde, Türkiyede satılan diğer sigorta ürünleri ile karşılaştırıldığında da konut sigortalarının birim poliçe fiyatlarının çok daha ucuz olduğu görülüyor. Sigorta bilincine paralel olarak Türkiyede sigortalılık oranı gittikçe artıyor. Yalnız, konut sigortalarındaki oranın çok düşük olduğunu belirtmemiz gerekir. Deprem hareketliliği ve riski yüksek olan bir bölgede bulunmamız sebebi ile, aracımızın sigortasına verdiğimiz önem kadar yaşam alanlarımızın sigortasına da önem vermeliyiz.
Hanzade Aytaçligil/ Liberty Sigorta Pazarlama Müdürü
Canım evim sigortası herkese uygun
Yangın sigortalarında prim hesabı, sigorta bedeli ( bina ve eşya bedeli )ile yangın, yangın ek teminatlar, hırsızlık, cam kırılması gibi teminat bazında hesaplanan fiyatın çarpımı neticesinde yapılır. Özel ek teminatlar için ek prim alınmamaktadır. Ayrıca, deprem primi yürürlükte bulunan deprem tarifesi kapsamında hesaplanıyor. Ek olarak, ana fiyatlar üzerinden risk bilgilerine göre hesap edilecek indirim ya da sürprim uygulanır. ( Örneğin, bina inşa yılı ( 1997 ve sonrası yüzde 10 indirim). Yangın ve hırsızlık önlemleri (Yangın ve hırsızlık priminde yüzde 20ye varan indirimler ). Eşya bedeli indirimi ( Eşya/ bina yüzde 40 ı aşmaması halinde yüzde 20 indirim ))
Sigorta kapsamı konusunda her şirketin kendine özgü paket kapsamları olmakla birlikte şirketimizin sunduğu Liberty Canım Evim Sigortası kapsamında deprem dışında kalan bazı riskler de sigortalının seçimine bakılmaksızın teminat kapsamına alınıyor. Sigorta poliçesinin düzenlenmesi aşamasında sigortalı / sigorta ettiren bilgileri, riziko adresi ve konuta ilişkin teklif ya da poliçe üzerinde basılı bilgilerin doğru olması şarttır.