TÜSİAD Başkanı kim olacak?
TÜSİAD'ta Muharrem Yılmaz istifasının ardından 2 isim öne çıktı
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, sahibi olduğu Sütaş’ta sendikaya üye olan işçilerin işten çıkarıldığı yönündeki haberlerin kuruma yönelik bir kampanyaya dönüştürülmeye çalışıldığı gerekçesiyle istifa etti. Yılmaz, istifasını yapılacağı dün duyurulan ve davet metninde Sütaş’la ilgili haberlere cevap vereceği belirtilen basın toplantısında açıkladı.
15 DAKİKA ÖNCE HABER VERDİ
Habertürk'te yer alan habere göre, Yılmaz’ın istifa kararını Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu ve yönetime basın toplantısına giderken yaklaşık 15 dakika önce haber verdiği öğrenildi. Kararı sabah verdiğini anlatan Yılmaz, herhangi bir istişarede bulunmadığını ifade etti. İstifasının son dönemde siyasetçilerin kendisini sıkça eleştirmesi kaynaklı olup olmadığı yönündeki soruya Yılmaz, “TÜSİAD başkanları baskı sebebiyle istifa etmez” yanıtını verdi. Sütaş’la ilgili haberlerin gerçek dışı olduğunu söyleyen Yılmaz, “İşyerlerinde çalışanlarımızın görüş ve düşüncelerini aktardıkları ortamlar yaratılmaktadır. Çalışanlarımız bu ihtiyaçlarını sendikalaşarak karşılamak isterlerse, bunu özgür iradeleriyle sağlayacakları ortam da mevcuttur” diye konuştu.
MÜFETTİŞLERİ DAVET ETTİ
Sütaş’ta 850 sendikalı işçi olduğunu ve sendika ile uzun yıllardır ilişkileri bulunduğunu belirten Yılmaz, “Demek ki bu ilerleyecek ve sendika yetki alacaktı” dedi. Sütaş’ın Bursa ve Aksaray’daki tesislerinde 4 bin kişi çalıştığını anlatan Yılmaz, “2014’te işçilerinizi korkutarak yönetemezsiniz” dedi. Yılmaz, Çalışma Bakanlığı müfettişlerine de tesisleri denetlemeleri için çağrıda bulundu. İşten çıkarmalara performans düşüklüğünü gerekçe gösteren Yılmaz, bununla birlikte işten sendikaya üye olduğu için çıkarıldığını söyleyenlerle görüşeceğini belirtti. Yılmaz, yaşananların kötü niyetli kişilerin algı çalışması olduğunu iddia etti.
2 ADAY ÖNE ÇIKIYOR
Muharrem Yılmaz'ın yerine gelecek isim en geç gelecek hafta yönetim kurulunda belli olacak. Başkanlığı 6 ay sonra yapılacak seçimli genel kurula kadar Volkan Vural'ın üstlenmesi bekleniyor. Bugün bazı yönetim kurulu üyeleri arasında resmi olmayan bir istişare toplantısı yapılacak. Salı günü de yönetim kurulunun toplanması bekleniyor. Yılmaz, yönetim kurulundan değil de sadece başkanlıktan istifa ettiği için yerine yedek üye seçilmeyecek. Mevcut başkan yardımcıları Tayfun Bayazıt, Memduh Boydak ve Haluk Dinçer'in başkanlık görevini istemedikleri belirtiliyor. Bu nedenle en kıdemli üye olduğu için Vural'ın görevi üstlenip, yönetimi seçime taşıyacağı ifade ediliyor. TÜSİAD'da her ne kadar başkan adayları genel kurulda oylansa da bu aslında resmi olarak orada seçildikleri anlamına gelmiyor. Tüzüğe göre genel kurul yönetimi, yönetim de başkanı seçiyor.
‘ÇALIŞANA SAYGI’ ŞARTI TÜZÜKTE VAR
TÜSİAD Tüzüğü’nün son üç maddesi üyelerinin uymak zorunda olduğu iş ahlakı ilkelerini ve bunların uygulanmasını düzenliyor. İlkeler arasında çalışanların kişiliklerine saygı duyma ve yasalara aykırı iş yapmaya zorlamama bulunuyor. İlkelere uymayan bir üye şikâyet üzerine Haysiyet Divanı’na ihraç istemiyle sevk edilebiliyor.
‘TÜSİAD’ı bu işin dışına çıkarmalıydım’
Haberlerde TÜSİAD adının ön plana çıkarıldığına işaret eden Yılmaz, “Aldığı emanete en fazla sahip çıkması gereken insanım. TÜSİAD’ın istismar edilmesine izin veremezdim. TÜSİAD’ın itibarıyla ilgili kampanya oluşturma riski gördüm. TÜSİAD’ı bu işin dışına çıkarmam gerekirdi. Kendi kurumumla ilgili sorumluluklarımın başına döndüm. Kimseyi bu yükün altında ezmeye gerek yok” diye konuştu.