Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yabancıların taşınmaz edinmesini düzenleyen ve kamuoyunda "mütekabiliyet yasası" olarak bilinen düzenlemenin 2012'de yürürlüğe girmesiyle yabancılara konut satışı da artmaya başladı. TÜİK verilerine göre düzenlemenin ardından Türkiye'den yabancılara 2013'te 12 bin 181, 2014'te 18 bin 959, 2015'te 22 bin 830, 2016'da ise 18 bin 189 konut satışı yapıldı.
Geçen yıl yabancıların aldığı 18 bin konutun yaklaşık üçte biri İstanbul'da satıldı. Yabancıya yapılan satışlarda İstanbul 5 bin 811 rakamı ile birinci olurken, 4 bin 352 konut ile Antalya ikinci, bin 318 konut satışı ile de Bursa üçüncü oldu. Türkiye'de konut sahibi olanlar arasında Iraklılar ilk sırada bulunurken, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşları ilk beşte yer aldı.
Türkiye, yabancı yatırımcının gözdesi olmaya devam ederken, çok sayıda Türk ise ev sahibi olmak için ABD'yi tercih etti.
"ÜNLÜLER VE SOSYETE ÇEVRELERİ MİAMİ'Yİ TERCİH EDİYOR"
ABD'de gayrimenkul brokerlığı işiyle uğraşan Ersan Songur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Türklerin ABD'de konut sahibi olma talebinde artış yaşandığını belirtti.
Geçen yıl yaklaşık bin-bin 500 Türk vatandaşının ABD'de konut sahibi olduğunu dile getiren Songur, bu ülkede Türkler için özellikle Miami ve New York'un gözde lokasyonlar görüldüğünü ifade etti.
Songur, "Acun Ilıcalı, Sibel Can, Hadise, Tolgahan Sayışman gibi ünlüler ve sosyete çevrelerinin Miami'de evinin olduğunu çıkan haberlerden biliyoruz. Türkler New York'u metropol, Miami'yi ise tatil kenti olması dolayısıyla tercih ediyor çünkü Miami, hem İstanbul'a hem de Antalya'ya çok benziyor. Bundan dolayı buradan ev alan Türkler iklim şartları açısından hiç çok zorluk çekmiyorlar." dedi.
ABD'de konut sahibi olmanın hem maddi imkanlar hem de bürokratik işlemler bakımından çok da zor olmadığını bildiren Songur, şöyle konuştu:
"Mesela Miami'de 75-100 bin dolara ev bulmak mümkün. Bu evler istenirse kiraya da verilebiliyor. Kiraya verildiğinde ortalama 15 yılda kendisini kazanıyor. Bu bakımdan Miami'de ev almak hem keyif hem de yatırım özelliğini taşıyor ama bilinmelidir ki ABD'de ev almak vatandaşlık anlamına gelmiyor."
YABANCIYA SATILAN ÜÇ KONUTTAN BİRİ İSTANBUL'DA
Gayrimenkul brokeri Ümit Demir de yabancıların Türkiye'den konut satın alma trendinin yaklaşık 10-15 yıl önce başladığını belirterek, İngilizlerin Didim ve Fethiye, Almanların Alanya, Rusların ise Kemer'i tercih ettiğini söyledi.
Irak'ta yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle 4-5 yıldır bu ülke vatandaşlarının Türkiye'den konut satın almaya başladığını vurgulayan Demir, Türkiye'de konut sahibi olmak isteyen Iraklıların büyük oranda İstanbul'u tercih ettiğini kaydetti.
Bu yılın üç ayında yabancıların İstanbul'dan bin 478 konut satın aldığına dikkati çeken Demir, şu bilgileri verdi:
"Yabancılara konut satışında İstanbul'un payı her geçen yıl artıyor. Türkiye genelinde yabancılara satılan konutlar içinde İstanbul'un payı 2013'ün başında yüzde 16 iken bugün yüzde 35'ler civarında. İstanbul'daki satın almaları daha çok Araplar yapıyor. İstanbul'da her bütçeye uygun konutun bulunması, İstanbul'un kozmopolit bir şehir olması bu tercih başlıca nedenleri arasında."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.