Türkler dünyada şirket avında
Türkler yurtdışında şirket satın almaya devam ediyor. Artık sadece bölgede değil dünyanın her yerinde şirket alınıyor
Türkiye, ekonomisindeki sorunlara rağmen büyüme trendiyle, genç nüfusuyla, jeopolitik konumuyla yabancı sermayenin ilgi gösterdiği pazarlardan biri. Stratejik yatırımcılar ve fon şirketleri, Türkiye pazarının güçlü yanlarını dikkate alarak, satın alma & birleşme (S&B) işlemlerine imza atıyor. Buna karşılık son yıllarda Türk şirketlerinin de yurtdışında stratejik gördükleri noktalarda, değerlemeleri de uygun bulmaları halinde, S&B işlemlerine imza atmaya başladıklarını görüyoruz.
Talip Yılmaz’ın Ekonomist’teki haberine göre Türk şirketleri önceleri kendi pazarı olan bölgede S&B işlemleri yaparken, bugün gelinen noktada dünyanın uzak noktalarında da global ölçekte ses getiren stratejik alımlar yapılıyor. Arçelik'in Grundig ve Defy gibi markaları satın alması ile Yıldız Holding'in (Ülker) Godiva ve United Biscuits gibi markalan satın alması bu anlamda örnek gösterilebilecek ilemler arasında yer alıyor.
BÜYÜK İŞLEMLER
Son yıllarda Türk şirketleri yurt dışında 2-3 milyar dolar aralığında S&B işlemi yaparken, 2014 yılında adeta patlama oldu. Türk yatırımcılar geçen yıl yurtdışında 33 işleme imza attı ve yapılan işlem büyüklüğü 5-6 milyar dolar aralığında gerçekleştiği hesaplanıyor. Tabii burada Yıldız Holding'in United Biscuits'i 3,2 milyar dolara satın aldığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Bu işlem olmasaydı 2014'te de 2-3 milyar dolar seviyesinde işlem gerçekleşecekti. TPAO'nun Şah Deniz ve Güney Kafkasya Boru Hattı'ndan pay alması ve BaiTex LLC'yi satın alması, Saygın Grup'un Etiyopya'daki yatırımı, Arkas Holding'in İtalya'daki ve Yıldırım Holding'in Kolombiya'daki yatırımları büyüklük açısından önemliydi.
SEKTÖR VE ÜLKELER
Yabancı yatırımcıların 2014 yılında Türkiye'de yaptıkları 105 S&B işleminde yaklaşık 7 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştıkları da dikkate alındığında yerli yatırımcıların 5-6 milyar dolarlık yurtdışı işlemlerinin büyüklüğü ayrıca önem kazanıyor. Türk şirketleri, bu süreçte, yurt dışında en çok imalat ve ulaştırma-hizmet sektöründe satın almalar yaparken enerji ve bilişim alanındaki yatırımlar da dikkat çekti. Yine ABD, Almanya, İtalya, İngiltere ülkeler arasında daha fazla tercih edilirken, Etiyopya, Japonya, Kolombiya gibi uzak coğrafyalarda da Türk yatırımcılar işlem yaptı. 20l4'ün Türk yatırımcılar için globalleşme ve yurtdışına yatırım yılı olacağı şeklinde planlamaların olduğunu söyleyen Grant Thornton Türkiye Başkan Yardımcısı Nazım Hikmet, adet bazında bekledikleri kadar işlemin olmadığını belirtiyor. Önümüzdeki dönemde Çin'e yönelik yatırımların artmasını bekleyen Hikmet, "Çin, yatırımcı çeken bir ülke. Çin bankaları yabancı yatırımcıya borçlanma koşullarını kolaylaştırdı. Bundan faydalanmak isteyen yatırımcılar da gerek Çin'den yatırım malı ithali gerekse direkt Çin'e yatırım imkanları arayışını sürdürüyor. Bunun sonuçlarını yakın zamanda görebiliriz" diyor.
DOĞRU FİYATTA HIZLILAR
Ülker, Godiva'yı satın aldığında yabancıların arayarak "Ülker kim, bu parayı nasıl verdi?" diye sorduklarını söyleyen EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, "United Biscuits'i satın aldıklarında ise arayıp tebrik ettiler ve devamının gelip gelmeyeceğini sordular" diyor. Cantekinler, Türk yatırımcıların akıllıca yatırım yaptıklarını, fırsat bulduklarında hızlı davrandıklarını, fiyat uygun olduğunda işlemi gerçekleştirdiklerini söylüyor.
2015 yılında da işlemlerin hız kesmeden devamını bekleyen Ata Yatırım Yatırım Bankacılığı Başkanı Ayşegül Yeşilgün Kodal, "Yatırımlar, marka alımı, fabrika alımı veya şirket hissesi alımı gibi çeşitli şekillerde olacak. Özellikle yılın ikinci yansından itibaren işlemler ivme kazanır" diyor. Perakende ve imalat tarafında işlemlerin yüksek olmasını bekleyen Kodal, yine Avrupa ağırlıklı satın almalar olacağı yorumunu yapıyor. Bu haberi hazırlarken, Eroğlu Grubu'nun Hollandalı moda devi Mexx'i satın aldığı açıklandı.
"TÜRKLER DAHA DA HAREKETLENECEK"
ÜNLÜ&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut L. Ünlü:
‘'Türk şirketlerinin son yıllarda yurtdışında yaptıkları şirket alımları hacim bazında artıyor. Danışman olarak yer aldığımız Yıldız Holdingin United Biscuits ve Godiva'yı satın alma işlemleri, Türk şirketlerini yüreklendiriyor. Özellikle perakendeciliği ulusal arenada yürüten Türk yatırımcılar, yurt dışına daha yüksek ilgiyle bakıyor. 2015'te S&B piyasasının daha da hareketli olmasını bekliyoruz. Bu zamana kadar Türk şirketlerinin Batı'daki rakipleri kadar sermaye oluşturamadığını görüyorduk ancak bu değişmeye başladı. Yine artık daha fazla denizaşırı S&B işlemleri göreceğiz."