BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'ye yatırımlar 270 milyar doları aştı----

Türkiye'ye yatırımlar 270 milyar doları aştı

Türkiye'ye yatırımlar 270 milyar doları aştı
29 Kasım 2024 - 14:07 www.finansingundemi.com

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "1973-2002 yılları arasında 15 milyar dolar yatırım çekebilen Türkiye, 2003 ila 2024 yılı eylül ayı arasında 270,2 milyar dolar yatırım almıştır." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşların 2025 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin geneli ile Sayıştay Raporu'nu görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı.

Komisyona sunum yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu ve Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu'nun ilgili mevzuat çerçevesinde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Yılmaz, "Ülkemizin önemli bir gündemi olan nüfusa ilişkin kapsamlı stratejileri oluşturmak ve koordinasyonu sağlamak üzere Nüfus Politikaları Kurulu'nun kurulmasına yönelik çalışmalarda da son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı bütçesi; değişen küresel dinamiklere ve ülkemizin ihtiyaçlarına uyumlu şekilde, bölgesel ve küresel öncelikler, kalkınma hedefleri ve katma değer odaklı stratejiler doğrultusunda hazırlanmıştır" dedi.

'CUMHURBAŞKANLIĞI 2025 YILI BÜTÇESİ 16 MİLYAR 928 MİLYON LİRA'

Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı'nın 2023 yılı bütçe giderinin 7 milyar 858 milyon lira olarak gerçekleştiğini kaydederek, "2024 yılı başlangıç ödeneği 12 milyar 284 milyon liradır. Cumhurbaşkanlığının 2025 yılı bütçesinde ise 16 milyar 928 milyon lira ödenek tahsis edilmesi öngörülmektedir. Bu ödeneğin yüzde 50'si Barışı Destekleme Faaliyetleri, Acil Destek Giderleri ve Cumhurbaşkanlığına bağlı ofislere hazine yardımı için diğer kurum ve kuruluşlara aktarılmak üzere ayrılmıştır. Cumhurbaşkanlığı bütçesinin geri kalanının önemli bir kısmı ise çeşitli alanlarda kamuya ücretsiz sunulan hizmetler için kullanılacaktır. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nin giderleri de Cumhurbaşkanlığı Merkez Teşkilatı'na ayrılan kaynaklar arasında yer almaktadır. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yer alan Millet Kütüphanesi, günlük 4 bin ila 7 bin, hafta sonları ise 10 bin ila 12 bin kişiye 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Millet Kütüphanesi açıldığı günden itibaren yaklaşık olarak 6,3 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmıştır. Kütüphanede ücretsiz yemek ikramı sağlanmakta ve ulaşım kolaylığı için servis hizmeti sunulmaktadır. Bu kapsamdaki harcamalar Cumhurbaşkanlığı'nın bütçesinden karşılanmaktadır. İlk kez uygulanan Entegre Kitap Taşıma Sistemi ile 5,5 kilometre uzunluğundaki raylı sistem sayesinde depolarda bulunan 1 milyonun üzerinde kitap hızlıca okuyuculara ulaştırılmaktadır" diye konuştu.

'E-DEVLET, 8 BİN 300'DEN FAZLA HİZMET SUNUYOR'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde doğrudan Cumhurbaşkanlığı'na bağlı 8 Başkanlık, 1 Genel Sekreterlik, 4 Ofis ve 9 Politika Kurulu'nun politikaların etkin oluşturulması ve faaliyetlerin dinamik uygulanması için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, 'Dijital Türkiye' vizyonu doğrultusunda; e-Devlet, siber güvenlik, milli teknolojiler, büyük veri ve yapay zeka gibi alanlardaki çalışmalarıyla ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik etmektedir. E-Devlet Kapısı, 1071 kurum ve kuruluşa ait 8 bin 300'den fazla hizmeti elektronik ortamda vatandaşların ve özel sektörün kullanımına sunmaktadır. 66 milyonu aşan kullanıcıya hizmet veren platform, Türkiye'nin dijital yüzü haline gelmiştir. Nitekim uluslararası endekslerde de üst sıralarda yer almaktayız. Avrupa Komisyonu'nun 2024 e-Devlet Kıyaslama Raporu'nda Türkiye, 37 ülke arasında 83 puanla Avrupa Birliği (AB) ortalamasını aşarak 10'uncu sırada yer almıştır. Yine bu raporda Türkiye, kullanıcı desteği, dijital posta ve sınır ötesi kullanıcı desteği ve temel veri kaynakları alanlarında 100 tam puan alan ülkeler arasında yer almıştır. Büyükşehir ve il belediyelerinin su ve kanalizasyon hizmetlerinin entegrasyonu kapsamında, 67 ilin hizmetleri e-Devlet Kapısı'na entegre edilmiştir. Kalan 14 il için çalışmalar hızla devam etmektedir. 2023-2025 Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı kapsamında kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden sunulması projesi hayata geçirilmiştir. Yeni sunulan 'kaza tutanağı' hizmeti ile trafik kazası yapan vatandaşlarımızın uygun koşulları sağlamaları halinde e-Devlet mobil uygulaması üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde tutanak oluşturmaları sağlanmıştır" dedi.

'GÜVENLİ BİR DİJİTAL EKOSİSTEM İNŞA ETMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Yılmaz, Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye hedefleri doğrultusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin koordinasyonunda, tüm bakanlıklar, ilgili kurum ve kuruluşlar, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri dikkate alınarak güncellenen Ulusal Yapay Zeka Stratejisi 2024-2025 Eylem Planı'nın yayımlandığını hatırlatarak, "Ayrıca Siber Güvenlik Başkanlığı adıyla yeni bir teşkilat kurma hazırlıklarımızın son aşamasındayız. Çok güçlü bir yapıyla bu alandaki süreçleri düzenleyecek ürünleri ve firmaları akredite edecek çok daha etkili bir şekilde ülkemizin, insanımızın, firmalarımızın siber güvenliğini sağlayacak bir yapılanmaya gidiyoruz. Böylece güçlü bir altyapı ve nitelikli insan kaynağına dayalı, çok daha güvenli bir dijital ekosistem inşa etmeyi hedefliyoruz. Kamu ve özel sektör iş birliğiyle siber güvenlik farkındalığını artırmak, yerli ve milli çözümler geliştirmek yönünde ilerleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

'2023'TE 2,5 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE 49 YATIRIM HAYATA GEÇİRİLDİ'

Son 22 yılda uluslararası yatırımları ülkeye çekmek için birçok reform hayata geçirildiğini kaydeden Yılmaz, böylece Türkiye'nin iş ve yatırım ortamının daha cazip ve rekabetçi hale geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"1973-2002 yılları arasında 15 milyar dolar yatırım çekebilen Türkiye, 2003 ila 2024 yılı eylül ayı arasında 270,2 milyar dolar yatırım almıştır. Yıllık ortalama yatırım miktarı 1 milyar dolardan 13 milyar dolara yükselmiş ve küresel doğrudan yatırımlardan aldığımız pay yüzde 1'e çıkmıştır. Strateji döneminde bu profillere uygun yatırım projelerinin ülkemize daha fazla çekilmesi için hedef odaklı faaliyetler yürütülecektir. Bu doğrultuda, stratejinin ana hedefi, Türkiye'nin küresel Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) pastasından aldığı payı nitelikli UDY projeleriyle artırmak ve 2028 yılında yüzde 1,5'e çıkarmaktır. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin 2023'te yürüttüğü çalışmalar kapsamında, toplam 2,5 milyar dolar değerinde 49 yatırım hayata geçirilmiş ve bu projelerle 12 bin 637 kişiye istihdam sağlanmıştır. Faaliyete geçen bu 49 yatırımın 36'sı üretime, 6'sı Ar-Ge merkezine, 1'i bölgesel yönetim merkezine ve 6'sı hizmet sektörlerine yöneliktir. Bu projeler, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Rusya, Almanya ve Japonya başta olmak üzere 18 ülkeye aittir. 2007 yılından bu yana çalışmalarına devam eden Yatırım Ofisi, ekonomiye büyük katkılar sunan çok önemli yatırım projelerine destek olmuş ve bunları ülkemize kazandırmıştır. Kasım 2024 itibarıyla toplam yatırım değeri yaklaşık 30 milyar dolar olan ve 80 bin kişilik istihdam yaratan 381 proje Yatırım Ofisi desteği sayesinde başarıyla hayata geçmiştir."

'SAVUNMA SANAYİNDE İSTİHDAM 92 BİN KİŞİYE ULAŞTI'

Son 22 yılda savunma sanayinde büyük bir dönüşümün gerçekleştiğini belirten Yılmaz, "2002'de sektörde sadece 56 firma faaliyet gösterirken bugün bu sayı 3 bin 500'ü aşmıştır. Savunma projelerinin sayısı 2002 yılında 62 iken, bugün bu sayı yüzde 80 yerlilik oranıyla 1132'ye yükselmiş ve büyüklüğü 100 milyar doları aşmıştır. Sektörün cirosu 2002'de 1,1 milyar dolardan 2023'te 15,5 milyar dolara çıkmış, istihdam 92 bin kişiye ulaşmıştır. 2002 yılında savunma sanayinde Ar-Ge'ye ayrılan yıllık bütçe sadece 49 milyon dolar iken, bugün yıllık 2 milyar 622 milyon doları geçmiştir. 2002 yılında 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, 2023 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 5,5 milyar dolara ulaşmıştır. Türk savunma ürünleri 185 ülkeye ihraç edilmekte, ürün çeşitliliği 230'u bulmaktadır" dedi.

'893 ÖNERGENİN YÜZDE 88'İNE CEVAP VERİLDİ'

Türkiye'nin uzun yıllardır PKK/KCK, FETÖ, DEAŞ, El Kaide ve DHKP/C gibi farklı ideolojilere ve dış desteğe sahip terör örgütleriyle eş zamanlı olarak mücadele eden tek NATO üyesi ülke olduğunu vurgulayan Yılmaz, "2024 yılında, nokta operasyonlarla PKK/KCK, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin lider kadroları etkisiz hale getirilerek yurt içi faaliyetleri büyük ölçüde kısıtlanmış ve örgütlere katılım ciddi oranda azaltılmıştır" diye konuştu. Öte yandan Yılmaz, TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarından biri olan yazılı soru önergelerine önem verdiklerini kaydederek, "Tarafıma tevcih edilen 893 önergenin yüzde 88'ine cevap verilmiş durumdadır. Önümüzdeki dönemde de aynı hassasiyetle milletvekillerimiz tarafından tevcih edilen soru önergelerine yanıt vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Cevdet Yılmaz ile Mehmet Şimşek'ten İSO ve İTO'ya ziyaretCevdet Yılmaz ile Mehmet Şimşek'ten İSO ve İTO'ya ziyaret

 

Cevdet Yılmaz: Büyümenin nimetlerini tüm kesimlere yayacağızCevdet Yılmaz: Büyümenin nimetlerini tüm kesimlere yayacağız

 

Yılmaz: Dengeli büyüme perspektifi korunuyorYılmaz: Dengeli büyüme perspektifi korunuyor

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)