Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’den Rusya’ya sebze-meyve ihracatında “denetim sorunu” bu kez de elmaya sirayet etti. Rus tarım ürünleri devlet denetim ajansı Rosselhoznadzor, Türkiye’den Rusya’ya elma satışında “rekor artış”ı kuşkulu bularak elma üreticilerini denetlemek için Türkiye’ye heyet gönderdi. Rus tarafı, Rusya’ya mal satma yasağı olan ülkelerin elmalarının Türkiye üzerinden “reeksport” ile yollandığından kuşkulanıyor.
Sputnik’in aktardığına göre Rosselhoznadzor'dan yapılan yazılı açıklamada “Uzmanlarımız, Rusya'ya ihracat yapan taze elma üreticilerinin üretim ve depolama alanlarını denetim için şu an Türkiye’de bulunuyorlar” denildi
Açıklamada, bu uygulamanın Türkiye'den Rusya'ya elma sevkiyatında gerçekleşen ani artış nedeniyle oluşan endişeden kaynaklandığı vurgulandı.
Rusya'ya Türkiye'den 2015 yılında 13.8 bin ton elma sevkiyatı yapılırken, 2018 yılının sadece 4 buçuk ayında bundan neredeyse 4 kat daha fazla sevkiyatın yapıldığı gözlendi. Rus makamlarının Türk yetkililerden 2107 elma üretim, ihracat ce depolama rakamlarını talep ettiği de açıklamada vurgulandı.
Öte yandan Tass ajansı haberi, “Reeksport kuşkusuyla Türkiye’de denetimler yapılıyor” diye verdi.
Medyaya göre, yaptırımlar yüzünden özellikle Polonya elmalarının Rusya'ya dolaylı yollardan sokulduğundan kuşku duyuluyor. Kalite sorunu olan Moldova ve Belarus menşeli elmalar da sıkı denetim altında.
Açıklamada ayrıca, 10-24 Mayıs tarihleri arasında Rusya’nın Karadeniz’deki Gelencik limanına getirilen 19 parti Türk domatesinin yüzde 61’inde tarım zararlıları tespit edildiği bildirildi. Bunun “Türk tarafının etkisiz denetiminbdeb kaynaklandığı” savunuldu.
Rus tarım denetim ajansı Rosselhoznadzor geçen hafta da, mayıs başından itibaren Rusya'ya domates sevk etmesine izin verilen Türk şirketlerinin çoğunun bitki sağlığı kurallarını ihlal ettiğini söylemişti. Türk yetkililerle görüşeceklerini belirten Rus yetkililer, bunun sonucunda domates alımını azaltabileceklerini ya da artırabileceklerini belirtmişlerdi.
Rosselhoznadzor yetkilileri, şu anda 43 Türk şirketinin Rusya'ya domates ihracatı yaptığını, bunların içinden 29'ununsa ürünlerini Rusya'ya göndermeye 1 Mayıs'ta başladığını söyledi.
Sputnik’in haberine göre, Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilen domateslerin toplam miktarının mayıs ayında 6 bin 400 tonu bulduğunu belirten Rus tarım denetim yetkilileri, 11 Türk şirketininse bitki sağlığı kuralları ile Rusya ve Avrasya Ekonomik Birliği yasalarını ihlal ettiğinin belirlendiğini söyledi.
11 şirketin kuralları ihlal etmesi, ihracat izni verilen Türk şirketlerinin üçte birden fazla bir kısmının kurallara uymadığı anlamına geliyor.
Rosselhoznadzor yetkilileri ayrıca, Türkiye'nin, Rusya'ya gönderilen ürünlerin bitki sağlığı kurallarına uygunluğuyla ilgili bu ihlalleri nasıl engellemeyi planladığını öğrenilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile görüşmek istediklerini belirtti. Nitekim Rus yetkililer, bu görüşmelerin sonuçlarına göre de Türkiye'den domates alım miktarını azaltma ya da artırmaya yönelik bir karar alacaklarını kaydetti.
Rusya, domates alımı konusunda, Türkiye'ye şirket sayısı üzerinden uygulanan sınırlamayı mayıs başında kaldırmıştı.
Türk jetlerinin Kasım 2015'te bir Rus uçağını düşürmesi ardından Rusya'nın Türkiye'den alımını durdurduğu domates, Moskova-Ankara ilişkileri açısından sembolik bir önem kazanmıştı.
İlişkilerin normalleşmeye başlamasının ardından 2016'da Türk tarım sektörüne uygulanan yaptırımlar aşamalı olarak kaldırılırken, domates alımı konusundaki yasak Kasım 2017'ye kadar sürmüştü. Daha sonra bu yasak aşamalı olarak gevşetildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.