Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 13 Ocak 2025’te paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistiklerinden derleyerek hazırladığı “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bültenine” göre, 2024 yılının Kasım ayında, Türkiye’ye 1 milyar 139 milyon dolarlık Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşti.
Güncel bu istatistikle beraber, yılın ilk on bir ayında Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı, 9,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Yılın ilk on bir ayında 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 3’lük bir düşüş kaydedilirken 2002 yılından itibaren Türkiye’ye gelen UDY girişlerinin toplam değeri ise 273 milyar doları aştı.
Kasım ayında gerçekleşen toplam UDY girişi 1 milyar 139 milyon dolar olarak hesaplanırken bu yatırımların 721 milyon doları yatırım sermayesi şeklindeydi. Kasım ayındaki toplam UDY’nin 257 milyon doları borçlanma araçları, 194 milyon doları yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla kaydedildi. Aynı ay içerisinde yatırım tasfiyelerinin 33 milyon dolar değerinde aşağı yöndeki etkisiyle, Kasım ayındaki toplam UDY girişi 1 milyar 139 milyon dolar oldu.
Yılın ilk on bir ayında gerçekleşen yatırım sermayesi girişleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 5,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu rakam, son beş yılın ortalama yatırım sermayesi girişlerine (5,6 milyar dolar) oldukça yakın bir seviyede gerçekleşti.
En fazla yatırım taşıma ve depolama, kimyasalların imalatı ve toptan ve perakende ticarette gerçekleşti
2024 yılının Kasım ayı içerisinde gerçekleşen 721 milyon dolar değerindeki yatırım sermayesi girişlerinde, 206 milyon dolarlık yatırım girişi ile taşıma ve depolama, yüzde 29’luk bir pay aldı.
Kimyasalların, kimyasal ürünlerin ve temel eczacılık ürünleri ile malzemelerinin imalatı ve toptan ve perakende ticaret ve ulaşım araçları sırasıyla yüzde 15, yüzde 12 ve yüzde 8’lik paylarıyla geçmiş kümülatif performanslarının üzerinde bir performans sergileyerek aynı ay içerisinde gerçekleşen yatırım sermayesi girişlerinde öne çıkan diğer sektörler oldu.
Kasım ayında öne çıkan sektörler arasında toptan ve perakende ticaret ile kimyasalların imalatı, yılın ilk on bir ayında aldıkları sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 10’luk paylarla ayrıca dikkat çekti. Kasım ayında ilk üçte yer almasa da önceki aylardaki performansıyla bilgisayarlar ve elektrik-elektronik ürünlerin imalatı, yıl genelinde en fazla uluslararası yatırım alan ikinci sektör olarak öne çıktı.
Kasım ayında en fazla uluslararası yatırım Hollanda’dan geldi
2002-2023 dönemi toplamında yüzde 58’lik pay sahibi olan Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri 2024’ün on birinci ayında yüzde 64’lük bir pay aldı. Spesifik olarak Hollanda 202 milyon dolarlık yatırımı ve yüzde 28’lik payı ile bu değerdeki asıl itici güç oldu. Kasım 2024 özelinde, Hollanda en büyük paya sahip olurken, onu yüzde 16 ile Almanya, yüzde 11 ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yüzde 9 ile Fransa ve yüzde 7 ile İsviçre takip etti.
Yılın ilk on bir ayının toplamı değerlendirildiğinde ise Türkiye’ye en çok yatırım yapan üç ülke; yüzde 20’lik payı ile Hollanda, yüzde 13’lük payı ile Almanya ve yüzde 11’lik payı ile ABD olarak sıralandı.
Hedef Yatırım Bankası’ndan aracı kurumsuz finansman bonosu ihracı
BNP Paribas Finansal Kiralama ve EBRD'den yenilenebilir enerji yatırımlarına destek
EBRD'den Türkiye'ye rekor yatırım
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.