BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'ye petrol davası----

Türkiye'ye petrol davası

Türkiye'ye petrol davası
10 Haziran 2014 - 09:27 www.finansgundem.com

Irak Kürt petrolünün ihracı konusunda Türkiye'yi dava edecek

Irak Petrol Bakanı Abdülkerim Luaibi, Kuzey Irak'ta üretilen ham petrolün boru hattıyla Türkiye üzerinden ihraç edilmesini kınayarak bu konunda ciddi önlemler alacaklarını söyledi. Viyana'da dün basına bilgi veren Luaibi, "Bence bu Kürtler ve Türklerin yaptığı en büyük hata oldu... ve Irak hükümeti ciddi önlemler alacak" dedi.

Kaynaklar, Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi (KRG) tarafından üretilen ham petrolü taşıyan ikinci bir tankerin dün Ceyhan limanından ayrıldığını söylemişlerdi. Luaibi, Bağdat hükümetinin, Türk hükümeti ve BOTAŞ'ı Kürt petrolünün satışına yardımcı oldukları gerekçesiyle dava edeceğini de yineledi. Luaibi, "Tek çaremiz tahkime gitmek ve Türk hükümetine bunu bildirdik" dedi.

KRG, Bağdat ile petrol geliri paylaşımı konusundaki anlaşmazlıktan dolayı 2012 yılı sonundan bu yana Bağdat'ın denetimindeki Kerkük-Ceyhan boru hattına petrol vermiyor.

BAĞDAT'IN PETROL ANLAŞMALARI

Luaibi bu yıl Irak'ın petrol üretiminin ortalama günlük 3,7 milyon varile çıkmasını beklediğini ve bu miktara Kürt petrol üretiminin dahil olmadığını söyledi. Bakana göre ihracat da 2014'te günlük 3 milyon varili bulacak. Luaibi, hükümetin daha önce BP, ExxonMobil ve Royal Dutch Shell gibi dev şirketlerle yaptığı işletme ve üretim anlaşmalarında yapılacak değişikliklerin yakında tamamlanacağını söyledi. Bu değişikliklerle anlaşmaların 20 yıllık süresi uzatılacak ve bu daha önce 2018'den itibaren tahmin edilen günde 9 milyon varillik üretim kapasitesi 8.4 milyon varile revize edilecek.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)