Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'ye gelen Uluslararası Doğrudan Yatırımlar (UDY) yılın ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 5,5 milyar dolara ulaştı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılı haziran ayına ait UDY tutarını açıkladı. Buna göre, 2022 yılının ilk 6 ayında Türkiye’ye gelen UDY tutarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21’lik artış göstererek 5,452 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Son 12 aylık dönemde toplam UDY girişi 14,77 milyar dolara ulaşırken, 2021 yılı toplamında bu miktar 14 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
En fazla yatırımı Hollanda yaptı
2022 yılı ilk 6 aylık UDY verilerine göre bu dönemde Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülke 590 milyon dolar ile Hollanda oldu.
Verilere göre İsviçre 513 milyon dolarlık yatırımla ikinci, Almanya 211 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Sektörel kırılıma bakıldığında 2022 yılı ilk 6 ayında imalat sanayi ve toptan/perakende ticaret yüzde 31’er pay ile en fazla UDY çeken sektörler olurken, bilgi ve iletişim teknolojileri de yüzde 11’lik pay ile ikinci sırada yer aldı.
"Türkiye, küresel şirketlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor"
Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, "Türkiye, pandemi sonrası dönemde güçlü ve dayanıklı yatırım ortamı sayesinde birçok farklı sektörde faaliyet gösteren küresel şirketlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Tedarik zincirindeki değişimlere hızlı adapte olmamız sayesinde yatırımcılarımız küresel ölçekte rekabet edebilen ürünler ve hizmetler ortaya koyabiliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye son 20 yılda bölgesel bir AR-GE, üretim, lojistik ve yönetim merkezi oldu ve güncel yatırımlarla bu konumunu pekiştirmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.
"Teknoloji girişimleri 140 işlemde 1,4 milyar dolar yatırım aldı"
Dağlıoğlu, "Bir diğer önemli başlık ise teknoloji girişimlerimizin aldığı yatırımlar. 2022 yılının ilk altı ayında Türkiye’deki tohum, erken ve ileri aşama teknoloji girişimleri 140 işlemde 1,4 milyar dolar yatırım aldı." açıklamasında bulundu.
Güçlü, dayanıklı ve hızlı büyüyen ekonomisiyle Türkiye'nin, sürdürülebilir UDY çekmek için yatırımcı dostu politikalar ve geniş yetenek havuzunun yanı sıra Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesiştiği noktada küresel pazarlara erişim sağladığını dile getiren Dağlıoğlu, "Yılın geri kalanında tedarik zincirinin güçlendirilmesi ekseninde ve teknoloji girişimlerinin finansmanı alanında yatırımların devam etmesini öngörüyoruz." dedi.
Merkez Bankası rezervleri 98,3 milyar dolar oldu
Enflasyona karşı en doğru yatırım
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.