"Türkiye'nin yurtdışı tasarruflara ihtiyacı var"
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Şimşek, tasarrufların yetersiz olduğunu belirterek, Türkiye'nin yurtdışı tasarruflara ihtiyacı bulunduğunu söyledi
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Enflasyon 2016 için en önemli sorun alanlarından bir tanesidir. Bu dönemi büyük bir hassasiyet ve çabayla geçirmemiz lazım" dedi. Şimşek, geçen yıl Türkiye'den 10.5 milyar doların çıktığını açıkladı.
Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kendisine bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
Tasarrufların yetersiz olması nedeniyle Türkiye'nin yurt dışı tasarruflara ihtiyacı bulunduğunu belirten Şimşek, bu anlamda yatırım ortamının iyileştirilmesinin mecburi olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin brüt kaynak ihtiyacının büyüklüğüne dikkati çeken Şimşek, "Bu durumda bizim gibi ülkeler çok da seçici olamıyorlar. Ayağınızı yorganınıza göre uzatacaksınız, onu beceremiyorsanız kaynak ararken çok seçici olamıyorsunuz. Bu Türkiye'nin bir gerçeği. Bunu düzeltmemiz lazım. Tasarrufları artırmak için yapılacak çok şey var. Bunlar programlarda var olan şeylerdir" dedi.
Kamuoyunda "İzmir casusluk davası" olarak bilinen dava çerçevesinde Hazine Müsteşarlığından bir kişinin işten çıkarıldığını belirten Şimşek, daha sonra bu durumun düzeltildiğini, bir hak kaybı söz konusuysa bunun da giderilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'den geçen yıl net 10,4 milyar dolarlık çıkış yaşandığı bilgisini veren Şimşek, bunun 2,4 milyar dolarının hisse senetlerinden, 7,9 milyar dolarının Hazine kağıtlarından olduğunu bildirdi. Şimşek, geçen yıl aynı çerçevede gelişmekte olan ülkelerden net bazda 531 milyar dolar çıktığına dair tahminde bulunulduğunu kaydetti.
"Gerçek anlamda fiyat istikrarı..."
Enflasyon konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, şöyle konuştu:
"Enflasyon 2016 için en önemli sorun alanlarından bir tanesidir. Zaten elimizde yüksek çekirdek enflasyon var. Bunun üzerinde asgari ücretin etkisi bir gerçek. Emtia fiyatlarındaki düşüş bir miktar aşağı yönlü yardımcı olacak. Bu dönemi büyük bir hassasiyet ve çabayla geçirmemiz lazım. Tedbir alınması lazım. Kalıcı olarak enflasyonu tek haneye düşürmüşüz ama düşük tek haneye düşürmeliyiz. Gerçek anlamda fiyat istikrarı enflasyonun kalıcı şekilde yüzde 5'in altına çekilmesiyle sağlanır. Bunu da özellikle verimlilik artışı, rekabetin önündeki engelleri azaltarak Merkez Bankasının kredibilitesini artırarak sağlamak gerekiyor."
"Krizlerin ilacı reformdur"
Şimşek, küresel ekonomik gelişmeler ve bunun Türkiye'ye olası etkisine yönelik sorulara, "Krizi asla küçümsemiyoruz. Şu anda küresel ekonomi zor bir konjonktürden geçiyor. Gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahı düşüyor, azalıyor. Ciddi sıkıntılar, jeopolitik riskler var. Kesinlikle küçümsenmemesi lazım. Bütün bunların bir tane ilacı var, o da reformdur" yanıtını verdi.
HAZİNE VE MERKEZ'E DESTEK
Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarının asaleten atanması konusunda, "Hazine Müsteşarlığımız çok iyi bir ekonomist, liyakat esaslı bir arkadaşımız tarafından yönetilmelidir. Merkez Bankasında da bu böyle. Tek referansım konusuna hakim, bizi uluslararası düzeyde çok iyi temsil edecek, saygın bir ekonomisttir" değerlendirmesinde bulundu.
Reform çalışmalarına ilişkin bilgi veren Şimşek, "Vergi reformu kesinlikle en öncelikli konulardan birisi olmalıdır. Rantların vergilendirilmesi, vergi adaleti, tasarruflar açısından da son derece önemlidir" dedi.
Şimşek, Merkez Bankasının net döviz rezervinin 15 Ocak itibarıyla 28,3 milyar dolar olduğunu söyledi.
"Hiçbir demokraside de şiddete yer yok"
Türkiye'de özgürlüklerin ve demokratik standartların geliştirilmesine yönelik çabalara ilişkin Şimşek, şöyle konuştu:
"Türkiye'yi bu alanda şu anda zora sokan, sınırlayan, bir anlamda algısını da ciddi şekilde etkileyen hususlardan bir tanesi maalesef terördür. Türkiye'de bu bütün süreçleri zorlaştıran bir şeydir. Aslında Türkiye, kendi sorunlarını daha çok demokrasiyle, temel hak ve özgürlüklerle, daha toleranslı bir toplum oluşturarak çözebilir. Bu coğrafyada zaten yeterince acı çekilmiş, kan dökülmüş. Bu coğrafyada şiddetle baskıyla sorunların çözülemeyeceği net, açıktır. Hiçbir demokraside de şiddete yer yoktur. Dolayısıyla bir taraftan kamu düzeni, bir taraftan da özgürlükleri birlikte büyütmemiz, yeşertmemiz ve güçlendirmemiz gerekiyor."
Görüşmelerin ardından Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Sermaye Piyasası Kurulunun 2016 yılı bütçe ve kesin hesapları kabul edildi.