Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) verileri yılın ilk altı ayında Türkiye'ye sıcak para girişinin 2017'nin aynı dönemindekinin 50'de 1'ine düştüğünü gösterdi.
Yılın ilk altı ayında Türkiye'ye 383 milyon dolar portföy girişi yaşandı. 2017’nin aynı dönemindeki giriş 17,7 milyar dolar olmuştu.
Denizbank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek, "Gelişmekte olan ülkeler grubunda yüzde 35 olan iki dönem arasındaki başarı seviyesi Türkiye’de yüzde 2 gibi düşük bir seviyede sınırlandı." dedi.
Yılın ilk altı ayında hisse senetleri kaleminden 601 milyon dolar çıkış olurken, borç senetleri ise 984 milyon dolar artı verdi.
SİNYAL ETKİSİ Mİ?
Haziran ayı özelinde bakıldığında ise gelişmekte olan ülkelerden 7,9 milyar dolar porföy çıkışı olurken Türkiye'den çıkışın 178 milyon dolarla sınırlı olduğu görüldü. Hisse senetlerine 321 milyon dolar giriş yaşanırken, tahvilden 499 milyon dolar çıkış takip edildi.
Bu gelişmeyi olumlu olarak değerlendiren Gödek, "TCMB’nin Mayıs sonu ve Haziran başında gerçekleştirdiği ciddi ölçekteki parasal sıkılaştırmalarının etkisi portföy çıkışlarının sınırlı düzeyde gerçekleşmesine imkan tanımış olabilir. Ayrıca, son dönem içerisindeki çıkış ivmesinin de –Mart-Mayıs dönemi ortalaması 1.5 milyar dolar- aşağı yönde kırılmasını “acaba gelecek dönem açısından sinyal etkisi olabilir mi?” şeklinde sorguladığımızı da belirtmek isteriz." dedi.
GELİŞEN ÜLKELERE GİRİŞ YAVAŞLADI
Ocak-Haziran döneminde gelişmekte olan ülkeler grubundaki toplam portföy akımı hareketi ise 59,7 milyar dolar girişe işaret etti. Söz konusu rakam 2017’nin aynı döneminde 167,6 milyar dolar oldu. Stratejiste göre söz konusu eğilim risk algısının genele yayılır bir biçimde bozulmasına ve gelişmekte olan ülkelere yönelik yaklaşımın negatife dönmesine bağlı.
Yılın ilk altı ayında gelişmekte olan ülkeler grubuna yönelik portföy girişinin 56,1 milyar dolarlık kısmı tek başına borç senetleri üzerinden gerçekleşti. 2017’de bu rakam 126 milyar dolardı.(Business HT)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.