Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin, dünyada ve Türkiye'de uygulanan ekonomi politikalarına ilişkin yaptığı açıklamada, salgının gerçek anlamda "siyah bir kuğu" olduğunu ve toplumsal hayatı kökten değiştirdiğini, iş yapma süreçlerinin değişime uğradığını ve tüm sektörlerin sil baştan yeniden tasarlanacağı bir döneme girildiğini söyledi.
Alkin, iklim kriziyle birlikte uluslararası ekonomi-politikte "yeşil kuğu" kavramının konuşulduğunu, bunun da dünyayı kökten etkileyecek gelişmelerin habercisi olabileceğini kaydetti.
Bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak para ve maliye politikalarını standartlaştırmanın neredeyse imkansız olduğunu vurgulayan Alkin, "Bunu IMF, OECD ve Dünya Bankası ekonomistleriyle tartışıyoruz. Herkesin itiraf ettiği şu gerçek var; gelişmekte olan ülkelere 'para politikanızı şöyle şekillendirin, maliye politikanızı böyle yapın' demek artık zorlaştı." diye konuştu.
Alkin, Türkiye'nin de bu temel tartışmaların içinde kendisine yeni bir ekonomi politikası ve yol haritası oluşturmaya çalıştığını belirtti.
"Karşılaşılan zorluklardan biri, para politikası ve merkez bankalarının etkinliği"
Prof. Dr. Kerem Alkin, böyle bir yeni patika oluşturmada karşılaşılan zorluklardan birinin, para politikası ve merkez bankalarının etkinliği olduğuna işaret ederek,
"Bu büyük bir tartışma konusu. Türkiye olarak biz gelişmekte olan ekonomiler, yakın tarihimizde, son 40-45 yıl içerisinde 2 ya da 3 kere maliyet enflasyonu şoku yaşadık. Fakat gelişmiş ekonomilerin büyük bir kısmı, 1970'lerdeki petrol krizinden bu yana tarihlerinde ilk defa ağır bir maliyet enflasyonu şoku yaşıyor." dedi.
Maliyet enflasyonuyla mücadelenin para politikasıyla çözülebilecek bir konu olmadığını vurgulayan Alkin, bir ülkenin, küresel petrol ve enerji fiyatları gibi ekonomisiyle hiç alakası olmayan nedenlerle maliyet enflasyonu süreci yaşayabileceğini söyledi.
Alkin, küresel petrol fiyatlarının merkez bankaları tarafından halledilebilecek bir konu olmadığını belirterek,
"Küresel gıda fiyatları da dünya ekonomisindeki gelişmelere bağlı olarak değişiyor. O nedenle bu tür bir enflasyonist baskı geldiğinde ülkelerin ulusal bazdaki merkez bankası para politikası biraz tartışma konusu oluyor." dedi.
"Rekor kıran üretici fiyatları endeksiyle ilgili hiçbir veri yayımlanmıyor"
Türkiye'nin OECD Daimi Temsilcisi Alkin, ülkelerin bu konuda bir miktar hazırlıksız olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Uluslararası finans kuruluşları, mevcut raporlarında daha düşük seyreden tüketici enflasyonunu paylaşmaya devam ediyor ancak rekor kıran üretici fiyatları endeksiyle ilgili hiçbir veri yayımlanmıyor. Bu konuları Dünya Bankası'ndaki bir uzmana sorduğumda bana 'Doğru. Çünkü son 45 yıldır bu konuda hiç şok yaşamadığımız için elimizde üretici fiyatları endeksiyle ilgili veri yok. Bu verileri bir rapora koyacak şekilde uzun zamandır takip etmiyorduk' dedi."
İktisat politikalarındaki her uygulama değişikliğinin, etkisini 18 ayda gösterdiğini belirten Alkin,
"Bugün söz konusu ekonomi politikasında rota değişikliğine gittiğinizde bunun enflasyon ve ekonominin makro dengeleri üzerindeki etkisi 2023'ün ilkbahar ortaları gibi çok net bir şekilde hissedilir." dedi.
İngiliz ekonomisinin büyümesi beklentinin altında kaldı
Şentop: "Müslümanlar olarak ekonomideki tesirimiz çok az"
Kamu işçisine iyi haber! İlave ödemeler yatıyor
Sonuç hiç bişey demedi ne anladınız yorumdan eveledi geveledi sonuç hiçbişey demedi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.