Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı enflasyon rakamlarına göre yıllık resmi tüketici enflasyonu yüzde 61,14 ile 20 yılın zirvesini yeniledi. Tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 29,88 artış gerçekleşti.
NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Nisan ayı enflasyon TÜİK tarafından 5 Mayıs 2022 Perşembe günü duyurulacak. Saat 10:00'da verilerin açıklanması bekleniyor.
NİSAN AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ
Sözcü'de yer alan habere göre, Reuters’ın 14 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette Nisan ayı için yıllık enflasyon tahminleri %64.2 ila %70.85 arasında değişiyor. TÜFE en son Şubat 2002 döneminde %73.1 artış kaydetmişti. Aylık enflasyonun ise %6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor, tahminler %3.5 ila %7.8 bandında yer alıyor.
Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle artan emtia fiyatlarının ekonomiye etkisini yansıtır şekilde, Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini neredeyse iki katına çıkararak 2022 sonu enflasyon orta nokta tahminini %42.8 olarak belirledi. Enflasyon raporunda TCMB tarafından paylaşılan grafiklere göre enflasyonun zirveyi bu yıl yaklaşık %70 seviyelerinde görmesi ardından düşüşe geçmesi bekleniyor. Kavcıoğlu da Mayıs ayı ardından enflasyonda düşüş başlayacağını belirtti. Mart ayında yıllık enflasyon TL’deki birikimli değer kaybının etkisiyle gıda ve ulaştırma kalemleri öncülüğünde beklentilerin de üzerinde %61.14’e yükselmişti. Ankette yıl sonu enflasyon tahminlerinin medyanı %52 olarak gerçekleşti. Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronik cari açığı fazlaya çevirdikten sonra enflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor. Fakat Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yükselen enerji faturası ve döviz getirici turizm sektörü riskleri Türkiye’nin programını tehlikeye sokabilir. Enflasyonun hanehalkı bütçesine etkisini azaltmak için hükümet temel gıdalarda katma değer vergisi indirimi uygulamış, belirli tüketici gruplarının enerji faturalarının bir kısmına destek açıklamıştı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da hesaplanan gıda enflasyonunun KDV indirimine rağmen Nisan’da bir önceki aya göre %8.02 arttığını; dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının ise ilk kez 17,000 TL’yi aştığını açıkladı.
Bahçeli: Enflasyon gelip geçici
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti
Moody's'ten küresel enflasyon tahmini
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.