Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yurt dışında düzenlenen fuarlarda boy gösterip pazar çeşitliliğini artıran mücevher sektörü, ihracatını artırmayı sürdürürken, yurt içinde düzenlenen fuarlar da bu ürünlere yurt dışından talebin artmasına katkı sağlıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı, temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artarak 22,5 milyar dolara yükseldi.
Türkiye'nin mücevher ihracatı, temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre 90,9 artarak, 496,8 milyon dolardan 948,4 milyon dolara çıktı. Mücevher sektörünün ihracatı, böylece geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 katına ulaştı.
Sektörün toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 4,2 oldu
Geçen ay mücevher sektörünün toplam ihracat içerisindeki payı ise yüzde 4,2 olarak gerçekleşti.
Mücevher sektörünün alt mal grubu olarak ihracat rakamlarına bakıldığında 408,7 milyon dolarlık altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası, 27,4 milyon dolarlık gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası, 493,4 milyon dolarlık işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın, 4,8 milyon dolarlık işlenmemiş veya yarı işlenmiş gümüş, 184,1 bin dolarlık kıymetli metallerden mamul diğer eşya, 11,7 milyon dolarlık kıymetli metallerin veya kıymetli metal ile kaplama metallerin döküntü artıkları, 1 milyon dolarlık kıymetli metallerle kaplanmış saatler, aksam ve parçalar, 405,4 bin dolarlık kültür incileri, kıymetli ve yarı kıymetli taşlar ve bunlardan mamul, 926,7 bin dolarlık taklit mücevherci eşyası ihracatı yapıldı.
Birleşik Arap Emirlikleri ihracatta ilk sırada
Mücevher sektöründe en fazla ihracat 508,7 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılırken, bu ülkeyi 50,4 milyon dolarla ABD, 43,4 milyon dolarla Irak, 37,7 milyon dolarla Libya, 37,6 milyon dolarla Hong Kong izledi.
Sektörün Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracatı temmuzda 291 milyon dolar arttı. İhracat artışında Birleşik Arap Emirlikleri'ni 39,9 milyon dolarla Irak, 31,4 milyon dolarla Birleşik Krallık, 27,5 milyon dolarla Libya ve 12,6 milyon dolarla İtalya takip etti.
Mücevher sektörü, temmuzda Birleşik Krallık'a 35,5 milyon dolarlık, İtalya'ya 15,5 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi.
İl bazında bakıldığında, geçen ay mücevher sektöründe en fazla ihracat 573,3 milyon dolarla İstanbul'dan gerçekleşti.
Söz konusu dönemde, Çorum'dan 360,3 milyon dolarlık, Kastamonu'dan 7,6 milyon dolarlık, Ankara'dan 2,6 milyon dolarlık, Antalya'dan 1,6 milyon dolarlık mücevher ihracatı yapıldı.
TİM verilerine göre, mücevher sektörünün temmuz ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler şöyle:
Ticaret satış hacmi azalırken, perakende satış hacmi arttı
İstanbul'un ihracatı yüzde 53.8 arttı
İhracat ve ithalat değerleri yıllık bazda düştü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.