Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin Libya'ya ihracatı, Ocak-Ekim 2022'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 artarak 2 milyar doları geçti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artarak 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin ocak-ekim dönemi ihracatı da yüzde 15 yükselişle 209,5 milyar dolara ulaştı.
Türkiye'nin Libya'ya ihracatı, bu yılın 10 ayında yüzde 3,3 artarak 2 milyar 24 milyon dolara yükseldi.
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, Ocak-Ekim 2022'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50,5 artış ve 296,7 milyon dolarla Türkiye'nin Libya'ya ihracatında ilk sırada yer alan sektör oldu.
Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünü, 249 milyon dolar ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri, 243 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri, 236 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon takip etti.
Türkiye'nin Libya'ya ihracatında zeytin ve zeytinyağı, yılın 10 ayında ihracatı en çok artan sektör oldu. Ocak-Ekim 2021'e göre yüzde 173,4 artışla 4 milyon doları aşan zeytin ve zeytinyağı ihracatını, tütün takip etti. Tütün ihracatı, bu yılın 10 ayında yüzde 107,5 artışla 8,6 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Hedef rakamı üst seviyelere çıkarmak
DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, yaptığı açıklamada, Libya'ya bu yılın 10 ayında 2 milyar dolar ihracat yapıldığını, Libya'da daha büyük ihracat potansiyeli bulunduğunu, şimdilik memnuniyet verici olan bu rakamı daha üst seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Karanfil, Libya'ya 10 aylık ihracatta hububat ve bakliyat ürünlerinin yanı sıra mobilya, tekstil ve hazır giyimin ön plana çıktığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Esasında Libya'ya hemen hemen her sektörde ihracatımız bulunuyor. Burada yapılması gereken hacmi arttırmak. Ülke olarak güçlü olduğumuz sektörlerde, Libya'ya ihracatta daha fazla yer alabileceğimizi düşünüyorum. Mesela demir çelik sektörü. Ülke olarak güçlü olduğumuz bir sektör. Libya'nın geçen yıl tüm ülkelerden demir çelik ithalatı 255 milyon dolar seviyelerinde. Biz ülke olarak 96 milyon dolarlık demir çelik ihraç etmişiz, yani 2021 yılında Libya'nın toplam demir çelik ithalatının yüzde 40'ını Türkiye karşılamış. Yapılması gereken bu oranı arttırmak."
Libya'ya 2022 yılı ihracatının 2,3 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini düşündüklerini aktaran Karanfil, Türkiye'nin Libya ile ortak bir geçmişi ve uzun yıllara dayanan köklü ilişkileri bulunduğunu ifade etti.
Karanfil, "Siyasi ilişkilerdeki yakınlık tabii ki ticaret ve yatırım ilişkilerimizi olumlu etkiliyor. Bundan iş dünyası olarak oldukça memnunuz. Bu bağlamda, son dönemde iki ülke arasında enerji alanında tesis edilen anlaşmaların da ticaret ve yatırım ilişkilerimizde önemli yer tutacağı kanaatindeyim. Bu anlaşmaların olumlu yansımalarını inşallah yakın zamanda göreceğiz." diye konuştu.
İhracat iklimindeki kötüleşme devam ediyor
Mobilya, kağıt ve orman ürünleri genel ihracat rakamını yakaladı
Hububat ve bakliyatta bir ayda 1 milyar dolarlık ihracat
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.