<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye'nin kredi notu teyit edildi----

Türkiye'nin kredi notu teyit edildi

Türkiye'nin kredi notu teyit edildi
11 Temmuz 2014 - 07:32 www.finansingundemi.com

Türkiye'nin kredi notları Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR tarafınfan teyit edildi

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notlarını teyit etti. JCR'den yapılan açıklamaya göre, yabancı ve yerel para cinsinden kredi notları BBB- olarak teyit edildi.

JCR, kredi notlarının görünümü 'Durağan' olarak bıraktı.

JCR raporuna göre, Türk ekonomisi Mayıs 2013 tarihinden bu yana büyük stres yaşadı. TCMB, bir haftalık politika faiz oranını yüzde 4,5'den yüzde 10,0'a çıkararak keskin bir hamle yaptı.

Rapora göre, Türkiye'nin gelişmiş ekonomiler içinde piyasa ve uluslararası finans koşulları gibi faktörlere hassas seyredeceği düşünülüyor.

JCR'a göre, Türkiye'nin makroekonomik dengesizlikleri yapısal olarak iyileştirmek için, düşük tasarruf oranı, kronik olarak yüksek enflasyon gibi esaslı zorluklar ile başa çıkması gerekiyor.

JCR, kronik cari açık, düşük tasarruf oranları, büyük yatırım ihtiyaçları için uluslararası finans piyasalarına bağımlılığın kredi notunu baskı altında tuttuğunu kaydetti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bankacı11 Temmuz 2014 08:54

    Öncellikle tasarruf tanımı ile ilgili terim sorununu ortaya koymak istiyorum. Sözlükte tasarruf; ekonomik tutum, para biriktirme, artırım, gelirin tüketilmeyen kısmı olarak kullanılır. Bir çok tanımda buna paralel ifadeler bulunmaktadır. Ancak tasarrufun diğer bir unsuru ise harcanmayan yada elde tutulan varlığın başkası tarafından değer verilmesidir. Örnek olarak insanlar altını bir tasarruf aracı olarak görüyorsa bunun sebebi gelirin harcanmayan kısmının başkaları tarafından gelecekte değer verilmesidir. Başkasının değer vermeyeceği yada daha az değer vereceği tasarruf ürününü insanlar neden tercih etsin ki? Çünkü mantıklı değil. İnsanlara akıl diye ALLAH cc. nimet vermiş. Elbette ki gelecekte başkalarının değer vereceği varlığı ellerinde tutmak isterler, yani tasarruf yapmak isterler. Ülkemizde tasarrufun artmamasının sebebi menkul tasarruf ürünlerinin cazip olmamasıdır. Tasarrufun tabana yayılması için yeni ürünler geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Halkımızda altın ve gayrimenkulü bir tasarruf aracı olarak görmektedir. Gayrimenkul için önerim yok ama altının bir menkul olduğu için tabana yayılacak bir tasarruf aracı olabileceği düşünüyorum. Özellikle 2008 ekonomik krizinden sonra merkez bankalarının krizi aşmak için bolca banknot basımı yapıldığı herkesçe malum. Bu durumda altın herkesin bildiği ancak potansiyelini tam fark edilmeyen bir tasarruf aracıdır. Ülke ekonomimizdeki dış ticaret açığımız sebebiyle oluşan kırılganlık tehlikesinin ise altın ithalatı ile azalacağını düşüyorum. Nitekim altın bir tüketim aracı değil sadece ve sadece tasarruf aracıdır. Dolayısıyla ithal edilerek tasarruf edilen altın istenildiği zaman ekonominin ihtiyacı için kullanılabilir. Bu durumda dış ticaret açığımızı tasarrufumuzu arttırıcı bir etken olarak kullanılması iki temel ve büyük sorunu tek hamlede çözme imkanı verecektir. Böylece kırılganlık azalacaktır.