FINANSGUNDEM.COM
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Türkiye’de ‘banka’laşmanın resmini çekti. TEB desteğiyle Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan Türkiye’nin ilk Finansal Erişim Endeksi açıklandı.
Boğaziçi Üniversitesinde gerçekleşen ve TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ve BÜ Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun katıldığı basın toplantısında yapılan açıklamaya göre Türkiye’de
banka kullanabileceklerin finansal hizmetlere erişim skoru 100 üzerinden 43 ve
banka ile emeklilikle birlikte tanışıyoruz.
Endeks sonuçlarına göre, emekli maaşı ile birlikte
Banka ile tanışan 60-69 yaş aralığındaki grubun finansal hizmetlere erişim skoru 51 puanla diğer yaş gruplarının üzerinde yer alıyor. Nüfus yoğunluğuna göre bölgeler, 100’lük skor üzerinden incelendiğinde ise, kırsal alanlarda finansal ürünleri kullanım skorunun 29.30, büyük şehirlerdeki skorun ise 48.27 olduğu ortaya çıkıyor. Ülke genelinde ise bu rekor 43. Yine endeks raporuna göre, erkeklerin finansal erişim oranı yüzde 61.63 iken, kadınların yüzde 38.58. Ancak kadınlar gelişmiş finansal araçları kullanma konusunda daha cesur.
İŞ DÜNYASI İLE BAĞLARI YOĞUNLAŞTIRAN ÇALIŞMA
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, “Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye’nin en iyi öğrencilerine verdiği eğitimli kaliteli akademik kadrosunun yaptığı AR-GE faaliyetleri ile bütünleştirerek 3. Nesil Üniversite anlayışının ülkemizdeki öncü konumundaki üniversitelerdendir. Boğaziçi Üniversitesi olarak üretilen bilgiyi toplumun faydasına sunmak, toplumsal gelişimi desteklemek önemli amaçlarımızdan biri haline gelmiştir. Bugün sonuçları açıklanacak araştırma da iş dünyası ile bağlarımızı yoğunlaştıran çalışmalardan biri olmuştur. Ülkemizin gelişimine paralel olarak yükselen bankacılık ve
finans sektörü için yol gösterici olacağına inandığımız bu araştırma sayesinde Türk Ekonomi Bankası ile yaptığımız işbirliğinin artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Bu araştırma, gençlere, kadınlara, kırsal kesime daha fazla ulaşıldığı zaman Türk bankacılık sektörünün asıl çıkışını gerçekleştireceğini gösteriyor. Ancak bu kesimlerde sadece ulaşmak yetmez, sağlıklı bir büyüme için onlara finansal ürünleri doğru kullanmayı da göstermek gerekiyor ve buda bizlerin sorumluluğu olmalı. Biz de TEB Aile Akademisi ile asıl bu gruplara ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.
500 KİŞİYLE YOLA ÇIKTIK GÜNDE 200 KİŞİYE EĞİTİM VERDİK
Leblebici, “Biz de TEB olarak sorumlu bankacılık anlayışıyla odağımıza finansal okuryazarlığı alarak TEB Aile Akademisi ile bankamız içinden 500 kişilik bir ekip ile geçen yıl uzun soluklu bir yolculuğa çıktık. Gerek şubelerimizde gerekse davet aldığımız kuruluşlara giderek her gün ortalama 200 kişiye finansal okuryazarlık eğitimi verdik. Bugün birinci yılını kutladığımız TEB Aile Akademisi ile ülke çapında 68 bin kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hedefimizde 2013 yılı sonunda 100 bin kişiyi finansal okuryazar yapmak var. Burada da durmayacağız, milyonlara ulaşıncaya kadar, milyonların finansal davranışlarını geliştirinceye kadar TEB Aile Akademisi ile yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Toplantı bitiminde gazetecilerle biraraya gelen TEB Genel Müdürü Leblebici bir soru üzerine, “Döneceğiz, eğitim verdiğimiz insanlara diyeceğiz ki, davranışlarınız nasıl değişti, bundan fayda aldınız mı, tasarruf bilinci arttı mı, bunu arkadaşınıza bu şekilde anlattınız mı hep bunları kontrol ede ede gidiyor olacağız” dedi.
FİNANS GÜNDEM’İN SORUSUNU CEVAPLANDIRDI
Ümit Leblebici, Finansgundem.com’un, “Bu konuda başka bankalarla ortak bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz” sorusu üzerine de şöyle konuştu: “Ben bu başlattığımız finansal okuryazarlık seferberliğine ülke genelinde bakıyorum. Bankacılık kesiminin doğru yolda olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu hakikaten öğrenme süreci. Biz bu şekilde yapıyoruz, bir banka ilkokullara giderek yapıyor. Ama genelde bir süre sonra koordinasyon gelir. Neden koordinasyon gelir? Herkes kendi alanında bir takım uzmanlaşmalara başlayacaktır. Mesela biz daha gençlere vereceğiz bunu, bir takım bankalar daha yaşlılara verecek bu eğitimleri. Ama dediğim gibi bu iş bilinçli olarak artacak. Ama şunu da söyleyeyim bunun ilk öncülerinden birisiyiz. Biz sahiden sahiplenerek yaptık. Arkasından da diğer bankaların bizi takip etmesi tabi ki çok hoşumuza gidiyor…”