Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), 2021 yılının Kasım ayına ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı.
Buna göre, Türkiye'nin ham çelik üretimi, Kasım 2021'de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6,1 artarak 3,4 milyon tona ulaştı. Ocak-Kasım 2021 döneminde ise üretim 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 13,4 yükselişle 36,7 milyon tonu buldu.
Nihai mamul tüketimi ise geçen yıl kasımda yıllık bazda yüzde 11 artışla 2,9 milyon tona yükseldi. Ocak-Kasım 2021 dönemi itibarıyla ise söz konusu tüketim yüzde 12,9 artışla 30,5 milyon ton olarak hesaplandı.
İhracat değerde yüzde 80,4 arttı
Çelik ürünleri ihracatı, Kasım 2021'de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda yüzde 0,4 azaldı ve 1,5 milyon tona geriledi. Değerde ise söz konusu tutar yüzde 80,4 yükselişle 1,5 milyar doları buldu.
İhracat, Ocak-Kasım 2021 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla miktarda yüzde 21,9 yükselerek 18 milyon tona, değerde yüzde 96,4 artışla 14,9 milyar dolara ulaştı.
İthalat, geçen yılın kasım ayında aylık bazda miktarda yüzde 5,5 artışla 1,2 milyon ton, değerde ise yüzde 71,9 yükselişle 1,3 milyar dolar oldu. 2021’in ocak-kasım döneminde ise ithalat miktarda yüzde 22,9 artışla 14,1 milyon ton, değerde yüzde 86,7 yükselişle 13 milyar dolar seviyesine çıktı.
2020'nin ocak-kasım döneminde yüzde 108,5 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, geçen yılın aynı döneminde yüzde 114 seviyesine yükseldi.
Ekim ve ağustostan sonraki en yüksek üretim seviyesi yakalandı
Açıklamada yer verilen değerlendirmelere göre, geçen yılın kasım ayında dünya ham çelik üretimi yüzde 9,9, Çin'in aylık çelik üretimi ise yüzde 22 geriledi. Bu gerilemede, Çin hükümeti tarafından arz ve talep arasındaki dinamik dengelerin korunmasını hedefleyen üretim kısıtlamaları ve emisyon azaltma politikasına bağlı yüzde 22’lik üretim daralması etkili oldu.
Özellikle geçen yılın ikinci yarısından itibaren dünya ham çelik üretiminin yüzde 54'ünü oluşturan Çin'de aylık bazda ortaya çıkan üretim düşüşleri, dünya ham çelik üretim hızının yavaşlamasına yol açtı. 11 aylık dönemde, dünya ham çelik üretimindeki artış yüzde 4,5 seviyesinde kaldı. Geçen yıl kasım ayı, ekim ve ağustostan sonraki en yüksek üretim seviyesinin yakalandığı ay oldu.
Enerji kesintileri nedeniyle üretimde duruşlar yaşanan Aralık 2021'de, yılın aylık bazda en düşük üretim rakamı olan 3 milyon tonluk üretim gerçekleştirilmesi halinde dahi yıl sonunda, tüm zamanların en yüksek üretim rakamı olan 2017 yılındaki 37,5 milyon ton seviyesinin rahatlıkla aşılacağı, yıllık üretimin 40 milyon tona yakın bir seviyede gerçekleşeceği tahmin edildi. İhracatta yakalanan artış eğiliminin, gelecek aylarda da sürmesi bekleniyor.
Geçen yıl ihracatın ithalatı karşılama oranındaki 6 puanlık artış, sektörün ana ihraç piyasalarındaki yüksek koruma oranlarına rağmen pazar çeşitlendirmesine önem verilerek, Güney Asya ve Güney Amerika piyasalarına gerçekleştirilen ihracattaki artıştan kaynaklandı.
2022 yılında ihracattaki artışın sürdürülebilmesi için bir taraftan ABD ve AB’de koruma tedbirlerinin gevşetilmesine diğer taraftan da enerji kesintisi uygulamalarına son verilmesine ihtiyaç duyuluyor.
Altın ons fiyatı 2022'de 2.100 doları görebilir
AB ve ABD, çelik ve alüminyum vergilerindeki ihtilafı çözdü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.