<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'nin güç kaynağı bankacılık----

Türkiye'nin güç kaynağı bankacılık

Türkiye'nin güç kaynağı bankacılık
18 Nisan 2013 - 10:29 www.finansingundemi.com

Başbakan Yardımcısı Babacan,Türkiye'de son 10 yılda ekonomik alanda kaydedilen önemli boyuta dikkat çekti

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı sürecine destek verdiklerini ve tarihi bir adım olarak gördüklerini belirterek, "Ancak Türkiye olarak dışarıda bırakılmak istemiyoruz" dedi.
Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen Türkiye Yatırım Haftası etkinliklerinin ABD'deki son durağı olan başkent Washington'da, ABD Ticaret Odası tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı.
Türkiye ve ABD'nin birer dost, ortak, müttefik olarak dünyada aynı değerleri paylaştığını ve desteklediğini ifade eden Babacan, yaptığı konuşmada, iki ülkenin dış politika ajandasının da birbiriyle çok örtüştüğünü, bölgesel ve küresel kapsamda birçok konuda işbirliği yaptıklarını belirtti.
Babacan, Türkiye'nin çok kritik bir dönüşüm sürecinden geçtiğine işaret ederek, siyasi ve ekonomik alanda hayata geçirilen reformların, Türkiye'yi sadece çok daha iyi işleyen bir demokratik sistemin hayata geçirilmesi, hak ve özgürlükler ile hukukun üstünlüğünün çok daha iyi uygulanması açısından değil, çok daha iyi işleyen, sağlam ve istikrarlı bir ekonomik sistemin tesisi açısından da en üst seviyelere taşıdığını söyledi.
Türkiye'deki bu atılım ve reformların bölgedeki daha geniş coğrafyada da bir ilham kaynağı ve etki yarattığını ifade eden Babacan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki birçok ülkenin şu anda çok önemli geçiş süreçleri yaşadığını belirterek, Türkiye olarak da deneyimlerini paylaşma ve gerektiğinde mali destek verme noktasında bu ülkelerle yakın diyalog içerisinde olduklarını kaydetti.
Babacan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun doğal ve insan kaynakları bakımından büyük bir potansiyeli içinde barındırdığına değinerek, Türkiye'nin bu bölgedeki ülkelerle çok sayıda vize ve serbest ticaret anlaşmaları imzaladıklarını söyledi. Babacan, mal, insan, enerji ve sermayenin serbest dolaşımının taşıdığı öneme işaret ederek, nihayetinde sınırların anlamlarını kaybetmeye başlaması gerektiğine inandıklarını belirtti.
"Lira gelişmekte olan ülkelerdeki en istikrarlı para birimi"
Türkiye'de son 10 yılda ekonomik alanda kaydedilen önemli boyuttaki ilerlemelere ve açılım politikalarına geniş yer ayıran Babacan, ihracatın çeşitlendirildiğini, makroekonomik göstergelerin çok iyi düzeyde olduğunu söyledi.
Liranın da şu anda gelişmekte olan ülkelerdeki en istikrarlı para birimi olduğunu kaydeden Babacan, bugünlerde birçok ülke için en kırılgan iki alan olan kamu borcu ve bankacılık sisteminin Türkiye için aslında güç kaynağı olduğunu, bu nedenle son küresel krizin etkilerinin Türk ekonomisi üzerindeki etkisinin çok sınırlı düzeyde kaldığını belirtti.
"Türkiye yabancı yatırımcılar için bir merkez"
Babacan, Türkiye'nin sadece ülke içerisinde değil, daha geniş çerçevede bölgeye açılmak isteyen yabancı yatırımcılar için bir merkez konumuna geldiğini kaydetti.
Babacan, bu noktada Microsoft ve Coca-Cola gibi uluslararası şirketlerin Türkiye'yi diğer bölgelere ulaşmada merkez olarak kullanmasını örnek verdi.
Türkiye'nin Afrika'ya açılımına değinen Babacan, bu kıtadaki büyükelçilik sayısını artırdıklarını hatırlattı ve bunun yanında Latin Amerika ve Asya'da da büyükelçilik sayılarını artırma planlarından bahsetti. Babacan, THY'nin de dünya genelinde en fazla ülkeye uçan havayolu şirketi haline geldiğine dikkati çekti.
"Türkiye-ABD ilişkilerinde ticari ve ekonomik ayak geride kaldı"
Babacan, Türk Amerikan ilişkilerinin siyaset ve savunma alanında çok güçlü düzeyde seyrettiğini ancak bu ilişkilerin ticari ve ekonomik ayağının geride kaldığını söyledi.
İki ülke arasında birkaç yıl önce kurulan Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi'nin iyi bir başlangıç olduğunu ancak iş dünyası ayağının da güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Babacan, bu anlamda TOBB ile ABD Ticaret Odası arasındaki işbirliğinden çok mutluluk duyduklarını belirtti.
"Dışarıda bırakılmak istemiyoruz"
Babacan, ABD ile AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nı tarihi bir adım olarak değerlendirdiklerini ve tam destek verdiklerini, bunun çok olumlu bir vizyonu içerdiğini ancak Türkiye olarak da "dışarıda bırakılmak istemediklerini" söyledi.
Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'ne işaret eden Babacan, ''Buna paralel bir sürece, AB-ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı sürecini tamamlayacak bir Türkiye-ABD sürecine sahip olmayı çok arzuluyoruz'' dedi. Babacan, bu konuda bir adım atma noktasında ABD'de hem yönetim kanadında hem de iş dünyasında farkındalık ve isteklilik olduğunu görmekten çok mutluluk duyduklarını dile getirdi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)