Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de bu yıl ocak-eylül döneminde enerji ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artarak 26 milyar 509 milyon 990 bin dolar oldu. Söz konusu dönemde petrol fiyatlarının yükselmeye başlamasıyla birlikte Türkiye'nin enerji faturası da arttı.
TÜİK'in dış ticaret istatistiklerinden derlenen verilere göre, Türkiye'de yılın 9 aylık döneminde toplam 168 milyar 960 milyon 890 bin dolarlık ithalat gerçekleştirildi. Bu ithalatın 26 milyar 509 milyon 990 bin dolarlık bölümü, 27'nci fasıl olarak adlandırılan "mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasında elde edilen ürünler, bitümlü maddeler, mineral mumlardan" oluştu.
Böylece geçen yılın 9 aylık döneminde 19 milyar 546 milyon 874 bin dolar olan Türkiye'nin enerji ithalatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 36 artarak 26 milyar 509 milyon 990 bin dolara yükseldi.
"Yükselen fiyatlar yansıyacak"
Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, Türkiye'nin petrol veya doğalgaz ithalatında miktar olarak az bir artış olduğunu belirterek, "Yüzde 36'lık artışın sebebi, Türkiye'nin elinde olmayan uluslararası piyasalarda petrol ve doğalgaz fiyatlarının yükselmiş olması. Dolayısıyla Brent petrol fiyatı, geçen yıl ortalama 43-44 dolardı. Bu yıl ortalama fiyatın 55 dolar civarında olması bekleniyor. Bu da bize doğal olarak yansıdı." diye konuştu.
Özdemir, söz konusu artışın ekim ayında da beklendiğine dikkati çekerek, bunun sebebinin de ekim ayında petrol fiyatlarının 55-60 dolar civarında seyretmesi ve hatta 60 doların da üzerine çıkması olduğunu anlattı.
Ekim ortalamasının geçmiş aylara göre daha yüksek olduğunu vurgulayan Özdemir, "Petrol fiyatları eğer yıl sonuna kadar 60 ve 60 doların biraz üzerinde devam ederse bu bizim enerji ithalat faturamıza daha yüklü bir şekilde yansıyacaktır. Petrol fiyatlarının 2-3 yıllık düşüş aralığından sonra artık yıl sonu itibarıyla enerji ithalatımızın tekrar 40 milyar dolara yaklaşacağını tahmin ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.