Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de geçen ay günlük bazda en yüksek elektrik tüketimi 950 milyon 607 bin kilovatsaatle 25 Kasım'da, en düşük tüketim ise 754 milyon 12 bin kilovatsaatle 7 Kasım'da gerçekleşti.
Elektrik tüketimi, kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,55 artarak 26 milyar 535 milyon 249 bin kilovatsaate yükselirken, üretim de yüzde 4,36 artarak 26 milyar 591 milyon 724 bin kilovatsaat oldu.
Bu dönemde, elektrik üretiminin yüzde 11,65'i hidroelektrik santrallerinden, yüzde 32,37'si doğalgaz santrallerinden, yüzde 16,35'i ise yerli kömür santrallerinden sağlandı.
Üretimde rüzgar enerjisinin payı yüzde 9,79, ithal kömür santrallerinin payı ise yüzde 20,63 olarak kayıtlara geçti. Geri kalan üretim ise jeotermal, güneş, fuel-oil ve biyokütle kaynaklarından elde edildi.
Üretim HES’lerde yüzde 16 azaldı
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, geçen yılın aynı dönemine göre salgının etkisi ve genel büyüme trendinin tüketim artışına yansıdığını belirterek, "Kaynak bazlı analiz yapıldığında ise, küresel ölçekte yaşanan özellikle kömür ve doğal gaz alanındaki enerji krizine karşı makul bir direnç ve iklim değişikliğinin neticelerinin HES projeleri üzerindeki negatif etkileri göze çarpıyor." dedi.
Akyener, bir önceki döneme kıyasla kasımda Türkiye'deki elektrik üretiminin HES’lerde yüzde 16 azaldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Yerli kömürde yüzde 2’lik bir artış gözlenirken, ithal kömürde yüzde 5’lik bir azalış gerçekleştiği, yenilenebilir kaynak kapsamında da, GES’lerde yüzde 20’lik, RES’lerde ise yüzde 8’lik bir artış yaşandığı dikkat çekiyor. GES ve RES gibi temiz enerji alanındaki bu güzel gelişmelerin yanı sıra, yeni yatırımlar ve kapasite artışına rağmen, iklim değişikliğine bağlı olarak, HES’lerden elde edilen elektrik hacmindeki azalma üzerine çalışmamız gereken diğer bir konu olarak karşımıza çıkıyor."
Elektrik ihracatı yüzde 4,65 azaldı
Öte yandan, Türkiye'nin elektrik ithalatı, bu dönemde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 877 artarak 30 milyon 528 bin kilovatsaatten 298 milyon 225 bin kilovatsaate yükseldi.
Söz konusu ayda, elektrik ihracatı ise yüzde 4,65 azalarak 354 milyon 693 bin kilovatsaat oldu. Geçen yılın kasım ayında 372 milyon 7 bin kilovatsaat elektrik ihracatı yapılmıştı.
EPDK'dan elektrik ve gaz piyasaları için yeni tebliğ
Elektrik üretiminde 'rüzgar' ilk sıraya yükseldi
Türkiye'nin elektrik üretimi arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.