Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun temmuz ayına ilişkin "Doğalgaz Piyasası Sektör Raporu"na göre, ithalatın yaklaşık 3 milyar 28 milyon metreküpü boru hatlarıyla, 383 milyon metreküpü de sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisleri aracılığıyla gerçekleştirildi.
Bu dönemde boru hatlarıyla yapılan doğalgaz ithalatı yaklaşık yüzde 13, LNG ithalatı yüzde 32,6 düşüş gösterdi. Toplam doğalgaz ithalatı ise temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,7 düşüşle yaklaşık 3 milyar 411 milyon metreküp oldu.
Temmuzda en fazla doğalgaz ithalatı 1 milyar 448 milyon metreküple Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 870 milyon metreküple İran ve 710 milyon metreküple Azerbaycan takip etti.
Bu dönemde Rusya'dan yapılan ithalat yüzde 37,2 azalırken, İran ve Azerbaycan'dan gaz ithalatı sırasıyla yüzde 37,5 ve yüzde 31,5 arttı.
Konutların gaz tüketiminde yüzde 10,9 artış
Söz konusu dönemde, ülkede doğalgaz tüketimi yüzde 27,5 azalarak 2 milyar 779 milyon metreküp oldu.
Organize sanayi bölgelerinin doğalgaz tüketimi yüzde 5 düşüşle 294 milyon metreküpe yükseldi.
Elektrik santrallerinde doğalgaz tüketimi yüzde 46,8 düşerek 1 milyar 16 milyon metreküpe geriledi. Santrallerin gaz tüketimindeki düşüş, toplam tüketim ve ithalatın da düşmesinde belirleyici oldu.
Temmuzda konutlardaki doğalgaz tüketimi ise geçen yılın aynı ayına kıyasla yaklaşık yüzde 10,9 artarak 251 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti.
Doğalgaz stok miktarı düştü
Türkiye'de doğalgaz stok miktarı temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,6 artışla 3 milyar 368 milyon metreküp oldu.
Doğalgaz stokunun 3 milyar 15 milyon metreküple yüzde 89,5'ini yer altı depolama tesislerinde, 352 milyon metreküple yüzde 10,5'i LNG terminallerinde bulunuyordu.
Bu dönemde yer altı depolama tesislerindeki stok miktarı yaklaşık yüzde 19,8, LNG terminallerindeki stok miktarı yüzde 28,7 arttı.
LPG ithalatı temmuzda yıllık bazda yüzde 9,3 azaldı
Türkiye'nin LPG ithalatı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,3 azalarak 312 bin 987 ton oldu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun temmuz ayına ilişkin "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu"na göre, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince LPG ithalatı yapılan ülkeler, ABD, Cezayir, Kazakistan ve Rusya oldu.
Bu dönemde, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince yapılan LPG ihracatı ise yüzde 643,5 artarak 34 bin 802 tona yükseldi. İhracat, Lübnan, Yunanistan, Tunus, İsviçre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bulgaristan, Marshall Adaları ve Türkiye Serbest Bölgeleri'ne yapıldı.
LPG üretimi de aynı dönemde yüzde 8,1 artarak 100 bin 693 ton oldu.
Dağıtıcı lisansı sahiplerince temmuzda yapılan toplam LPG satışı yaklaşık 392 bin 175 ton olarak gerçekleşti.
Yıllık bazda otogaz satışı yüzde 10,8, tüplü LPG satışı yüzde 9,4 ve dökme LPG satışı yüzde 3 azaldı. Böylece iç piyasada toplam LPG satışı yüzde 10,5 düşüş gösterdi.
Söz konusu ayda satışlarda yüzde 83,3 pazar payıyla otogaz birinci sırada yer aldı. Bunu, yüzde 15 ile tüplü LPG ve yüzde 1,7 ile dökme LPG izledi.
Rusya'dan Macaristan’ın doğalgaz ödemelerine erteleme
Von der Leyen'den doğalgaz fiyatına 'geçici sınır uygulaması' çağrısı
Rusya Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatını azaltıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.