Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Rus para biriminin pozisyonu bir yıl önceki yüzde 0,11’den yüzde 0,29’a yükseldi, ancak Türkiye’nin ihracat ödemelerinde kullanım açısından altıncı sırada kalmaya devam ediyor.
Bu yılın ilk sekiz ayı verilerine göre doların payı yüzde 3,62 azalarak yüzde 45,77’ye geriledi. Bu düşüş ile dolar Türk mallarının ödemelerindeki tercih sıralamasında ilk sıradaki yerini euroya kaptırdı. Euronun ödemelerdeki payı 2,59 puan artarak yüzde 47,49’a yükseldi.
Gazetemru'da yer alan habere göre, Türk mallarının ihracat ödemelerinde tercih edilen para birimi sıralamasında ilk 5’te Türk lirası payını bir puan artırarak yüzde 3,71’e çıkararak üçüncü sırada yer alırken, ödeme tercihinde 0,23 puan azalarak yüzde 2,16’ya gerileyen İngiliz Sterlini dördüncü sırada yer alıyor. Payı yüzde 0,23’ten yüzde 0,32’ye yükselen Polonya Zlotisi ilk beşi tamamlarken Rus rublesi 0,29 ile altıncı sırada yer aldı.
Öte yandan ilk 10’da ayrıca Japon yeni (yüzde 0,06), Kanada doları ve İsviçre frangı (her biri yüzde 0,03) ve İsveç kronu (yüzde 0,02) yer alıyor.
İthalat ödemeleri
Öte yandan dolar, Türkiye’nin ithalat ödemelerinde yüzde 63,69’luk payla baskın para birimi olmaya devam etmekle birlikte, yıl içinde yüzde 7,75 puan geriledi. Euro ise yüzde 4,13 puanlık artışla yüzde 27,82’ye yükseldi.
İlk beşte ayrıca Türk lirası (+3 puan artışla yüzde 6,85), BAE dirhemi (sekiz kat artışla yüzde 0,37) ve beşinci sırada yüzde 0,1 puan artışla yüzde 0,3’e yükselen Çin yuanı yer aldı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerini inceleyen Rus resmi haber ajansı Ria Novosti’nin haberine göre Ruble, bir önceki yıl yüzde 0,03 olan payına karşılık yüzde 0,12 ile dokuzuncu sırada yer aldı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.