Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye'nin ABD'ye geçen ay 1 milyar 530 milyon dolarlık rekor ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu. Böylece, ABD'ye yapılan dış satım nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50,2 arttı.
Türkiye ile ABD arasındaki ikili ticaret hacmi geçen yıl 28 milyar dolara dayanarak rekor seviyeye ulaşmıştı. ABD'ye ayrıca yaklaşık 3,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek 1. çeyrek dış satımı yapılmıştı. Ülkenin Türkiye'nin ihracatından aldığı pay yüzde 6,6 oldu.
Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke
ABD, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke konumundayken Türkiye'nin ihracatını miktar bazında en fazla artırdığı ülke oldu. Türkiye'nin ABD'ye dış satımı nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre 511 milyon 713 bin dolar arttı.
Miktar bazında ihracat artışında ABD'yi 315 milyon 973 bin dolarla Almanya, 236 milyon 701 bin dolarla İspanya, 226 milyon 627 bin dolarla Romanya, 201 milyon 260 bin dolarla Hollanda izledi.
En fazla ihracat yapılan sektör: kimyevi maddeler ve mamulleri
Kimyevi maddeler ve mamulleri nisan ayında ABD'ye en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olarak kayıtlara geçerken sektör bu ülkeye nisanda 225 milyon 278 bin dolar tutarında dış satım yaptı. Bu sektörü, 187 milyon 991 bin dolarla otomotiv endüstrisi, 136 milyon 8 bin dolarla çelik sektörü, 103 milyon 287 bin dolarla mücevher sektörü, 100 milyon 598 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi.
ABD'ye en az talep gösteren sektörler: süs bitkileri ve mamulleri
Ülkeye en az talep gösteren sektörler ise 239 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 567 bin dolarla diğer sanayi ürünleri, 1 milyon 164 bin dolarla yaş meyve ve sebze, 3 milyon 243 bin dolarla fındık ve mamulleri, 3 milyon 694 bin dolarla zeytin ve zeytinyağı sektörleri oldu.
ABD'ye ihracat artışında zirvede kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü yer aldı. Sektörün nisan ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 202,4 arttı. Bu sektörü yüzde 188,1 ile gemi yat ve hizmetleri, yüzde 147,9 ile meyve sebze mamulleri, yüzde 132,8 ile deri ve deri mamulleri, yüzde 101,2 ile diğer sanayi ürünleri takip etti.
ABD'ye gemi ve yat sektörü 4 milyon 313 bin dolar, meyve sebze mamulleri 41 milyon 738 bin dolar, deri ve deri mamulleri 6 milyon 882 bin dolar tutarında dış satım yaptı. Ülkeye halı sektörünün dış satımı yüzde 15,5, fındık ve mamulleri sektörünün ihracatı yüzde 14,7 azaldı. Halı sektörü ABD'ye nisan ayında 94 milyon 568 bin dolarlık dış satım yaptı.
Türkiye' den Almanya'ya tüm zamanların en yüksek ihracatı
İSO Türkiye ihracat iklimi endeksi güçlendi
İhracat reeskont kredilerinden rezevlere 3 milyar dolarlık katkı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.