Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırması'nın sonuçlarına göre, en büyük 500 şirket, 24 sektörde toplandı.
Listeye "kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı" sektöründen 40, elektrikli teçhizattan 33, tekstilden 32, diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatından 27, "kauçuk ve plastik" ile "fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç)" sektörlerinden 20'şer şirket yer aldı.
Tekstil sektöründen listeye giren şirket sayısının 46'dan 32'ye düşmesi, elektrikli teçhizat işletmelerinin ise 29'dan 33'e yükselmesi dikkati çekti.
Listede yer alan diğer sektörler ve şirket sayıları
Elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımı 17, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı 16, kağıt ve kağıt ürünleri 15, giyim 11, madencilik ve taş ocakçılığı 10, temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ile diğer ulaşım araçlarının imalatı sektörleri 7'şer şirketle listede kendine yer buldu.
Ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatından 6'şar, içecekten 5, mobilya ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatından 4'er, diğer imalatlardan 3, tütün ürünlerinden 2, kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılmasından 1 şirket listeye girdi.
Üretimden satışlarda zirve ana metal sanayisinin
İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında listeye giren şirketlerin üretimden satışlarının 2022'de 4,5 trilyon liraya yükseldiği belirtilmişti.
Listede isminin ve bilgilerinin açıklanmasını istemeyen bazı şirketler hariç incelendiğinde, üretimden satışlarda başı 874 milyar lirayla ana metal sanayi çekti.
İkinci sırada, sadece 4 şirketin İSO 500 listesine girdiği kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı yapan işletmeler yer aldı. Söz konusu 4 şirketin geçen yıl üretimden satışları 647 milyar liraya yaklaştı.
Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı yapan şirketlerin 2022 cirosu ise yaklaşık 574 milyar lira oldu.
Gıda şirketlerinden 467 milyar lirayı aşan ciro
Geçen yıl İSO 500'de en çok şirketle yer alan gıda sektöründeki 94 işletmenin üretimden satışlarının toplamı 467 milyar lirayı aştı.
Onu 241 milyar lirayla elektrikli teçhizat imalatı yapan şirketler, 240,5 milyar lirayla elektrik, gaz, buhar ve havalandırma sistemi üretim ve dağıtımı sektörü takip etti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.